Стачката тръгна, влаковете - не

И синдикатите, и ръководството на БДЖ са непреклонни, засега
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 09:32,
307
Стачката тръгна, влаковете - не
Снимка: Impact Press Group

Ефективната стачката в БДЖ започна. От 75 планувани влака, не са тръгнали 45.

Първият влак, който трябваше да отпътува по разписание в 8.10 ч. от Централна гара в София за Кюстендил, остана на перона.

Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват железничарите във Варна, Пловдив, Мездра, Шумен, Видин, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централната гара в София и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

"Заставам твърдо зад реформите и двете хиляди работници ще бъдат съкратени. Ние не съкращаваме хора, защото това ни е хоби и много обичаме да го правим. Правим го, защото имаме нужда", коментира пред журналисти Недев.

Още по темата
24 ное 2011 07:00
246

На въпроса до каква степен са склонни на отстъпки в преговорите със синдикатите, Недев отговори - "До степен нула".

Попитан за проблема с евентуалните нови разчети и редуциране бройката на съкратените, за което синдикатите настояват, Недев коментира, че това е "преливане от пусто в празно".

Генералният директор на БДЖ каза още, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които по думите му няма да получат заплати.

Присъстващите протестиращи му отвърнаха с викове: "Искаме железница" и "Оставка".

На свой ред синдикалните лидери потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Бургас

Тук ситуацията е коренно различна. Работещите в местния клон на БДЖ не стачкуват. В 8 сутринта едва няколко служители застанаха мълчаливо на перона на гарата. В железопътния район в Бургас трябва да бъдат съкратени около 200 души - стрелочници, маневристи, ревизор вагони и кондуктори.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
1
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Ще е интересно ако строежа на магистралите и ремонта на пътната мрежа става са мо от данъка върху автобуси, камиони и автомобили. Вероятно транспорта ще излезе златен. Тъпите ликвидатори от управата на БДЖ винят стрелочници и машинисти, че влаковете не са конкурентни, а те няма как да бъдат такива като не са направени необходимите инвестиции. В ЕС броя и честотата на влаковете се увеличава, а е нас се намалява! За фактора екология да не говорим.
305
0
 
0
 
! Отговори
До г-н Белалов преди 12 години
Разбира се, че жп транспортът не е Кремиковци. Само че бизнесмените проумяха рано ползата от автбусния превоз и ви изпревариха по бързина и качество на обслужването. Никой не ви казва,че ве сте виновни, но трудно ще бъдете конкурнтноспособни на автобусния превоз. Остава ви само превоза на малки разстояния, където ще действате като своего рода метро, и най-вече товарния превоз. Само че *** от предишните правителства ликвидираха Кремиковци и продадоха МДК-Пирдоп и ОЦК-Кърджали на частни компании. Мисля, че и тогавашния градоначалник и арх.Диков се тепеха, че ще направят кремикоци тузарски квартал. Да си припомними ли,че оловно-цинковия комбинат беше продаден на Захариев Васко ***, който разсипа МК-Кремиковци. В същото време за министри назначават като правило некадърни хора, които слабо разбират и по тази причина бетло познават и се интересуват от дейността на поверените им сектори. Последен пример: назначаването на Лилето Павлова за министър на МРРБ, преди това на Т.Трайков за министър на икономиката, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА - МИЕТ. Както виждате , в наименованието на министерството липсва важната дума: ПРОМИШЛЕНОСТТА. Е, крайният резултат винаги ще бъде разсипване на отрасъла. За съжаление.
304
1
 
3
 
! Отговори
DO MERI преди 12 години
MERI TOLKOVA SI DALE4.NA SVETLINNI GODINI.PEI PESNTAPOTAVA GOLEMIA GERBERSKI KORABPOTAVA.
303
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази държава няма стратегия за абсолютно нищо. Дори дали да я има. Камо ли за собствения си железопътен транспорт да има някаква стратегия.....
302
0
 
4
 
! Отговори
belalov преди 12 години
ЖП транспорта не е Кремиковци. Влаковете трябва да се увеличават, а не да се намаляват. Вероятно трябват реформи, но едва ли след като се изгонят хората. Няма как жп превозите да са конкурентни, когато се строят само магистрали, а жп съставите и жп пътя си остават, като преди 50 г. Ръководството на БДЖ май не е наясно какво прави. За Вл.Владимиров съм сигурен, че едва ли знае какво е влак!
301
2
 
2
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Това го изживях през 1992 г., когато съкратиха цяло ООД с персонал 3700 човека , а общо в града - над 8000 човека - наведнаж, без условия, профсъюзна защита и т.н. Така че тръгнала ли е веднаж вълната на съкращения в БДЖ, връщане назад няма; в ход е вариант Кремиковци - от 15 хил.човека станаха 8 хил, сетне 5 хил и накрая - закриване. Синдикатите показват мускули, но БДЖ устремно върви към фалит и смятам, че тези 2 хил.човека са "лястовицата" на съкращенията, масовото съкращение тепърва предстои. И колкото по-рано се намали персонала на компанията и остане само нормално работещият жп парк, толкова е по-голям шансът БДЖ да оцелее. Иначе работата е ясна протести, стачки, грамадни загуби за цялата компания и сигурен, безусловен фалит. Сетне частни жп фирми с общ персонал 2-3 хил. човека. Това трябва да изяснят пред железничарите профсъюзите, а не да ги водят към гибел. Да си припомнят жепейците как профсъюзите и директората съсипаха Кремиковци и да не повтарят тази грешка.
300
2
 
