"Съседски тройки" точат 1 млрд. от ДДС

Българи, румънци и гърци въртят фактури из ЕС с кухи фирми
Обновена: 29 юни 2011 07:06 | 29 юни 2011 06:58,
44
"Съседски тройки" точат 1 млрд. от ДДС
Снимка: Булфото

Актуална ДДС схема за измами, популярна като "въртележка", източва по близо 1 милиард лева от хазната годишно. Бюджетите на страните от ЕС са ощетявани с по 50-55 млн. евро за година от схемата, пише вестник "24 часа" като се позовава на експерти от НАП, пожелали анонимност.

На жаргон схемата е популярна като "съседски тройки". Най-добре се сработили организирани групи от румънци, българи и гърци.

Те регистрирали огромно количество "кухи" фирми – по 30-40 на територията на всяка от трите държави. Всеки от измамниците отварял фирми извън държавата си, след ковто започвал фиктивен "износ" и "внос". Но не на стоки, а на документи, основно данъчни фактури.

Предмет на фалшивия "трафик" обикновено са скъпи и удобни за съхранение компактни стоки – мобилни телефони, компютърни чипове, а напоследък и горива и захар.

Така, заради високите обороти за 5-6 месеца се натрупвал огромен ДДС. Накрая стоката се изкарвала от склада и се продавала вече реално, без ДДС.

Територия за измамите са 27-те страни членки, а движението на стоки е без такси и мита. Последната печеливша модификация била стоки да се "изнасят" извън ЕС, най-често до Дубай, да се внасят отново в държава от ЕС и след това да се завъртат по "въртележката".

Извършителите вече са толкова специализирани, че правели дори виртуални "въртележки" с компютърни системи, които генерирали несъществуваща верига от фирми с празни обороти с цел връщане на данъчен кредит.

Освен участието си в транснационални вериги родните дедесари дори изнасяли патента за схемите си зад граница, срещу процент от печалбата.

"ДДС въртележката" често се прилагала и при горивата. Наскоро финансовият министър Симеон Дянков обяви, че двете ни големи рафинерии били ревизирани по този повод. Според източници на "24 часа" ревизията на "Лукойл" е завършила, но не били открити нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И с помощта на тези престъпници Дянков отчита нарастване на износа от страната ни, в която останаха на работа само милиционерите, чиновниците и продавачите по магазини.
22
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 12 години
Сверете си информацията - много отдавна няма "данъчи" фактури. Има просто фактури.
21
5
 
2
 
! Отговори
бай Тишан преди 12 години
До 13 Емпорики е ФРЕНСКА банка, не е ГРЪЦКА....
20
0
 
29
 
! Отговори
до Сержант преди 12 години
"политиците ***, държавата ***"А народа???Лебеди???
19
0
 
2
 
! Отговори
Киро слепото преди 12 години
Е айде де, писна ми от скука! Нема ли барем един да дойде при мене - ка компания поне, то схемите са ни ясни!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази схема я има от както е създаден ДДС като косвен данък, като имаш изрядна документация е практически невъзможно да те хванат. Просто само се говори и нищо неможе да се направи
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами нормално е да е така. По наше село под бизнес се разбира далаверинг. Под контрол на държавата се разбира вземане на комисионни от специално подбрани държавни служители. Между другото, защо не закрият Безмитните зони в България?:))))))) Да отиде един журналист и да следи дали и какво изобщо влиза и излиза от там - само куфари с документи и пари, мноого пари! Крайно време е ЕС да ревизира присъствието на балкански страни в евросъюза.
16
0
 
18
 
! Отговори
Баф мама му преди 12 години
Еми нормално най-пропадналите държави какво друго да правят,недай си боже да приемат и Сърбите и тогава филма вече ще е пълен,абе хората се мъчах със всички сили да го стабилизират и оправят тоя ЕС ,ама с такива племена като нашите няма да успеят
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като няма какво да се краде от държавата, вече сме на европийско ниво! А бе ние и световната икономика ще вкараме във фалит!
14
3
 
43
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Какъв е смисъла на ДДС?Изглежда да товари хората, а след като се събере да бъде откраднат от бандити свързани с НАП.Въпроса е на кой помага този данък?
13
7
 
21
 
! Отговори
... преди 12 години
На който са му мили спестяванията незабавно да си изтегли парите от гръцките банки в България. Това са: ОББ, Пощенска банка, Пиреос, Импорики и Алфа Банк.
12
1
 
28
 
! Отговори
ами така ще бъде преди 12 години
Да се ликвидира корупционното ДДС и тогава ще ми точат пикнята!!!
11
3
 
21
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Какъв е смисъла на ДДС?Изглежда да товари хората, а след като се събере да бъде открадна от бандити свързани с НАП.Въпроса е на кой помага този данък?
10
3
 
21
 
! Отговори
Сержант преди 12 години
политиците ***, държавата ***
9
4
 
23
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
Ами прави са си хората - държавата нищо не прави за хората. Данъчните само дебнат като лалугери да одерат кожата на човек за да нахранят фактически себе си!
8
0
 
51
 
! Отговори
Сталин преди 12 години
Има ДДС има проблем,няма ДДС няма проблем.
7
3
 
16
 
! Отговори
винету преди 12 години
КОЙ ВРЪЩА ОТКРАДНАТОТО ДДС ОТ ДЪРЖАВАТА,КОЙ СЕ ГРИЖИ ЗА СПОКОЙСТВИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ,защо спите скапаняци ,получавате грешна народна пара ,време е за ЗБОГОМ НЕКАДЪРНИЦИ
6
0
 
28
 
! Отговори
4040 преди 12 години
Добро утро! Новина!!! Нарочно ли се правим на изненадани...или сме си просто ***?!Гоше, каква е разликата кой ни точи кацата? Даже по-страшното е, че крадем от себе си. Щото преглъщаме сме на тоя хал.
5
4
 
25
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ако ...точеха само българи,по го...преглъщам,ама да ни...точат гърци и ... мамалиги;това си е вече...жива подиграфка.То нашата...дръжава е продънена,като 100 годишна...каца.Аре бе Бойко,нали си...мъж,вдигайте се всички дето севодите...държавни служители и запушете...дупките.Що агенции и ...службинацвъкахте да се...борят;ако не можете да стопирате престъпниците,крачкау...лево и друг левент,да дойде да се...бори.
4
1
 
21
 
! Отговори
niakoi si преди 12 години
Нека проверят мъжлето на Галена за ДДС измами, ама и на тия не им стиска като на ония