7 души са блокирани в Духлата от денонощие

Сред тях има и три деца. Спасители правят опити да ги извадят
Обновена: 4 дек 2010 20:19 | 4 дек 2010 20:15,
104
7 души са блокирани в Духлата от денонощие
Снимка: БГНЕС

Седем души, сред които три деца, са блокирани в пещерата Духлата, след като нивото на подземните реки се е повишило заради поройните дъждове, съобщи  bTV.

Галериите са наводнени и пещерняците не могат да излязат. В момента спасителна група прави опити да ги извади.

Успокояващото е, че пещерата има и високи нива, където посетителите могат да се спасят, а водачите на групата са опитни спелеолози.

7 души, сред които и 3 деца са влезли в Духлата около 20 часа в петък.Едното дете е момче на 11 години, другите две са ученички в осми клас, които тренират алпинизъм.

Членовете на групата са от Перник, Карлово и София.

Ръководителят на спасителната група Атанас Русев обясни, че в Духлата протичат 7 реки, а самата пещера е на няколко нива.

Според него хората са живи и са добре. По думите му те са прекарали 3 или 4 часа на по-високо ниво, и когато са решили да се връщат, са се натъкнали на запълнената с вода галерия.

Едва този следобед на мястото е пристигнал багер, който да разбие баража на изворите от пещерата, с надеждата, че така високите води вътре по-бързо ще се оттекат.

Спасителната група е в пещерата и чака водите да спаднат достатъчно, за да извадят хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Духлата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
значи ленин първо е бил на 10,после е построил колибата и най-накрая се е родил вътре-хахахахахахахахаха мама ви и болшевишка проста
31
18
 
8
 
! Отговори
sas преди 13 години
и да ти кажа, ако не знаешЛенин е роден в колиба, която построил със собствените си ръце като бил на 10 год.
30
4
 
13
 
! Отговори
sas преди 13 години
Не ми копирай ника, защото мен ме познават по правописа. А ти елементарна представа нямаш къде се поставят запетайки даже. :-)
29
10
 
8
 
! Отговори
sas преди 13 години
Митко Палаузов е убит на 11 годшна възраст защото помагал на партизанитеовчарчето Калитко е убито на 9 год. докато пренасяло с козите боеприпаси а Павлик Морозов на 13 год. е предал баща си на болшевиките, защото бил верен син на партиятаучете се от тях
28
1
 
4
 
! Отговори
sas преди 13 години
Като толкова си компетентен и нормален хайде да ми отговориш - мъж ли е бил дядо ми тогава или дете?
27
3
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
В момента най-важното е хората да излязат живи ,а не на койму е по-голям , така че е добре да престанете да се дърляте !
26
13
 
9
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
това са поредните пишман разбирковци,пили по две ракии и решили и пред децата да си избиват комплексите,спелеолози-не,по-скоро алкохолици,дано поне децата да изкарат живи,и тез пишман пещерняци да ги съдят за безотговорност и да платят цялата спасителна операция от джобовете си
25
2
 
10
 
! Отговори
sas преди 13 години
Като не ти харесва този пример ще ти дам друг. Дядо ми като отишъл в казармата преди 9-и е имал син на повече от 2 години, къща, която изградил сам и десетки декари ниви, които също обработвали двамата с баба ми. Когато е влязал в казармата е нямал 19 години.
24
4
 
5
 
! Отговори
peter преди 13 години
"Да играят CounterStrike".А бе тебе да не са те размразили току що от някой ледник? :DШегувам се не се засягай много си прав иначе.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Колкото до какво правят там - ами прекарват си времето сред природата и опознават света, усъвършенстват се и се учат. "Да! Днешният урок: повече не се навирай в дълбоки пещери, когато се очаква да валят силни дъждове.
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Чудно как опитни спелеолози са се наврели в пещерата в толкова късна есен и при прогноза за предстоящи обилни дъждове? "Oтговор: Толкова са опитни и толкова са спелеолози.
21
4
 
22
 
! Отговори
Тути Матути преди 13 години
"водачите на групата са опитни спелеолози....."според мен са кандидати за жълта книжкаопитен спелеолог няма да влезе в Духлата при прогноза за дъждособено пък да води деца
20
12
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
Какъв Митко Палаузов,Какъв Гайдар-бе ти нормален ли си?Има ли някой нормален в тая Работническо- селска държавичка.
19
10
 
14
 
! Отговори
sas преди 13 години
А Митко Палаузов не е ли убит на 11 ? А Гайдар не е ли бил командир на полк на 17 ? Тези деца са много по -храбри от десетки пишещи тук ***, които даже в казарма не са ходили и се имат за мъже само защото имат пиш.и между краката.
18
3
 
7
 
! Отговори
пещерняк преди 13 години
Ти си безнадежден случай :)
17
4
 
7
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Трябва да си пълен *** да влизаш в тази пещера при такова време и прогнози, а пък с деца - ***** *******........... Дано всичко да се размине добре, но после един як бой по дървените им кратуни е задължителен !
16
15
 
2
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
ама ние точно заради вас сме на това дередже бе,заради ей такива дето все от всичко разбирате,аи ходи се гмуркай и мълчи
15
2
 
24
 
! Отговори
пещерняк продължение преди 13 години
@БАКО МОРЯКО, Идиотизъм, Жоро Бермуда:Вие що само си чешете езиците? Вашите скъпоценни данъци не отиват за помощ на тези хора - РАЗБЕРЕТЕ ГО!Стига сте плюли хората - ако не ви е грижа за тях - трайте си просто. Никой нито ви иска пари, нито ви кара да седите отвън пред Духлата на дъжда да ги чакате, както правят спасителите в момента.Ако ви е грижа - недейте да хулите срещу тях, ами се помолете всичко да е наред в крайна сметка и дано всички се усмихнем от успешния край на всичко!
14
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Чудно как опитни спелеолози са се наврели в пещерата в толкова късна есен и при прогноза за предстоящи обилни дъждове?
13
5
 
44
 
! Отговори
пещерняк продължение преди 13 години
... Много по-добре от други деца, които пият някъде сега, гледат телевизия или играят CounterStrike! Такива деца стават различни спортисти, алпинисти или пък спасители и ще помагат на вас или вашите деца един ден.Няма нищо лошо в любипитството и спорта. Да, не е дооценено времето и прогнозата, но се случват такива ситуации - спасителите, както казах, са там по собствено желание и ще направят необходимото. Грешки правим всички, важното е да си помагаме, както и накрая да живи и здрави всички!