ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали

Строежът бил опасен за живота и здравето на хората
12 юли 2010 10:48,
84
ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди предварителното изпълнение на заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали, съобщиха от ДНСК.

Dnes.bg припомня, че със заповед от 26 април 2010 г. Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) забрани ползването на строеж „Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали”, известен още като Водното огледало.

Срещу предварителното изпълнение на заповедта бе подадена жалба от кмета на община Кърджали – Хасан Азис.

ВАС разгледа жалбата на кмета и вземайки под внимание факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите, потвърди забраната за ползване.

В края на миналата година се оказа, че водното огледало в Кърджали ще е с 11 млн. лв. по-скъпо, защото парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.

Още по темата

Така стойността на водното съоръжение набъбна на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.

В края на март т.г. кметът на Кърджали Хасан Азис бе привлечен като обвиняем за хидропроекта.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че от 23 януари 2009 г. до 19 юни 2009 г., с цел да набави имотна облага за "Устра холдинг" АД, гр. Кърджали, e направил опит да заблуди бившия финансов министър Пламен Орешарски и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Заблудата е по отношение на цената на имот в землището на гр. Кърджали, който е сред терените, попадащи в обекта "Укрепване бреговете на река Арда".

Според прокуратурата кметът на Кърджали е излъгал, че цената на имота е 8 940 960 лв, а действителната цена е 846 200 лева и с това направил опит да причини вреда в големи размери – 8 094 760 лева.

На Хасан Азис бе взета мярка за неотклонение "подписка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: водно огледало
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Кърджали преди 13 години
Хахаха, много ме подценяваш, приятелю. Освен на почивка, за друго не бих отишал.Както и да е, дали Кърджали ще остане в каменната заивиси от ДПС, те управялват града от 15 години насам, общинския съвет е съставен почти само и единствено от представители на тази партия, така ,че виж какво представлява Кърджали в момента, а ако това което виждаш ти харесва... тогава никой не е в състояние да помогне на града.
39
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
До АнтонМоята диплома си е ок Уважаеми. Обаче нещо взе да ми писва от ластиците и приказките дето се разтягат. Защото ако не ти е ясно или не ти идва на ум всяко едно нещо трябва да бъде обосновано - иначе казано подкрепено с доказателства и факти и то на достъпен език за хората, които не са специалисти. Като гражданин на тази държава и данъкоплатец, какъвто предполагам си и ти искам да знам защо и с какво е опасно това съоръжение, а не само да се пускат балони които май се пукат доста бързо!
38
2
 
2
 
! Отговори
...... преди 13 години
всичко това е само шум за нищо, неможе години наред да се говори за огледалото и за ц.камък.... ако има нещо разследване наказани и прилкючва. Щом не се стигна до там значи всичко е наред..... браво на тогаващното правителсво че реализира такива големи проекти....като гледам сега нищо не се прави...ще видим след още година какво ще направят новите ...
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То не става с мислене и предполагане . Става с проверки. Иначе току виж се усъмниш че и ремонта на 70м. мост може да струва 1.5 млн. Ама какво съмнение бе ? Нали е в София и цели трима му рязаха лентата !
36
4
 
3
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
като гледам това водно огледало кърджали ми заприлича на свински гъззз!!
35
3
 
5
 
! Отговори
али преди 13 години
Голяма част от парите идват от ЕС- фондове , те са преценили че има нужда от този проект отпуснали са парите, на вас повечето какво ви става ???.... усвоени пари.... а сега какво става ще видим колко пари ще бъдат усвоени от ГЕРБ и за какво ???
34
4
 
5
 
! Отговори
koko преди 13 години
Правилно. Трябва да се спре това съоръжение дето глътна луди пари,а насреща нищо. Всичко това са схеми за източване на пари от ДПС. Защо всички ние данъкоплатците на тази държава трябва да плащаме за такива изгъзици като водно гледало, хотели в Рибарица, Цанков камък и прочие. Те скачат защото кранчето им бе врътнато от това правителство и Е ПРАВИЛНО. Стига с този гьосуратлък.
33
2
 
0
 
! Отговори
пешо преди 13 години
какво искате,след като доган е консултант!
32
4
 
3
 
! Отговори
kardjali преди 13 години
до 34: а заради такива като тебе града ще остане в камената ера....и мнгоо ще ходиш в гърция да гледаш крави и овце за храна и цигари...
31
3
 
6
 
! Отговори
Кърджали преди 13 години
Знаеш ли какво направиха ДПС... похарчиха 88 млн. лева данъкоплатци пари, за един проект, който не може да се ескплоатира... това направиха, а тивки като тебе им се възхищават, ДПС, та ДПС... С такива кърджалийци като тебе, градът ще си седи там, където е в момента...
30
3
 
3
 
! Отговори
ЕС преди 13 години
В тази държава няма ли прокуратура, в някоя друга медия някой даже да е премиера е казал, че има нарушения по проекта не означава нищо.... когато има доказателства и има наказани тогава ще коментораме обръчите.... за сега няма виновни всичко е по проект.... браво на ДПС, БСП и кмета Хасан Азис
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хе тия от днск къде бяха до сега или и там има хора от крадливата дпс.Атоя убавец трябва веднага да бъде осъден и да върне парите с лихвите.
28
0
 
9
 
! Отговори
NM преди 13 години
Ако има нарушение има си прокурор, да си ги търси и наказва, но факта, че е построено нещо красиво, уникално и в полза на хората е безспорен. Що за *** трябва да си да забраняваш, рушиш вместо да надградиш и оправиш пустите документи?!
27
5
 
8
 
! Отговори
kardjali преди 13 години
стига с това водно огледало. ДПС беше, че в града се направи нещо. Сега ГЕРБ да докажат, че могат повече и да направят околовръстното и тях да ги видим...да кажат ето ГЕРБ направи това ....
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Объркал си се нещо пич ! Това на снимката не са търговски павилиони и достъп до обекта и шлюзовете и сега няма и няма да има освен за персонала. Я кажи че стана интересно за какво друго служи туй нещо освен да пропуска вода .
25
2
 
6
 
! Отговори
карджа-али преди 13 години
важното е че града е по хубав, и какво като няма разрешение :))) всички злобари да си ядад *** :)
24
3
 
6
 
! Отговори
! преди 13 години
Нещо всички проекти, свързани с ДПС, много "набъбва" цената.Това от 9 на 88, Цанков камък също се оскъпи няколко пъти.Да не би консултанта да е некомпетентен, а?
23
4
 
3
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Иванов, объркал си се нещо, другарю - обръщението не е случайно. Няма да спират изпускането на язовира през огледалото, но то не е построено само за да минава вода през него. Спрян е достъпа на хора до обектите, защото не са изпълнени условията за въвеждане в експлоатация. Утре като умре някой ще те питам пак дали ДНСК-а са ти виновни или ГЕРБ. Вадите си разни глупости от контекста, а останалото си го досъчинявате.
22
10
 
2
 
! Отговори
Хайдутина преди 13 години
Жалко, тъкмо да се беше издавила турско-*** ***, която населява тази част на България.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 18Незаконен какво значи , знаеш ли ?В случая е незаконен понеже всички институции , които трябваше да го узаконят се гипсираха , затова ! Ако някой е крал от обекта , да го съдят ида си отговаря. Но това няма общо с узаконяването.