Стачката тръгна, влаковете - не

И синдикатите, и ръководството на БДЖ са непреклонни, засега
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 09:32,
307
Стачката тръгна, влаковете - не
Снимка: Impact Press Group

Ефективната стачката в БДЖ започна. От 75 планувани влака, не са тръгнали 45.

Първият влак, който трябваше да отпътува по разписание в 8.10 ч. от Централна гара в София за Кюстендил, остана на перона.

Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват железничарите във Варна, Пловдив, Мездра, Шумен, Видин, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централната гара в София и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

"Заставам твърдо зад реформите и двете хиляди работници ще бъдат съкратени. Ние не съкращаваме хора, защото това ни е хоби и много обичаме да го правим. Правим го, защото имаме нужда", коментира пред журналисти Недев.

Още по темата
24 ное 2011 07:00
246

На въпроса до каква степен са склонни на отстъпки в преговорите със синдикатите, Недев отговори - "До степен нула".

Попитан за проблема с евентуалните нови разчети и редуциране бройката на съкратените, за което синдикатите настояват, Недев коментира, че това е "преливане от пусто в празно".

Генералният директор на БДЖ каза още, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които по думите му няма да получат заплати.

Присъстващите протестиращи му отвърнаха с викове: "Искаме железница" и "Оставка".

На свой ред синдикалните лидери потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Бургас

Тук ситуацията е коренно различна. Работещите в местния клон на БДЖ не стачкуват. В 8 сутринта едва няколко служители застанаха мълчаливо на перона на гарата. В железопътния район в Бургас трябва да бъдат съкратени около 200 души - стрелочници, маневристи, ревизор вагони и кондуктори.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
7
 
! Отговори
тим преди 12 години
евро фондовете не са спрени но са драстично намалени и все повече държавата ще трябва да дофинасирва проектите с бюджетни средства поне до 2014
205
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре бе, как е по-добре, да гледаш две деца с 0 лева или с 400. Ти или не мислиш или не можеш да го правиш. Да не говорим, че ако тебе те оставят да бачкаш на товарен влак и да го разкачаш докато върви сигурно ще се на*акаш от зор. Дори и в Бангладеж има влакове. А влаковете ако се поддържат добре и ако има читави управленски решения всичко ще е чисто и добре поддържано.
204
0
 
3
 
! Отговори
до 199 преди 12 години
Но тука е най-облагодетелстваната, защо ли?
203
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
199 - Кой свят! Герберският:)) Искам да закрият МВР защото е неефективно, а освен това тротоара е неефективен, защото се спъват хора в него:))) Да се накажат сложилите го:)) Ами то по света БДЖ-тата са на държавна дотация простако, ама няма как да знаеш:) Във Франция средното доплащане на билет е 12 евро, а в България - 0,9лв! Нещо да кажеш *** герберо:))))))
202
0
 
9
 
! Отговори
до 198 преди 12 години
Еврофондовете са спряни! Пари за проекти по ОП транспорт започнати от това правителство така и не са платени от ЕС! Може би защото изпълнители и под изпълнители в крайна сметка са същите като при предишните!
201
0
 
8
 
! Отговори
тим преди 12 години
товае истината щом нямаш работеща железница значи нямаш и работеща икономика двете неща са взаимно свързани
200
1
 
11
 
! Отговори
До 182 преди 12 години
Алооооооо,за МИЗЕРИЯТА и МРЪСОТИЯТА сме си виновни ние!Каквото оставим,това ще намерим във купетата!
199
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 187!!!!MVR ne bi triabvalo i da bade pe4elivsha struktura TAPAKO!!!Nikade po sveta POLICIIATA ne pe4elivsha!!
198
12
 
2
 
! Отговори
сссс преди 12 години
И какво ше стане .......Айде кабинета подава оставка в тея трудни времена за целия свят?Ще спрат евро фондовете,ще спрат инвестициите ,колкото и малко да са те !!! Кой ше състави правителство? Колко партии ше бъдат в него,и ще могат ли да се разберат въобще за нещо?И колко *** трябва да си за да подкрепящ стачката в БДЖ......железницата тъне в мизерия,влаковете са от 40 год.Аре ше остант на работа ше си мизерстват с по 400 лв заплата,и ше карат така още няколко години.
197
0
 
7
 
! Отговори
тим преди 12 години
в франция ползват един показател в министерството на икономиката всеки месец получават справка колко товари са превозени с железницата и по този показател правят ставката за състоянието на икономикта си а имено ако има намаление на товарите значи икономикта е спаднала производителноста и и е зле ако има повишение на товарите значи има реален ръст в икономикта значи щом тук бдж няма товари значи няма работеща икономика и не се произвежда нищо
196
0
 
18
 
! Отговори
Х преди 12 години
Спират заплатите на стачкуващи!!!!!!!! Скапана, жалка, малка Българио!!! Мутренска държава! Няма свобода на гражданина, няма свобода на словото, няма никаква свобода! ДОКОГА?!?!?!??!??!
195
10
 
3
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Всички виждаме как синдикатите си изкарват заплатите-на гърба на работниците. А къде бяха преди 4 г.,когато едно друго правителство тегли безумен заем, а сега всички ние трябва да връщаме на кредитора-800 млн.лв? Къде бяха 20 г.,когато БДЖ се грабеше като за последно, за да докарат железниците до това състояние. Сега е много лесно да се извиват ръцете чрез стачки, а навремето едни яли и пили, сега други плащат.
194
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хихихихихи! Преди изборите - цветя и розе, а след това - съкращения, фалити, вдигане на пенсионни възрасти:))))) Те това е ГЕРБ! Една голяма ЛЪЖА!
193
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мачкай Бойко!Долу стачката!Я марш на полето,има работа за всички!
192
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
180 - Аз пък МВ не ползвам и искамв да го закрият! Приходи не носят данъчни, НОИ, инспекция по труда и т.н.Да се затварят! веднага:)))))
191
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой ***, който е влизал във властта не се усети да намали товарния автотранспорт за сметка на жп. -товарното бдж излиза на печалба(добра).-пътищата си остават здрави (доколкото може БГ пътищата да са такива)-жертвите от катастрофи (с пияни и заспали тираджии) спадат до минимум!
190
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ какви добрички бяха..... хвалеха се, че кампанията им е положителна.... и като минаха изборите и извадиха секирите !
189
1
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Пожелавам на всички, които подкрепят антисоциалната политика на Пожарникаря да останат без работа и да свикнат с миризмата на кофите за ***.
188
1
 
10
 
! Отговори
До Малчо преди 12 години
Като си толкова умен защо не обясниш как така БТК след 1 година струваше 1 милиард евро а бе купена за 100 милиона лева? Ами и сега ако кажат дай - да нарежем на скраб БДЖ ще излезнат над 10 милиарда евро от БДЖ . Какво стна с Кремиковци - купиха го за 300 милиона а сега като го нарежат на скраб ще вземат 1 милярд и земя за постройки за още толкова ! ГОЛЯМ СИ УМНИК ВЪВ ФРАНЦИЯ И ЖП ТО И ЕНЕРГЕТИКАТА ВСИЧКО Е ДЪРЖАВНО! НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙ ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ БИЛА ДОБЪР СТОПАНИН!
187
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
171Прав си Малчо, но най-голямата структура носеща загуби е МВР:))))))) Нещо имаш ли да кажеш за тях или си ограничен партийно, по герберски:)))