7 души са блокирани в Духлата от денонощие

Сред тях има и три деца. Спасители правят опити да ги извадят
Обновена: 4 дек 2010 20:19 | 4 дек 2010 20:15,
104
7 души са блокирани в Духлата от денонощие
Снимка: БГНЕС

Седем души, сред които три деца, са блокирани в пещерата Духлата, след като нивото на подземните реки се е повишило заради поройните дъждове, съобщи  bTV.

Галериите са наводнени и пещерняците не могат да излязат. В момента спасителна група прави опити да ги извади.

Успокояващото е, че пещерата има и високи нива, където посетителите могат да се спасят, а водачите на групата са опитни спелеолози.

7 души, сред които и 3 деца са влезли в Духлата около 20 часа в петък.Едното дете е момче на 11 години, другите две са ученички в осми клас, които тренират алпинизъм.

Членовете на групата са от Перник, Карлово и София.

Ръководителят на спасителната група Атанас Русев обясни, че в Духлата протичат 7 реки, а самата пещера е на няколко нива.

Според него хората са живи и са добре. По думите му те са прекарали 3 или 4 часа на по-високо ниво, и когато са решили да се връщат, са се натъкнали на запълнената с вода галерия.

Едва този следобед на мястото е пристигнал багер, който да разбие баража на изворите от пещерата, с надеждата, че така високите води вътре по-бързо ще се оттекат.

Спасителната група е в пещерата и чака водите да спаднат достатъчно, за да извадят хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Духлата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
20
 
6
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 13 години
абе тез ко майка си търсят там бе,аман от разбирковци в таз скапаната държава,затуй сме на туй дередже,аре ся харчете пак държавна пара да ги спасявате
11
7
 
45
 
! Отговори
пещерняк преди 13 години
За информация на всички - спасителните акции в пещери се провеждат от Аварийно-спасителен отряд (АСО), който е абсолютно ДОБРОВОЛНО формирование - не получават заплати или каквито и да е хонорари. Получават чат-пат някакво оборудване от БЧК, но нищо повече. Така че, скъпоценните ви данъци отиват за друго, спокойно!!Колкото до какво правят там - ами прекарват си времето сред природата и опознават света, усъвършенстват се и се учат.
10
14
 
3
 
! Отговори
Идиотизъм преди 13 години
На мен никой не е помагал никога и не се замислям някой да ми помага. Само аз съм помагал. Например да си направят някои хора "бизнеса" като ме крадат, други да си направят вестниците, като ме лъжат, други да точат ДДС, като аз съм плащал от данъците, дето като балък ги внасям, а на тях и м "повръщат" ДДС-то. Ти ще ми помагаш ли?А помогни и на мен де, не само на тия в Мухлата. Имам пред вид да излекуваме някои хора от идиотизъм, не да ги спасяваме в резултат на неизлекуван идиотизъм?
9
21
 
3
 
! Отговори
re преди 13 години
Къде сте тръгнали с деца в пещера, бе *** прости! И тези *** са станали и ще бъдат родители! Боже опази от такива родители. Преди време един *** си беше завел приятелката на планина, която естествено без никаква подготовка се спънала и си счупила крака. Спасителните екипи само с такива *** се занимават.
8
6
 
19
 
! Отговори
спелеолога преди 13 години
Не ги обвинявате Опознай природата да я обикнеш!!!!!
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
разноски? нали утре на вас може да се наложи да се помага (не дай боже), тогава за разноските ли ще питате?
6
6
 
15
 
! Отговори
Идиотизъм преди 13 години
Ти ще поемеш разноските. Пропорционално.
5
37
 
8
 
! Отговори
Жоро Бермуда преди 13 години
Тези не можаха ли да си наемат една хотелска стая да си духат, че се навряха в пещерата? Или така е по-извратено, а? Сега и народни пари да харчат за спасителните операции. Кой ще поеме разноските?
4
38
 
3
 
! Отговори
Идиотизъм преди 13 години
Ми кво правят там - в Духлата? Те са там по собствено желание, имам пред вид по силата на собствен идиотизъм идиотизъм. Сега и за тез *** ли ще плащам да им спасяват идиотизма? Има пред вид да им спасяват идиотизма, а не да ги спасяват от идиотизъм. Защото те е трябвало дъ бъдат лекувани от идиотизъм - това го понасям някак, но да спасявам идиотизъм не го понасям. А бай дъ уей - с хората (говоря за хората) в областта на пещернячеството, какво става?
3
11
 
18
 
! Отговори
катерач преди 13 години
Туй пещерняците не са много наред....
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
преди да предприеме човек подобна експедиция би трябвало да се поинтересува за времето,цяла седмица предупреждаваха за обилни дъждове.....дано са добре хората и всичко свърши с хепиенд
1
13
 
15
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
"Галериите са наводнени и пещерняците не могат да излязат" - значи и местно население има ? :)