Стачката тръгна, влаковете - не

И синдикатите, и ръководството на БДЖ са непреклонни, засега
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 09:32,
307
Стачката тръгна, влаковете - не
Снимка: Impact Press Group

Ефективната стачката в БДЖ започна. От 75 планувани влака, не са тръгнали 45.

Първият влак, който трябваше да отпътува по разписание в 8.10 ч. от Централна гара в София за Кюстендил, остана на перона.

Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват железничарите във Варна, Пловдив, Мездра, Шумен, Видин, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централната гара в София и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

"Заставам твърдо зад реформите и двете хиляди работници ще бъдат съкратени. Ние не съкращаваме хора, защото това ни е хоби и много обичаме да го правим. Правим го, защото имаме нужда", коментира пред журналисти Недев.

Още по темата
24 ное 2011 07:00
246

На въпроса до каква степен са склонни на отстъпки в преговорите със синдикатите, Недев отговори - "До степен нула".

Попитан за проблема с евентуалните нови разчети и редуциране бройката на съкратените, за което синдикатите настояват, Недев коментира, че това е "преливане от пусто в празно".

Генералният директор на БДЖ каза още, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които по думите му няма да получат заплати.

Присъстващите протестиращи му отвърнаха с викове: "Искаме железница" и "Оставка".

На свой ред синдикалните лидери потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Бургас

Тук ситуацията е коренно различна. Работещите в местния клон на БДЖ не стачкуват. В 8 сутринта едва няколко служители застанаха мълчаливо на перона на гарата. В железопътния район в Бургас трябва да бъдат съкратени около 200 души - стрелочници, маневристи, ревизор вагони и кондуктори.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
До МаркЕй Марк ти си магаре тъпо и те проклинам да умре *** или всичките ти скъпи роднини,както и проклинам Боико и бандата му да бъде убит с камъни от тълпата
225
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
221 - Тоя пък! Май от Долно *** не си излизал:)))
224
4
 
5
 
! Отговори
до 195 преди 12 години
Прав си.Лично един от днешните шефове на Бдж каза 'че за да се изплатят стари кредити,правителството на Тройната коалиция е теглили нов кредит.Добра политика,няма що.В тази компания няма ли икономисти.На какво се базира финансовата им политика.Може би мотото им е било,дайте да грабим днес и сега и колкото си може повече.Само бъдещето ще покаже дали Герб са по -различни.Сега можем само да гадаем.
223
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do Mal4oNiama smisal da pishem pove4e!!Tozi narod ne iska da se obrazova!!!
222
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 217Ti iavno ne pravish razlika ot Ikonomika i Politika!!
221
5
 
5
 
! Отговори
до 180 преди 12 години
Ми щото не ползваш, затова мислиш, че са празни и е разточителство. Проблема е в цената. В цяла Европа ЖП транспорта е по-скъп от автобусния. Тук има смешни цени.
220
2
 
5
 
! Отговори
до Малчо преди 12 години
Пообразовай се, преди да пишеш. Кражбите и корупцията, лихвите на банките сринаха системата в Европа. Социалната държава няма алтернатива, освен революция, разбира се.
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ako imate leva..., obrashtajte dokato e VREME!!! i to v YUANI!
218
2
 
7
 
! Отговори
Пор преди 12 години
Къде си виждал пътническа железница да работи на печалба? Ти си с промит мозък. Да не сме в Швейцария? Тук въпроса е до държавна политика и държавна антиполитика - вече 22 демократични години. Спрете с комунизма, демокрацията и с другите подобни тиквени идеи. Тук става въпрос за геноцид.
217
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
214 - Хахаха! Примера е САЩ нали:))) Там не е социализъм! Бе много сте прости герберите бе!:)))
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da se radvame , 4e Evropejcite oshte tarpiat nashiiat valuten BORD!!!Ina4e sme zagubeni!!Levat ni i 10 centa ne struva!!!
215
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А магистралите кога ще се самофинансират?
214
9
 
3
 
! Отговори
Малчо до 188 преди 12 години
И още нещо!не давай за пример Европа, защото и там се вихри извратен социализъм!Затова и еврото потъва и ЕС е в криза!Но това е друга тема!Нямам време да изнасям лекции на комунозаври!А е и безсмислено!А и никой не ми го плаща!
213
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 210TO4NO!!!
212
1
 
1
 
! Отговори
До 197 преди 12 години
Пред В и Ф се пише ВЪВ!
211
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 202Zashto 4akame pari samo oe Evropejcite??Dokoga te shte ni plashtat vsi4ko???Ia pomisli?BDJ triabva sama da se samofinansira!!! Ako ne moje....***!
210
7
 
2
 
! Отговори
Малчо до 188 преди 12 години
Боже! Как може да ме питаш нещо толкова очевидно!Ами естествено, че като се приватидзира БТК и собственика веднага оптимизира структурата и от губеща я направи печеливша! Направи и мобилен оператор!!Това е кардиналната разлика между държавното управление и частника!Щом и това не си разбрал , за теб надежда няма!Не си за това време!Живееш във времето на "Работническо дело"!Много е тъжно и ти съчувствувам, защото очевидно си обработен здраво от комунопропагандата! Няма да ти е лесно!
209
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
198 - Уби ме като написа, че ще спрат инвестициите:)))))) Не знаеш ли, че изобщо няма инвестиции!:) Последното беше със земята на китайците - 10 млн за 20 000 декара! Трагедия! кой ще инвестира при мутри!
208
2
 
10
 
! Отговори
Да преди 12 години
Н я м а н у ж д а от с т а ч к а!Предлагаме Генерално решение: Учредяваме ФОНД, средствата за който се набират от заплатите на всички от ГЕРБ (милиционери, полицаи, тъмничари, общинари и т.н.) и всякакви други ***, които са гласували за ГЕРБ. Размер 75 % от заплатата. С този фонд ще се финансира БДЖ, дупката в НОИ и всякакви други щети и колосални вреди, нанесени от некадърниците от ГЕРБ. Само така тъпанарите като отидат да гласуват ЩЕ МИСЛЯТ, АМА МНОГО ЩЕ МИСЛЯТ!!! Ако са оцелели при управлението на ГЕРБ
207
0
 
6
 
! Отговори
льохман преди 12 години
198 брей, *** си умен бе.Е и като съкратят тия работници, кой ще ремонтира и поддържа вагони, машини и т.н.?Ония от канцелариите ли,дето са виждали вагони само на каледнарите по стените.Или ония "нови мениджъри", дето смениха доставчици на резервни части и купуват по-скъпи, но пък с комисионна.