На шофьорски изпит– като в "Стани богат"

Електронни листовки ще заменят хартиените
9 авг 2010 07:40,
41
На шофьорски изпит– като в "Стани богат"
Снимка: Булфото

Шофьорските изпити ще се провеждат сякаш участвате в играта "Стани богат", пише в "Стандарт".

Те ще се правят с електронни листовки, което напълно ще спре купуването на книжки, казва шефът на ИА "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов.

Предвижда се по време на изпита за шофьор да има един монитор и една клавиатура, както в "Стани богат".

Курсистът със стрелки ще ходи до избрания от него отговор на зададения въпрос. Резултатът от изпита за всеки кандидат ще излиза само след секунди.

"Няма да е възможна манипулация, подсказване или намеса от страна на проверяващите", казва Арнаудов.

Новата система ще бъде въведена от 2011 г. В момента се прави техническото задание. Според специалистите системата може да бъде въведена до 3 месеца.

С електронната листовка ще се премахне бумащината. Няма да има нужда да се води досие на кандидата. Всеки курсист ще има персонална електронна карта, която ще може да ползва цял живот.

Информацията в нея ще се съхранява и в компютър. Ако си загуби картата, ще му се издава дубликат. На изпита, като се пъхне картата в компютъра, ще се генерира номерът на протокола, име и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: шофьорски курс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шофьорските изпити ще се провеждат сякаш участвате в играта "Стани богат", ще може да ползвате 3 жокера- бутни 200BGN, 100EUR, 150USD ;)))
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кви глупости само !!! Че то електронната система е по лесна за външна намеса бе абдали !
37
0
 
6
 
! Отговори
dedo преди 13 години
А жокери 50 на 50 и/или обади се на приятел ще има ли? :)
36
1
 
5
 
! Отговори
main_creator преди 13 години
Пак ще има далавера даже по лесно с компютър понеже няма да драскат,подменят и така нататъка,тези които са запознати със софтуера без проблеми ще уреждат книжките
35
0
 
7
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Преди 12 години, когато взех книжка също не ни учеха да паркираме. Спомням си, че полигона в Плевен отдавна беше затворен и запустял. Инструктова ме заведе на някакъв паркинг и импровизирахме паркиране и разни маневри на заден ход в рамките на 10-15 минути.
34
1
 
1
 
! Отговори
Антон преди 13 години
И защо да не изкара ? Нали това е смисъла на пазарната икономика и в частния случай на държавните конкурси, да доставиш това което се иска от теб на възможно най-ниска за държавата цена и да спечелиш от това. Не знам защо всички искате фирмите да работят без пари на държавата, а после да и плащат и данъци, а тези които упяват да спечелят конкурси и да изкарат печалба ги заклеймявате на крадци. А колкото до листовките, трябва компютъра да разбърква реда на отговорите, за да няма наизустяване :)
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като не спазваш основни правила, защото не знаеш теорията, или не искаш да ги спазваш, има си контролен орган да те проверява. Като натрупаш грешки (актове и т.н.) и ти вземат точки, ходи на изпит и ако можеш, си ги вземи.Другото, на общо основание да ходим на изпити периодично, е харчене на държавни (не дай боже лични) пари и време.Ама може да се съгласува с подмяна на книжката при изтичане, те и без това я издават за десетина години
32
0
 
5
 
! Отговори
до: 32 преди 13 години
Да, може и да си се научил да караш, но това, което трябва да знаеш по теория няма как да го научиш. Освен всичко доста неща се забравят или излизат нови. Забелязал съм, че доста водачи на МПС-та не знаят основни правила или просто не ги спазват. Усполкояват се че имад много години зад волана, а правшт елементарни грешки. Опресняването на знанията на никого няма да навреди.
31
0
 
