ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали

Строежът бил опасен за живота и здравето на хората
12 юли 2010 10:48,
84
ДНСК забрани Водното огледало в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди предварителното изпълнение на заповедта за забрана на ползването на Водното огледало в Кърджали, съобщиха от ДНСК.

Dnes.bg припомня, че със заповед от 26 април 2010 г. Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) забрани ползването на строеж „Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали”, известен още като Водното огледало.

Срещу предварителното изпълнение на заповедта бе подадена жалба от кмета на община Кърджали – Хасан Азис.

ВАС разгледа жалбата на кмета и вземайки под внимание факта, че строеж, който не е въведен в експлоатация по надлежния ред, създава сериозна опасност за живота и здравето на гражданите, потвърди забраната за ползване.

В края на миналата година се оказа, че водното огледало в Кърджали ще е с 11 млн. лв. по-скъпо, защото парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.

Още по темата

Така стойността на водното съоръжение набъбна на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.

В края на март т.г. кметът на Кърджали Хасан Азис бе привлечен като обвиняем за хидропроекта.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че от 23 януари 2009 г. до 19 юни 2009 г., с цел да набави имотна облага за "Устра холдинг" АД, гр. Кърджали, e направил опит да заблуди бившия финансов министър Пламен Орешарски и бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Заблудата е по отношение на цената на имот в землището на гр. Кърджали, който е сред терените, попадащи в обекта "Укрепване бреговете на река Арда".

Според прокуратурата кметът на Кърджали е излъгал, че цената на имота е 8 940 960 лв, а действителната цена е 846 200 лева и с това направил опит да причини вреда в големи размери – 8 094 760 лева.

На Хасан Азис бе взета мярка за неотклонение "подписка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: водно огледало
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Пари за тютюн няма да има.Не само заради политиката на ЕС.А сега и заради кризата.Просто трябва да търсите други начини за доходи и за бизнес.Знам ,че там жителите са с по-ниско образование, но пък природата Ви е чудна.Много ми е хубаво всеки път като си направя кратка екскурзия в тези райони.А що се отнася до инвестициите,те се правят когато имаш капитал и изгода от /в случая/района.А каква например ще е изгодата в дългосрочен план от Водното огледало за всички жители на района?
59
0
 
3
 
! Отговори
Баце до 62 преди 13 години
Пич, аз не се интересувам от пол, раса, принадлежност, религия или цвят на кожата. Просто имам достатъчно опит в строителството и затова питам, защото пишман-политиците и бизнесмени у нас се научиха да предлагат строителни услуги с отвратително качество на петорна цена! Не е въпросът дали някой има комплексна бригада за целия спектър - от *** до атомни централи, без дори да е виждал последното и на снимка. Говоря за срок, отговорност и качество, и за свъзаните с тях стандарти и документи!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
за съжаление преди 13 години
до баце : , :))) работата е една, национализма е друго да не ги мешим...и каквото и да се каже нищо няма да се оправи, ако има нещо с ДПС ще има малко повече шум и така ... ние да си гледаме работа . А за другото да се погрижат прокуратурата...не сме анонимни за тях..
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шефът на ДНСК в Кърджали е наивен и глупав щом си мисли по този начин да запази мястото си . Хем ще свърши мръсната работа , хем ще го изритат. А водното огледало , законно - незаконно , ще си стои там поне 100 години .Пък знае ли човек ? Незаконното строителство се разрушава . Хайде Бойко ! Давай ! Изпълнявай закона ! Пращай багерите и го построй наново ! Законно !
56
0
 
0
 
! Отговори
за съжаление преди 13 години
до справедлив: ти си в голяма грешка никой не гласува под строй.Това е мит... в просто другите партии има дискриминация, а ДПС умело използва това и работи поне млако за хората които гласуват за тях... да го направи и ГЕРБ , вместо да спира парите за тютюна, да спира инвестициите за тези райони, да включи повече преставители от тези среди, където "освен един министър дето само се води че е турчин"... аз съм сигурен че ще получат подкрепа
55
0
 
