Режим на тока по морето. 120 миньори останаха под земята

НЕК предполагат умишлен саботаж по мрежата им
23 юли 2010 15:40,
44
Режим на тока по морето. 120 миньори останаха под земята
Снимка: БГНЕС

Аварията по електропреносната мрежа по Черноморието вероятно е причинена от опит за кражба или умишлен саботаж, смятат от НЕК.

По данни на "Електроенергиен системен оператор", снощи в 20,33 ч. е аварирал електропроводът 110 киловолта "Галатея", намиращ се между подстанциите "Старо Оряхово" и "Лазур".

Заради аварията е било изключено подаването на ток към подстанциите "Хоризонт", "Каблешково", "Слънчев бряг", "Кошарица", "Приселци", собственост на дружеството ЕVN и подстанциите "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на E.ОН.

В момента е въведен режим на тока за абонатите, които се захранват от подстанция "Бургас".

Нормалният режим трябва да бъде възстановен най-късно в събота, 24 юли, до края на деня, обещават от НЕК.

По-рано днес от EVN съобщиха, че е счупен стълб от електропровод 110 киловолта (мрежа високо напрежение), собственост на НЕК във Варненско, който снощи пък е прекъснал електрозахранването по Черноморието северно от Бургас.

Заради авариите 120 миньори са останали на 320 метра под земята в мина „Черно море” край Бургас.

Токът бил спрян снощи около 20,35 ч., а това довело до прекъсване на работата на вентилационните съоръжения.

Още по темата

Електроподаването е частично възстановено около 21,40 часа и едва тогава започват спасителните действия в подземните шахти.

На практика работниците са били без необходимия въздух и в невъзможност да излязат на повърхността заради неработещите асансьори.

Ако повече от един час не функционира вентилационната система, това означава обгазяване на въздуха в галериите и насищането му с въглероден окис. Въздухът става негоден за дишане, твърдят миньорите.

От ръководството на мината съобщиха, че хората са били поставени в много рискови условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Бургасминаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Редно е разбира се, но не забравяй че все пак това е България, където правителството на Боко Тиквата се чуди какви ограничения да наложи навсякъде, за да остане излишек за пластични операции на Борислава Цветелинова и за трезорите на СИ-Винет-Банк.
21
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Саботаж? Кой ще тръгне да прави саботажи и защо?95% сигурност, че става дума за кражба - *** е решил да "спечели" пари за ракия, "берейки" жица, без да му дреме, че ще нанесе огромни щети и дори ще застраши нечий живот.Докато това зловредно племе не бъде изтребено, тая държава няма да стане нормална !!!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти правиш ли разлика между електроразпределителни дружества и електропреносна мрежа, бе неграмотнико. Аман от дилетанти.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как си го представяш точно този алтернативен проводник ? Това да не е подводница.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мината си има независим източник - агрегат, но нали се сещаш че бай *** може да е гепал нафата, или някой друг чарк...
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Градски, само ти ли не си чул че проблема не е в ЕВН, а с НЕК (сега известна и като ЕСО)?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
brb - трасетата си ги има, само дето разпределението на товарите вече не е същото. Отделно че в Сл.Бряг натоварването е само през 1/3 от годината - как се избиват тея инвестиции? Освен чрез надуването на цената за всички....
15
1
 
10
 
! Отговори
brb преди 13 години
Ами 93 имаше алтернативни трасета за всички по големи електропроводи в страната. Имаше и затворен кръг за да може пиковите излишъчи да се ползват от ПАВЕЦа. Къде са бекъп трасетата сами си отговорете. Инвестиции му викат.
14
3
 
10
 
! Отговори
Бургазлията преди 13 години
ЕVN не си поддържат ел.съоръженията а съкращават и персонал.Тях ги интересува само печалбата, т.е.с да дерат българина.Но си имат прислужник (Трайчо), който ги урежда с по-висока цена, Горна Арда, "слънчева" ел.енергия (по левче за киловатчас), сега и далаверата с ТЕЦ Марица изток 3 ...Ама щом дават богато финикийски знаци под масата (на когото трябва), никой не може гък да им каже.
13
4
 
14
 
! Отговори
za6to преди 13 години
До 8 Браво!!!!!! Откри топлата вода. Открий как да вкараш чистия въздух 320 метра под земята по естествен път и ще получиш Нобелова награда. P.S.Явно мина си виждал само на снимка във вестник. Нищо лошо. Не е нужно всеки да знае, но е грозно да коментираш неща, за които нямаш понятие.Иначе нищо лично. Наистина.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е ли редно мината да има дублиран енергиен източник бил той и дизелов агрегат в случай на такива ситуации? Ако не беше възстановено частично 120 човека щяха да са мъртви. Представете си как някакви *** краднали кабели и затриват 120 човека....
11
5
 
12
 
! Отговори
f.p. преди 13 години
ха-ха-хаДа почиваш в курорт с режим на тока! Климатика работи по 2 часа на ден, за останалото време дават ветрила от рецепцията. Защо ли спрях почивките на нашето черноморие! Какви забави има само, къде другаде може да ти пускат режим на ток по курорти!?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вероятността да е съботаж е голяма. Като виждат гражданите как се подиграват с тях и си вдигат цените в комбина с държавните комисии, нормално е на някой които му е писнало да го е сторил нарочно, и няма да се очудя ака случайте зачестят, то се търпи до някъде и на дадено ниво на потърпевшите им писва
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да съдят до дупка електроразпределителните дружества. Пада им се , те достатъчно милиони окрадоха и раздадоха като рушвети по веригата, хак им е хората да си им го връщат като не могат друго да направят
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е като е толкова критично спорането на тока в мината, защо не си купят един генератор поне за асансьорите. Това си е направо безотговорност от страна на собственицитеМежду другото мини е имало и преди да открият електричеството ...
7
2
 
37
 
! Отговори
za6to преди 13 години
''Ако повече от един час не функционира вентилационната система, това означава обгазяване на въздуха в галериите и насищането му с въглероден окис. Въздухът става негоден за дишанe'' Моля за коментар от противниците на по-ранното пенсиониране на миньорите. Няма да коментирам същността и условията на труд.
6
5
 
22
 
! Отговори
бам преди 13 години
Споко, дво дни Цеко и Боко ще проведат акция "електричарите". На Хасан, Ахмед и Айшето ще бъдат надянати пранги под зоркото око на Миролюба Бенатова.
5
5
 
41
 
! Отговори
IND преди 13 години
Няма ли някакъв алтернативен проводник?!Баси, ако някои реши да ни напада достатъчно е да гръмне 4-5 стълба и сме дотам. А и защо се използват все още надземни проводници!?
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От жегата е клекнало, а пък може китайските извънземни да са се блъснали :)
3
1
 
23
 
! Отговори
михаил преди 13 години
Стълбовете са много нежни.Икономисана е стомана за сметка на здравината.