Стачката тръгна, влаковете - не

И синдикатите, и ръководството на БДЖ са непреклонни, засега
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 09:32,
307
Стачката тръгна, влаковете - не
Снимка: Impact Press Group

Ефективната стачката в БДЖ започна. От 75 планувани влака, не са тръгнали 45.

Първият влак, който трябваше да отпътува по разписание в 8.10 ч. от Централна гара в София за Кюстендил, остана на перона.

Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват железничарите във Варна, Пловдив, Мездра, Шумен, Видин, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централната гара в София и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

"Заставам твърдо зад реформите и двете хиляди работници ще бъдат съкратени. Ние не съкращаваме хора, защото това ни е хоби и много обичаме да го правим. Правим го, защото имаме нужда", коментира пред журналисти Недев.

Още по темата
24 ное 2011 07:00
246

На въпроса до каква степен са склонни на отстъпки в преговорите със синдикатите, Недев отговори - "До степен нула".

Попитан за проблема с евентуалните нови разчети и редуциране бройката на съкратените, за което синдикатите настояват, Недев коментира, че това е "преливане от пусто в празно".

Генералният директор на БДЖ каза още, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които по думите му няма да получат заплати.

Присъстващите протестиращи му отвърнаха с викове: "Искаме железница" и "Оставка".

На свой ред синдикалните лидери потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Бургас

Тук ситуацията е коренно различна. Работещите в местния клон на БДЖ не стачкуват. В 8 сутринта едва няколко служители застанаха мълчаливо на перона на гарата. В железопътния район в Бургас трябва да бъдат съкратени около 200 души - стрелочници, маневристи, ревизор вагони и кондуктори.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
3
 
! Отговори
Oncho 1923 преди 12 години
КОЛЕДНО ВЪЛШЕБСТВО ПОЖЕЛАЙИ ЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ ВЪВ БДЖ-то ИДВА КРАЙ,И КАКВО КАТО Е БЯЛА ЗИМА, ЗА СЪКРАЩАНИЯТА МЯСТО, ВИНАГИ ЩЕ И-И-***!Министерството на транспорта ви пожелава тихи и светли коледни празници.По-тихи ако може!!!
245
4
 
6
 
! Отговори
Христо преди 12 години
Голяма част от тия дето сега стачкуват са виновни за хала на БДЖ. Няма железничар който да не продава дизелово гориво!Няма кондуктор който да не прибира пари за него!
244
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОДКРЕПЯМ СТАЧКАТА ,НО КАКВО НЕ НАПРАВИХА СИНДИКАТИТЕ:-колко протести имаше срещу разграбването и източване на БДЖ/НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА НЯМАТ ПРЕДСТАВА КАКВИ ДОГОВОРИ СЕ ПОДПИСВАТ и какво причиняват,нали имат членове на всички позиции!/КОЛКО СИГНАЛИ СА ПОДАДЕНИ АТ СИНДИКАЛИСТИ когато се краде ДИЗЕЛ.ГОРИВО ОТ МАШИНИСТИ,прибират в джоба пари от пътници без билетиКОЛКО СЕ СЕТИХА ДА СЕ ЗАТЕГНЕ ДИСЦИПЛИНАТА НА РАБ.МЯСТО-*** пример даже хигиената е под всякаква критика.РАБОТЯТ без ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ
243
7
 
8
 
! Отговори
Боян преди 12 години
Подкрепям напълно стачкувашите,вярно сега страда обикновенния пътник,но нека сега пътниците се замислят дали пак да гласуват за Боко и другите му ***,разбиха държавата тези ***!!!
242
3
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
страхът отново се върна!мутри и полиция срещу народа!Гледаме и днес за революциите в арабските страни ...Народната полиция и там е срещу народа, в защита на корумпираните ни политици!Кой е виновен че 65г българина живее в мизерия!Кой прави лоши разчети за бюджетите?кой изнася капитали на Запад и в САЩ?Кой създаваше външнотърговските дружества и наливаше пари в пробита каца?питаха ли за това народа управляващите?Ако и днес българина е зле то е заради продажните политици!
241
7
 