0
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Ако фирматати е от строителния бранш и работата в тия няколко общини е от същотото естество, хайде ей така, от кумова срама, да споменеш няколко стандарта, на чиито изисквания са отговаряли извършените, актувани и приети работи? С издадено разрешение за ползване на обектите.
54
1
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Не знам точно как да се класират по кражби.Със сугурност си прав,че всички са крали.Ми те затова стават партийни активисти,защото за легален бизнес не ги бива.Така се печелят обществени поръчки и "бизнеса " им процъфтява.Но все пак въпроса за 20г гласуване под строй си остава.Вие се спасихте от Татовия строй та попаднахте под такъв ,но от "свои" хора.
53
0
 
0
 
! Отговори
за съжаление преди 13 години
до Гъзю умника :) подкрепям те .... но после да го построят пак та да видим колко пари на тях ще им струва :))))
52
0
 
1
 
! Отговори
за съжаление преди 13 години
до спреведлив : а защо аз съм убеден че ДПС крадоха най-малко, имам фирма работя в наколко общини където управляват от различни партии. Само заради факта че по ги е страх или от насоченото внимание, от ДПС винаги са били по въздържани и проектите които са изпълнени в тези общини наистина отговарят на изискванията..... другите общини просто нямам думи да опиша какво става но все остават в сянка.... защо ли???
51
1
 
5
 
! Отговори
187 преди 13 години
е кво, ще спрат реката, щото е незаконно ли
50
0
 
0
 
! Отговори
kardjali преди 13 години
do Кърджали: не се изразих правилно, но които се интересува ме разбра много добре какво имам впредвид...
49
0
 
2
 
! Отговори
Гъзю умника преди 13 години
Предлагам на сегашните, ама най-най- умни управници да съборят водното огледало в Кърджали, като преценям, че ще са необходими има-няма още 100 милиона лв. Но какво значи строго прилагане на закона, какво значи 100 милиона лв. Следващото предложение - шефа на ДНСК в района да стане министър на МРРБ, защото знае кога да си трае и кога да наказва! Хвала вам!!!
48
1
 
3
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Кой ви караше да гласувате за Доган 20г.Е сега инвестициите са в неговия джоб.Аз защо трябва да пълня с мои данъци недомислията на неговата мафия?
47
2
 
1
 
! Отговори
али преди 13 години
до данъкоплатец: ами така ще е като не се правят инвестиции, за развиване на регионите да се даде шанс да се развият населените места и бизнеса с тези 2.500.000 хил пенсионери и половината млади като работят и се изнасят за чужбина още много данъци ще плащаш...
46
1
 
1
 
! Отговори
Кърджали преди 13 години
Общинския съвет на ГЕРБ ?Ти за Кърджали ли говориш, а ако говориш за Кърджали, имаш ли представа как се назначава общински съвет... както и много по-интересния въпрос - в момента членовете общинския съвет в Кържали от коя партия са ? Подсказвам ти, общинските съвети се назначават чрез избори на местно ниво.
45
2
 
3
 
! Отговори
данъкоплатец преди 13 години
Ей така ще стане и с АЕЦ Белене. 10 милд. евро за да се нагуши бг и руска мафия - от нашия джб естествено.
44
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 13 години
А бе не знам кой какво вади от контекста!Аз никъде не видях, че са спрени само "обектите". Става дума за проекта Укрепване на бреговете на река Арда в района на гр. Кърджали никой никъде не уточнява, че става дума за някакви си обекти! Даже в един друг новинарски сайт, заглавието е "Изпразват водното огледало"?! Ти, като си по запознат, обясни! Къде в решението е написано, че ограниченията се налагат само за обектите, каквото и да значи това!
43
0
 
2
 
! Отговори
kardjali преди 13 години
do 45 : какво направи общинския съвет на ГЕРБ спря 17 мил. от еврофондове за изграждане на парк, за инфраструктура и т.н. -- питам защо..... не ли е идеята да се рзвива града....
42
0
 
5
 
! Отговори
. преди 13 години
като се спомена вело алея 2км как може да струва 2 милиона, а това съоръжение с дълцина 4-5 км. през циля град и с стена защо да не струва 88 мил. ???? тези които пошат да ли имат понатие какво представлява съоръжението и дали знаят как се прави оценка на такова съоръжение а тези които знаят дали са чукнали някоя друга сметка ???? ако не моля не пишете коментари повече....
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пардон ! 17м. не 70 !