1
 
! Отговори
Мери преди 12 години
БДЖ устремно върви към фалит и смятам, че тези 2 хил.човека са "лястовицата" на съкращенията, масовото съкращение тепърва предстои. И колкото по-рано се намали персонала на компанията и остане само нормално работещият жп парк, толкова е по-голям шансът БДЖ да оцелее. Иначе работата е ясна протести, стачки, грамадни загуби за цялата компания и сигурен, безусловен фалит. Сетне частни жп фирми с общ персонал 2-3 хил. човека. Това трябва да изяснят пред железничарите профсъюзите, а не да ги водят към гибел. Да си припомнят жепейците как профсъюзите и директората съсипаха Кремиковци и да не повтарят тази грешка.
299
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dosega v tazi darjava,koito e klatil jp-to e patil mn silno.taka 4e gerberi,tova e na4aloto na kraia.GERB PROSTO NE GO RAZBRA.
298
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НА 30-11-2011 ще е интересно.Тези да си ходят. Няма отрасъл в бизнеса, който да иска това правителство.КАКВО СА ЗАПОЧНАЛИ И ЗАВЪРШИЛИ? КАЖЕТЕ АКО СЕ СЕТИТЕ!Та и съкращенията в БДЖ са за разделяне на българите.А те са некадърни и умствено несилни.
297
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 291Ти нормален ли си? Искаш да изнасилваш ***? Никой нормален няма да се сети да употреби тези думи! Ти си поддръжник на ГЕРБ. Много е показателно!
296
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В цял свят хората стачкуват когато се потъпкват правата им. Само *** и блюдолизците се страхуват
295
0
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 12 години
До марк. И защо крещиш тук,а не направиш нещо,което да накара и другите да ги /поне/ харесват,та да не се налага да си пишете "печалбата" на "избори"?
294
3
 
14
 
! Отговори
фифи преди 12 години
хора докога ще търпим .Браво на железничарите за борбеният им дух,смелоста да се опълчат на управляващите. Трябва да вземем пример от тях и да се вдигнем срещу много от решенията на правителството.
293
2
 
13
 
! Отговори
посрамен преди 12 години
Засрамете се пред прадедите ни от 1886 година простаци !!!!
292
4
 
1
 
! Отговори
Марк до Българин преди 12 години
226Толкова ли ти е умствения багаж!Нещастен комунистически плебей!За 60 г. не успяхте да мръднете и на милиметър от квалификациите!1944 г. беше "народен враг", сега "магаре тъпо" и т.н.!Естествено с твоя двугънков мозък друго не може да се очаква!А за клетвата, да ти кажа че ще се върне при теб!Християнството казва, че да кълнеш е един от найголемите грехове!Лошо простако, бошо!
291
7
 
5
 
! Отговори
до марко –1 преди 12 години
И като грабнеш сопата и излизеш на улицата какво мислиш ще се случи?!?!Аман от ***, които си представят държавата като една стая пълна с пари и "лошия" Бойко Борисов не ги дава /или в поинтелигентния вариант на инбацила "ги давае на свои хора"/!Аре се скрийте вие със сопите!!Те и комуноидите 45 години със сопи управляваха , та затова сме на тоя хал!!
290
18
 
5
 
! Отговори
Марк ДО ФЕЙСБУК преди 12 години
288Каквото и да се опитвате да правите, колкото и да ви се струва невероятно, НО ХОРАТА ХАРЕСВАТ ГЕРБ!ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ВЕЧЕ 6 ИЗБОРА ПОДРЕД!И ЩЕ ПРОДЪЛЖЯАВА ДА ПЕЧЕЛИ!ЗАЩОТОЗАЩОТОЗАЩОТОзАЩОТО КОМУНИСТИТЕ ПИЩЯТ , КАТО ЧЕЛИ ГИ ИЗНАСИЛВАТ!КОЕТО ПОКОЗВА, ЧЕ ГЕРБ СА НА ПРАВ ПЪТ!
289
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Мими,аз избирам теб...на задна прашка...!!!
288
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това заглавие прозвуча като - И БДЖ умря, ние още не
287
5
 
3
 
! Отговори
Фейсбук преди 12 години
"Аз НЕ гласувах за ГЕРБ!"В коментарите на стената да се пише само за кое населено място става дума и нищо друго!Броячът ще бъде най красноречивият коментар!В тази страница има ограничение за ползване. Право на достъп имат само лица над 18 години. Т.е. Хора с право на вот според българските закони.Ако и вие смятате така: Тогава това е групата за вашите дискусии!Гласувайте.Тук не могат да ни излъжат.