5
 
! Отговори
ТPE3BEH преди 12 години
Леле, червената свольоч много активна днес бре. Айде изкарайте всичкото синдикални членове, пенсионери, Ж-П служители по студа да мръзнат... Никой друг няма да ви се върже на организираните протести, дето карате хората с автобуси. За последно хората излизаха неорганизирано да протестират през 2009 недоволни от властта, и бяха бити. Преди това през 1997. Нали се сещате кой управляваше тогава...
240
3
 
8
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Цитат на деня: Не съкращаваме хора, защото това ни е хоби :).......................Съкращаме , защото НЕ знаем какво друго да правим..))А и има по-важни неща в държавата , за които трябват пари ...За футбол и стадиони , за задния джоб на Компира - безотчетни , за баланс на "намалелите" доходи в МВР , за обещетения - по 20 заплати, за тежкия финансов колапс на ЛУК-ойл , за данс, за 'боркор" , за мноого сол таш...и на новите служби на герб ,за плановете на стоичков, за увеличените , вече, в новия бюджет пари- за администрацията ...)Изобщо , всички сме "равни" , но някои са ПО-РАВНИ от други..))
239
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма България! Има само територия вече. Стачкуването не е решение.Решението е автомат калашников и да се стреля на автоматичен по онези *** дето бяха в парламента от 1989 до сега включително. Ама един да не остане жив!
238
3
 
10
 
! Отговори
металург преди 12 години
призовавам всички кермиковски работници ,да излезем да подкрепим колегите отБДЖ
237
4
 
15
 
! Отговори
NRic преди 12 години
СЕГА Е МОМЕНТА, ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ!!!
236
0
 
26
 
! Отговори
ЦИРК - БГ преди 12 години
От 90-та слушам същите вопли от мутро-комунисти при всяка стачка. Стачката срещу Луканов - лоша. Срещу Янчулев в градския транспорт - лоша. Срещу Виденов - пак лоша. Учителската стачка - лоша. Железничарската - лоша. Мантрите - същите. Синдикатите - лоши, лидерите им - също. Начело на писъците - ченгета. Най-изявеното ченге беше Жорко Дантеления, който пък прави митинги през 92 година срещу транспортната стачка в София. И тук така. Милиционерите от ГЕРБ пеят същата двадесетгодишна песен. В хор. В името на "реформите" и грабенето. А в БДЖ - Мутри и млади "социалисти" в единен строй срещу работещите. Аз пък подкрепям всяка форма на колективна защита срещу мутро-милиционерските банди, така че оставям мутрите и зеленочорапковците да вият колкото искат. Браво на железничарите. Стачката вече е успешна. Утре дори и уплашените ще се включат.
235
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 234Kakva darjava??? Kakvi 5 leva??samo *** i mutri tuk!!!nikoj ne ni iska!
234
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който си е разпродал държавата, добро да не чака.Ще яде измекярски хляб, колкото му подхвърлят!
233
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Холандия остава непреклонна и няма да подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген, докато двете страни не покажат достатъчно убедителен напредък в борбата с корупцията. Това обяви в четвъртък холандският министър по въпросите на имиграцията Херд Леерс, цитиран от Ройтерс.
232
1
 
12
 
! Отговори
тим преди 12 години
да забогатяват техните собственици и за мобилните оператори има монопол защото говориме средно 1.5 пъти по скупо отколкото в европа и при тях е като при разпредделителните дружества за тока високи цени изнасяне на капиталите държават не пси получава девидентите губи милярди левове ако незнаете чез е държавната чешка компания която си финасира чешката държава и техните системи за пенсиониране и др мерси за такива превитазации
231
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 226S tova BG niama da stane po dobra ;-)(a s rabota!! Ne prokliatiia)
230
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво хора от БДЖ! Дръжте се и покажете, че имате достойство!
229
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма смисъл да се пише действително , ние ще правим това което трябва пък да става каквото ще !Народа от съдбата си няма да избяга но нека се бори да я промени към добро , защото всички заслужаваме по - добър живот !
228
0
 
2
 
! Отговори
льохман преди 12 години
224 ми то и хер Флик е *** по тази логика.Нали ще взема 4 млрд. заем та да плати 1.8 млрд.
227
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям напълно стачката.След като стана ясно, че правителството не си спазва собствените договорки. Просто такова ни е правителството, нарушава закони, нарушава договорки...въобще мутренска работа.