Строиш мол – садиш дръвчета

В Сливен задължават собственици на строящ се мол да възстановят отсеченото
Обновена: 13 яну 2011 11:48 | 13 яну 2011 11:48,
5
Строиш мол – садиш дръвчета
Снимка: Булфото

Най-малко 14 дървета трябва да засадят инвеститорите на бъдещ мол в Сливен, който ще бъде разположен в центъра на Града на стоте войводи до храм „Свети Димитър Солунски“.

Теренът, известен като „Попската градинка“, на който ще бъде построен търговският център, е частна собственост след успешна сделка, одобрена от бившия Общински съвет на Сливен.

Фирмата строител вече е представила разрешение за строеж, скица и част от архитектурния план, за да се види каква и колко е унищожената растителност.

Установено е премахването на 14 дървета, десет петгодишни вечнозелени храста и тревна площ – първа и втора категория.

Освен дължимите обезщетения за погубената растителност според тарифата за причинени вреди на декоративна растителност и екотакса от 9057 лева собствениците са задължени да засадят поне толкова  дървета, колкото са отсекли.

Изрично са посочени и местата, където ще бъдат залесени новите декоративни дървета, видът и големината им.
Освен това трябва да бъдат затревени и 968 квадратни метра площ, унищожена при градежа.

Процесът ще се контролира в следващите пет години, какъвто е и срокът за завършване на търговския център в Сливен.

Въпреки похвалната инициатива на община Сливен за гарантиране и опазване на зелените площи в града, пролука в Закона за устройство на територията създава възможност инвеститорите да си спестяват частта паркоустройство като елемент от проектната документация, което прави изключително трудно запазването на зелените системи в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
3456 преди 13 години
9057 леваМалко им е!Зеленината в градовете е безценна на фона в ***, в която живеем. Трябва да засадят 2 пъти повече, едно дърво не расте за 2-3 дни. За да стане колкото отсеченото трябва да минат поне 25-30 години.
4
0
 
5
 
! Отговори
Сф преди 13 години
Редно е за всяко отсечено дърво с цел да се освободи място за строеж, онзи който ще строи да засади нови дръвчета.Мисля, че ако бъдат отсечени солидни големи дървета, вместо всяко едно от тях е редно да се засадят поне по пет фиданки - защото листната маса на младото дърво е много по-малка и ще пречиства по-малко въздух, отколкото едно голямо дърво. Така ще е справедливо.
3
0
 
4
 
! Отговори
gorskiya преди 13 години
ey 14 drav4eta 6te zasadiyat to tova si e napravo gora ve
2
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 13 години
Нищо не остана в Сливен, имаше страхотна градина с рози, а сега там ще има МОЛ.Вече никаква растителност няма в Сливен.Не ни ли стигат разкопаните улици, ами и сега само сгради.И да искаме да седнем някъде в някой парк..то няма къде.Хубавите места за почивка вече са сгради.
1
1
 
15
 
! Отговори
Az преди 13 години
Абе хора, докога ще застроявате градовете? На нищо не заприличаха - бетон, бетон и пак бетон. Стройте ги тези магазини в покрайнините на града, а не в центъра. Все пак хората имат нужда и от чист въздух, а не само отровни газове и БЕТОН!!!