МЗ: У нас няма заразени с опасната еширехия коли

От порбите на починалия в Хасково е изолиран друг щам на бактерията
Обновена: 10 юни 2011 11:33 | 10 юни 2011 11:33,
10
МЗ: У нас няма заразени с опасната еширехия коли
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Досега в България няма случай на заразяване с опасния щам на еширехия коли, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Същевременно от Регионалната здравна инспекция в Хасково казаха, че починалият в града 66-годишен мъж не е бил заразен с опасния щам.

От пробите е изолирана ешерихия коли, но това не е опасния щам тръгнал от Германия, каза д-р Светлана Узунова от инспекцията.

Изолираният щам е О-27 и О-139 докато опасният вариант на бактерията причинила съмртоносната епидемия е О-104. Резултатите са на лабораторията в Хасково, а в началото на следващата седмица се очакват данните от тестовете изпратени в софийска лаборатория.

Още по темата

От здравното министерство пък посочват, че починалият не е посещавал Германия през тази година, не е имал и клиничните критерии на заболяването, причинено от опасната бактерия – хемолитична анемия, бъбречна дисфункция, тромбоцитопения.

Правят се изследвания на още един мъж настанен в хасковското инфекциозно отделение. И при него до момента няма данни заразата да е от опасния щам.Мъжът е в добро състояние.

Всички данни до момента сочат че става въпрос за колиентерит ,който е нормален за този сезон, допълни д-р Узунова от хасковската здравна инспекция пред кореспондента ни.

От Министерството на здравеопазването пък са категорични, че няма място за безпокойство и призовават хората да спазват добра лична хигиена, което е и е най-важното условие за предпазване от опасни бактерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: еширехия коли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА НАПИШАТ КЪДЕ СЕ ИЗСЛЕДВА И С КАКВО- НЯМА С КАКВО И НИКЪДЕ НА ПРАКТИКА НЕ СЕ ИЗСЛЕДВА
9
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
у нас не беше опасен и чернобил,и като се вдигна нивото на радиация от фукушима,и ешерихията у нас е от полезните,не от опасните...като си нямаме кадърни учени,и като са ни страхливи политиците да обявят истината,защото ще им истинат столовете...или това е някаква толерантност към някого? - защото заразата може и да е умишлена.
8
11
 
34
 
! Отговори
здр. инспектор преди 12 години
Защо се изказва министерството на здравеопазването , а не ветеринарите от безопастност на храните. Ами така е като ветерите разбират от крави и коне. те заедно с Миро мършата са пълно капо. Не знаят за какво става дума , ама иначе са много убити конски доктори
7
10
 
36
 
! Отговори
Cuore преди 12 години
мега тъпотий :( значи не е опасният щам, да сме спокойни ама човека умрял :( дано да няма подобни неща в България защото тука хората умират от най-елементарните за развитите страни болести, а какво остава да ни тресне нещо по-сериозно
6
9
 
35
 
! Отговори
Ру преди 12 години
А бе , научете се как се пише името на бактерията , че ще ви се смеят гаргите .
5
8
 
35
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Все едно, ако кажат че е тоя щам някой ще ги хвърли в затвора, тъй като те са виновни. Казваш има бактерия - миите здраво всичко и толкоз. Може и да не е тоя щам пак си е опасна.Мишките така правят - страх ги е постоянно, крият се, бягат...
4
9
 
38
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Порби? Еширехия коли? съмртоносната епидемия?Бедни, бедни Македонски ... защо не умря при Гредетин!
3
11
 
35
 
! Отговори
при лоша хигиена преди 12 години
Какво ще стане при лоша хигиена,нима тогава тази бактерия досега да беше затрила ромите от мръсните гета.Работата е там че има зараза и се разпостранява по някакъв начин и вместо да кажат истината ,те се мъчат да ни излъжат ,тепично по Български.
2
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно!За Чернобил говореха по същия начин,но в действителност не се оказа така нали?
1
12
 
39
 
! Отговори
що за глупост преди 12 години
От пробите е изолирана еширехия коли, но това не е опасния щам тръгнал от Германия.Как така не е опасна когата има починал човек и има и други болни,защо не се казва истината на хората ,а винаги искате по някакъв начин да излъжеле и бягате от истината.Истината е че има такава бактерия и те се разпостранява, само че незнаем източника и не е нужно да си бил в Германия за да се разболееш.Мили хора, много внимайвайте с какво се храните и бъдете предпазливи.Мисля че заразяването е умишленно.