Как ще се отрази истерията с бактерията на BG пазара

Нашите краставици нямало как да бъдат заразени
Обновена: 30 май 2011 22:58 | 30 май 2011 21:57,
30
Как ще се отрази  истерията с бактерията на BG пазара
Снимка: Reuters

По никакъв начин не може да стане заразяване на българските краставици със смъртоносната бактерия „ешерихия коли”, плъзнала из Европа. Това мнение споделят производители от Южна България.

Причината е, че родният зеленчук се произвежда по съвсем различна технология.

В оранжерията на град Първомай, от която се изнасят най-много тонове краставици от България за западните държави, смятат, че истерията около бактерията ще се отрази положително на бълагрските производители.

Оранжерията в Първомай е на площ от 300 декара и в нея всекидневно се произвеждат стотици тонове краставици, домати и чушки.

„По никакъв начин българските краставици не могат да се заразят с опасната бактерия, открита в Германия, защото те не се третират с органични торове.”, заяви пред Dnes.bg главният организатор в оранжерията Стефка Димова.

Каставиците в България растат върху каменна вата с минерални торове, а не върху почва. Затова не могат да се заразят като тези в Германия и Испания.
 

След като краставиците се оберат, те се извозват до манипулационния цех, където се сортират и подготвят за продажба и износ.

„Зеленчуците не се третират с органични торове, от които се е появила смъртоносната бактерия, така че българите нека са спокойни”, коментира Зорница Стоянова, която контролира производството на краставици в оранжерията.

Още по темата

Изследване на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив от днес е показало, че краставиците от региона не съдържат бактерията „ешерихия коли”.

Според производителите има два начина, по които е възможно истерията около заразата да се отрази на български пазар.

„Единият вариант е продажбите рязко да спрат, а другият да увеличим износа на краставици за страни от Европейския съюз”, смята Стефка Димова.

Само за Чехия, Румъния и Гърция годишно от оранжерията в Първомай се изнасят 1500 тона краставици. Производителите имат готовност да започнат износ и за Германия и Испания, ако пазарът наложи това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Точно така е,виждал съм го!
28
1
 
1
 
! Отговори
irkata -lekar преди 12 години
Не бързайте с изводите.Все още не ми е ясно като педиатър ,този щам който засяга изключително деца до 4-5 г възраст и води до хемолитично уремичен синдром/т е кървене в урината + бъбреч недост/как така сега е насочен само и изключително към възрастни в семействата.Как толкова рядък щам характерен повече за латинска Ам причинява това в Европа.И защо епидемия- не е типично за щама.Има много имунология/разбирай неяснота/Тази Ешер коли рядко обитава червата като сапрофит а тук отходни води???
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е, че тия биопроизводители са поливали краставиците с фекални води - хем ги поливат, хем ги торят. С е действие - извършват 2 действия. Тия фекални води са заразили зеленчука!!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Не всички наши производители са достатъчно почтени...По - голямата част от тях имат лехи за собствена консумация и други за пазара.
25
2
 
1
 
! Отговори
narodna prikazka преди 12 години
nqma garanziq za ka4estvoto na produkta ot vsi4ki asorti. tova e istinata . samo mnogo se govori i komentira a v sawoto vreme i qde.
24
2
 
7
 
! Отговори
нашенец преди 12 години
Искам да ви кажа че работя в германия в един ресторант всеки втори поръчва без салата.Всички ги е страх,но българските био краставици се купуват и даже не можеш да ги намериш
23
3
 
5
 
! Отговори
cvsvf преди 12 години
2-3 ma umreli ot krastavicite,ami za6to ne kajat kolko umirat ot bolesti ve4e i kakva e gladna mizeriq tuk,ei da ne se pravat na ludi tezi grobari ami ............
22
1
 
10
 
! Отговори
микробиолог преди 12 години
Сега започнаха кампания срещу БИО храните. Това не е темата, не е проблема. Достатъчно е някой от берачите на въпросните краставици да не си е измил ръцете след тоалетна........
21
1
 
3
 
! Отговори
микробиолог преди 12 години
Каква истерия! Явно някои хора не знаят, че зеленчуците се мият преди консумация; краставиците се белят независимо как са добити. Въпрос на елементарна хигиена. Колкото до просвовутата Escherichia coli: среща се нормално навсякъде около нас, да вярно е има патогенни щамове, но те се намножават в по-големи количества при т.н. интензивно животновъдство защото животните се хранят със зърнени храни и по-рядко със зелени фуражи.В САЩ имаше подобни случаи, но с говеждо месо, добито в огромни ферми.
20
1
 
16
 
! Отговори
Геша преди 12 години
Чак сега изплюха камъчето че наще зеленчуци са менте правят се с изкуствени торове!
19
5
 
21
 
! Отговори
един съвет преди 12 години
Купувайте български зеленчуци само от частници лица които ги произвеждат по стария традиционен начин.Такива има по селата ,има още такива производители . Купувайте истенско мляко от производителя хем е по-евтино и няма добавки.Българското село все още произвежда най-вкусните зеленчуци,да са живи и здрави селяните и затова купувайте от тях,а не да купувате тези заразени зеленчуци ,носят си буклука и отровата,да си я ядът те.Ако не купуваме от вноса търговците ще са на загуба ето затова мълчат.
18
1
 
6
 
! Отговори
д преди 12 години
То някой ако си мисли че испанските краставици не са и те пълни с нитрати. Интересно че изнасят от тази оранжерия и за Гърция, обикновенно оттам внасяме. Иначе днес български 1-во качество в хипермаркета до нас - 0,99лв. Серизен спад, бяха до преди няколко дена към 1,70-1,80
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Нашите краставици нямало как да бъдат заразени "Aма пo 2,50 - няма кой а ви ги и купува...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наште краставици са заразени!Кога ше им падне цената???
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така е като не си миете ръцете след като сте акали, пък после краставиците са ви вивовни. трябва да сте *** та да вярвате, че ешерихия коли можеш да хванеш от краставица. Немците май са си омешали отходните води, та го отнесе испанската краставица.
14
1
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
До 9 и 13. Колеги, съвременното хидропонно производство използва ризосферна микрофлора. Ако производителят на биоторове не е спазил хигиената при производството може с всичко да се заразят растенията. А съвременната хидропоника има и чисто органично производство. Това е само за сведение. ПоздравиАгроном-Спонги
13
2
 
5
 
! Отговори
агроном преди 12 години
Не мога да разбера какво кара експертите-натуралисти по-долу да смятат, че органичните естествени торове не съдържат азотни съединения т.е. не генерират нитрати в съответните зеленчуци.
12
2
 
10
 
! Отговори
Крастев преди 12 години
Егати ЕС,то едни краставици не може като хората да произведе,до скоро пилетата не бяха както трябва,свинете,кравите,егати,кво ще ядем,като си разрушихме държавата и чакаме ЕС да ни нахрани.Тези краставици да ги ядат,тези дето раздадоха строеното толкова години от народа,тези краставици да ги ядат,дето имат големи уста и налапаха всичко без да плащат,на пазарни цени основните средства.Тези краставици да ги ядат,горестоящите и т.н.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Бога не купувайте вносни зеленчуци и плодове! И да не са заразени, с тая бактерия, то поне, ще има куп токсични вещества и химикали
10
2
 
12
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Родните екологични краставици се отглеждат върху каменна вата с вода и изкуствени торове!Освен 80 % вода всъщност кактво има в тях ?