ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали

Строежът бил опасен за живота и здравето на хората
12 юли 2010 10:48,
84
ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди предварителното изпълнение на заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали, съобщиха от ДНСК.

Dnes.bg припомня, че със заповед от 26 април 2010 г. Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) забрани ползването на строеж „Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали”, известен още като Водното огледало.

Срещу предварителното изпълнение на заповедта бе подадена жалба от кмета на община Кърджали – Хасан Азис.

ВАС разгледа жалбата на кмета и вземайки под внимание факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите, потвърди забраната за ползване.

В края на миналата година се оказа, че водното огледало в Кърджали ще е с 11 млн. лв. по-скъпо, защото парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.

Още по темата

Така стойността на водното съоръжение набъбна на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.

В края на март т.г. кметът на Кърджали Хасан Азис бе привлечен като обвиняем за хидропроекта.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че от 23 януари 2009 г. до 19 юни 2009 г., с цел да набави имотна облага за "Устра холдинг" АД, гр. Кърджали, e направил опит да заблуди бившия финансов министър Пламен Орешарски и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Заблудата е по отношение на цената на имот в землището на гр. Кърджали, който е сред терените, попадащи в обекта "Укрепване бреговете на река Арда".

Според прокуратурата кметът на Кърджали е излъгал, че цената на имота е 8 940 960 лв, а действителната цена е 846 200 лева и с това направил опит да причини вреда в големи размери – 8 094 760 лева.

На Хасан Азис бе взета мярка за неотклонение "подписка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: водно огледало
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
5
 
! Отговори
хм преди 13 години
Не мисля, че едно изчистване, слагане на лампи и 200 метра преграждане на реката струват 88 млн. лева.Факт е, че сега реката изглежда много по-дообре, но можеше да се направи с доста по-малко средства, никой не може да ме убеди, че този ремонт струва въпросните пари.
19
1
 
3
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Погледни си отново дипломата за висше образование и задай въпроса си отново. Може би ще си отговориш сам.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами застрашава го ! Понеже застрашава стола на Директора на РДНСК , затова ! И още един стол спря да се клати след това решение .
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
88 млн за незаконен строеж!!! Браво! Важното е, че обръчите от фирми са си взели паричките. Дреме им на ... че е незаконен
16
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Този въпрос не го ли решиха вече! За това огледало се говори почти година - тежко и горко на всички ни с толко мудни институции. Това мотаене говори само за едно - липса на достатъчно знание и компетентост от страна на разследващи органи, институции и т.н. И още нещо не ми е ясно- ако може някой да отговори - с какво това огледало застрашава здравето и живота на хората. Преди време по телевизията го видях и не видях нищо опасно.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не естествено !Ти си от Кърджали колкото аз съм от Марс.
14
5
 
6
 
! Отговори
Кърджалиец преди 13 години
Аха и бялото е черно и герберите са тополи
13
8
 
5
 
! Отговори
друг кърджалиец преди 13 години
Аз сега, когато го има това огледало, Арда не прилича ли пак на изоставено корито ?
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то пък един град е това
11
6
 
18
 
! Отговори
Кърджалиец преди 13 години
Браво...Ха сега похарчете още 80.000.000 да разрушите огледалото.А Арда пак да заприлича на изоставено корито.
10
12
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 13 години
Много хубави думички, но типично в гербав стил, без никаква връзка с дейсвителността! Как си го представяте вие това водно огледало?! И как си представяте, да спре да се използва?! Това е просто един канал, през който минава водата, която се изпуска от язовира. Ако не се използва, както нареждат *** *** от ДНСК, значи просто водя не трябва да се изпуска! Това е все едно ако някой ти позволява да си ползваш банята, но без да ползваш отходния канал! Тая вода просто няма от къде другаде да мине! Елементарно е това! Значи, заради гербавия кеф и мераци, да провалим всичко направено от предишните, трябва да оставим язовира без изпускател, да прелее и да залее целия град! Гениално! А тези лапачи от ДНСК, вместо да хвърлят медийни бомби, да си хванат съответния ресорен министър, общинските служби и всички останали тунеядци, и във възможно най кратък срок да уредят формалностите! Нали това им е работата?!?!
9
8
 
1
 
! Отговори
brigante преди 13 години
аз доколкото знам това са магазинчета около реката и над нея както е канала в хасково:) отгоре нацвъкаха магазинчета и разни паркинги...не че е зле:) даже си е добре:)търговска зона над реката...т'ва е
8
6
 
21
 
! Отговори
РАД преди 13 години
Кой говори за разрушаване ???Не са спазени нормите за въвеждане в експлоатация и за това няма да се експлоатира , докато не се спази закона!После-няма проблем да се експлоатира!Какво ви става бе хора-хем ревете,че законите не се спазват, хем когато за нещо, което струва 90 млн. се прилага закона, ревете че не било редно така...Какво сега ? Да се извиним на Хасан Азис,че той е крадял и че не е спазил нормите ли ? Що за абсурд ???
7
15
 
17
 
! Отговори
Калин Вълчев преди 13 години
"създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите" ... Изпратете Бойко да го открие и проблеми със здравето и живота на гражданите няма да има! В тази държава няма случай нещо да се построи и да не му се из.... отгоре.
6
7
 
16
 
! Отговори
RAD преди 13 години
Що за логика ??? "Станалото, станало"По тази логика никога няма да се оправим,защото всеки ще идва на власт и знаейки,че на принципа"станалото , станало" ще му се размине, ще си краде безнаказано! Ей заради това овчедушие българите сме на това дередже-махваме с ръка и давай нататък! Не така!Да не говорим,че за да се въведе в експлоатация инфраструктурен проект си има правила,а те не са спазени!
5
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бойкоборисовщини.защото били хвърлени 11 милиона повече, сега да се хвърлят 88 милиона, само и само комплексара да си начеше крастата
4
8
 
17
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Това бе предизборния гвоздей на БКП. Все такива ги върши, захарни обвивки, които вече се разлагат, щото отдолу мухъл.
3
13
 
24
 
! Отговори
. преди 13 години
За да лизнат на Бойко дупето някой служби са готови даже да разрушата готово нещо ,но да му се харесат.Нека съда да вкара виновните в затвора,но да не се разрушава нещо направено.
2
3
 
35
 
! Отговори
Brawo преди 13 години
Станалото - станало. Те парите вече са отишли по предназначение. Сега поне да се използва това чудо. Иначе 88 млн. хвърлени на вятъра.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде да им е честито на кърджалийци и на всички данъкоплатци