2
 
! Отговори
токо преди 13 години
преди време такива изпити са се провеждали пред монитор със испанските *** тъи като са неграмотни итака испитите се взимали по лесно така че ше бъде много по лесно за бъдещите водачи на мпс .
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За десет години и да си си купил книжката, или ще си се научил вече да караш, или ще си мъртъв ... Няма файда от такива изпити, само губене на време и пари, и предпоставка някой да вземе още нещо под масата.Проверовъчен изпит трябва на тези, които не карат активно (на мой приятел бащата не е карал от 12 години), но няма как да се установи кои са ... .Практически изпит би бил полезен при възстановяване на точки (и на мен не ми харесва, но ...).
29
1
 
4
 
! Отговори
Пича преди 13 години
Похвално е това и напълно подкрепям така да бъдат изпитите, както е на запад. Корупция и купени книжки сигурно пак ще има, но се надявам бройката им драстично да намалее. Дори съм на мнение, че примерно на 10 г. трябва да се провежда проверовъчен изпит, за да могат тези с купените книжки да отпаднат. Интересен феномен у нас е това, че има ***, които са неграмотни, трудно говорят български, но имат книжки. От КАТ трябва много да се замислят как става този номер...
28
1
 
6
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Ами на катаджиите ще им сменят ли програмирането под фуражките? Сравнявам това,което се случва на дъщеря ми на изпита по кормуване сега и се оказва,че е същото преди 26 години,когато карах курса. Разликата е в това,че тогава имаше много полигони,където се учеха елементарни важни неща. Сега дори не ги учат да паркират!?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега има, ама преди 10 години, когато аз си взех книжката, нямаше. И ставаше едно... ако си достатъчно симпатичен и изпитващия е на кеф, дори и да направиш груби грешки взимаш книжка, а ако не е на кеф... сещаш се. Познавам момичета, които нарочно са ходели с къси поли и момчета, които са носили бутилка уиски в деня на изпита, за да си гарантират, че ще го вземат. Направо си беше мазано! И после същите тия в момента карат по улиците.
26
2
 
2
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Еми нали сега като има камери, може да се видят всички тез неща. И ако има нещо такова, то може да се подават и жалби!
25
3
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
и жокер "обади се на приятел"
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си. Много е субективно и това е най-дразнещото. На теория за всяко нарушение си има съответните точки, ама на практика, дори и перфектно да караш, ако решат да те късат пак ще намерят за какво да се хванат. Момичето, което кара преди мен, бяхме заедно на изпита, я скъсаха само защото паркира на по-малко от 5 метра от кръстовище, а това, че наоколо нямаше друго празно място и всички бяха паркирали както им дойде не се брои. Освен умения си е въпрос и на късмет.
23
1
 
14
 
! Отговори
75096 преди 13 години
Ами... Ако изпитващия не е на кеф и не те хареса, точки не играят. Преди осем години, 2ия път като се явявах, ме вкараха в едни криви улички, с еднопосочни и затворени преки, паркирали коли от всякъде, включително на ъгъла, нулева видимост за десен завой и т.н. Е, спазих си посоките, предимства и пр. ... скъса ме с обяснението, че съм карал много близо до паркираните коли.На 3 опит взех книжка а имах по-груби нарушения, но явно другия инспектор не беше кисел и съм му създал по-добро впечатление
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За отнето предимство взимат 3 точки, а на 10 късат, бая си се издънил, за да те скъсат, не е само предимството на Бул. България..Относно ***... не сте прави... сега карах А категория и едно цигначе караше с мен и то
21
3
 
8
 
! Отговори
asdasdwe преди 13 години
А колко пари струва? Милиони от нашия джоб?? Накрая ще стане като депутатската система за гласуване... И на *** пак ще им се подсказва отстрани кое да натиснат
20
1
 
7
 
! Отговори
ДРУС ДРУС преди 13 години
Ще спре купуването, ама никога. Както зад мотиката можеш да си поставиш, който искаш селянин, така и на компа слагаш, който си искаш мераклия.