12 града скачат срещу шистовия газ

Тръгват масови протести за забрана на проучванията в България
Обновена: 14 яну 2012 08:57 | 14 яну 2012 08:50,
503
12 града скачат срещу шистовия газ
Снимка: архив Булфото

Екозащитници от 12 града в страната излизат днес на масов протест срещу сондажите и добива на шистов газ, съобщиха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Българино, стани и защити земята си!", призовават в апел от неправителствената организация.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!", гласи призивът им.

София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград, Казанлък, както и българи в Копенхаген и Лондон се обявиха против метода хидравлично разбиване, чрез който се вкарва коктейл от опасни химически вещества в недрата на земята.

Още по темата

"Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов, представител на гражданската инициатива.

Според него на хората им писнало да ги правят на идиоти.

"Голяма част от тях не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си", добави Сандов.

Според природолюбителите подобни сондажи застрашават най-голямото подземно сладководно езеро в Европа, което е с площ 13 хил. кв. км и е на дълбочина между 700 – 1000 м.

Експерти твърдят, че ако само една сонда достигне до него, това би означавало, че ще отрови водата на цяла Североизточна България.

Забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода хидравлично разбиване (хидро фракинг) следва да се случи на насроченото извънредно заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в понеделник (16.01) и да бъде гласувано като решение на Народното събрание в сряда (18.01), твърдят от НПО-то.

Този ангажимент бил поет лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов по време на проведената в петък среща с членове на гражданската инициатива.

Тогава управляващите заявиха, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.

В София сборният пункт за протестае Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
Във Варна - сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
В Пловдив - сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
В Добрич - сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
В Бургас - сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
В Казанлък - сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
В Плевен - сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
В Шумен - сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
Във Велико Търново - сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
В Русе - сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
В Благоевград - сборен пункт - пред общината - 17:30 ч.
За българи в чужбина - сборен пункт - Лондон, мястото на срещата е Tower Hill underground station - 17:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
1
 
4
 
! Отговори
Мила Родино преди 12 години
Хамериканците чий к*р търсят в БГ
368
0
 
5
 
! Отговори
varg преди 12 години
Видео от Шуменyoutube/watch?v=9-K4ufG7gmc
367
0
 
7
 
! Отговори
akud преди 12 години
напишете в goole shаle gas и сами си преценявай те :)
366
0
 
24
 
! Отговори
Българче преди 12 години
Всеки път става така! Вие не разбрахте ли, че не е виновен Бойко, Станишев, Доган, Симеон 2-ри, папата, световната конспирация или извънземните! Бойко не може да разреши, ако НАРОДЪТ не му позволи! Не е глупав този, който яде баницата, а този който му я ДАВА! За по-важните проблеми НАРОДЪТ винаги може да се мобилизира и да направи ПРОТЕСТ, но не скромно събиране с цел да поревем един на друг на рамото! Забравихте ли пръчките и снопа? Нищо не е по силно от ОБЕДИНЕНИЯТ НАРОД !
365
3
 
10
 
! Отговори
коко шанел преди 12 години
целта е ясна.има газ шистов,няма българия.няма газ,има българия.евреи долни,парата е по важно.има народ има проблем,има газ,няма проблем.
364
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През април 2011г. ЮАР наложи мораториум върху проучването за шистов газ в резултат на многобройните протести на гражданите.През юли 2011г. след многобройните граждански протести, Франция стана първата страна, забранила хидравличното разбиване със закон. Прекратени са всички концесии с компании, използващи този метод.През ноември 2011г. Великобритания спира всякакво проучванеи добив заради над 50 земетресения, предизвикани от такива сондажи в графство Ланкашир. Същото е Австралия,Канада,Германи
363
0
 
6
 
! Отговори
До 455 преди 12 години
ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ, двама българи искат България да е отровена. Щом Вождът го иска , те са готови??????????????? Гарантирано от гроб. Ег-ти зомбираните мозъци.
362
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 2010г. в САЩ е прекратен добивът на шистов газ в най-голямото находище Марселъсна територията на щатите Вирджиния,Западна Вирджиния , Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо и Пенсилвания. Само в Пенсилвания контролните органи отчитат над 250 нарушения. Временна забрана на технологията е наложена в 15 щата и 67 града на САЩ. На 8.12. 2011 агенцията за опазване на околната среда (ЕРА) оповестява резултатите,че шистовия газ е причина за замърсяване на подземните води в изследваните райони.
361
0
 
7
 
! Отговори
ЕТО преди 12 години
ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ... МОКРИТЕ МЕЧТИ НА ДЯНКОВ...ИЗГОДНА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА БУЛГАРТАБАК -- ОТИДЕ В РУСКИ РЪЦЕкаквото искат, идват купуват. ДЯНКОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА МЕЧТАЕ,А МЕЖДУВРЕМЕННО ДОБРУДЖА ПУСКА ОТРОВЕНА ВОДА И ГАЗКАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА? НЕ ЗНАМ, ДА СИ ОТГОВОРИ САМ
360
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в САЩ скоро ще забранят добива на шистов газ otizvora.ком/2012/01/3625/ след отизвора
359
3
 
22
 
! Отговори
сб преди 12 години
Подкрепям протеста на 100 %. Бойко да си прави сондажите вкъщи!
358
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
каква е зделката между държавата и компаниите, че прогнози взехте да правите, изгодно не изгодно, даже и ги изхарчихте! Не бъдете крепостни селяни! Четете, интересувайте се! Никой няма да дойде и да ви поднесе информация, защото сте му симпатични! Въпроса не е дали е изгодно или не а на каква цена! Както каза някой по долу " Да си пробиват в техните държави, но е по- лесно минусите от цялата история да ги няма!
357
2
 
5
 
! Отговори
Плюс преди 12 години
Същият *** ми сложи и на мен минус. Иска да отрови Бг.
356
4
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
И като почне добива на шистов газ какво Дянков ще свали ли акциза на газта? Пак ще плащаме като луди , с тази разлика че Шеврон ще изтровят почвите и водата в Добруджа .
355
11
 
4
 
! Отговори
Само Герб преди 12 години
Аз съм то ГЕРБ. Трябва да отровим България. Пак ще гласувам за бат,Бойко.
354
0
 
5
 
! Отговори
Българче преди 12 години
Вие четете ли нещо друго освен биобордовете по по пътищата? Хората са излезли да защитят природота и хорта, а вие го обърнахте на нужди! За това дадох пример с продаден бъбрек. Не можеш да правиш краткосрочни планове за бъдещето- ще вземем сега много пари пък после каквото стане. Почнахте като *** ден да мине друг да дойде! Някой от вас направи ли си труда да се интересува по- обстойно за проблемите от ШГ, а не да вярва сляпо на това, което му се поднася? Кой от вас реално е запознат с това
353
1
 
5
 
! Отговори
Плюс преди 12 години
До 446. Интересно що за *** ти е сложил минус??????????? Явно иска да се трови той и семействоот за да угоди на тиквата.
352
0
 
7
 
! Отговори
До 448 преди 12 години
Абре *** такъв бил ли си скоро във Румъния която вече със 50 години е пред България ,техният премиер ако тръгне да режи лентички една фабрика няма да може да смогне да произвежда лентичките .Ама като застреляха Чаушеску всички други се скриха във миша дупка
351
0
 
9
 
! Отговори
Гюнтер- Австрия преди 12 години
Господ да ва пази българи ,държавата ви е във окаяно състояние изчезвате като народ ако не се събудите възможно най скоро България не е това което беше до преди 3-4 години ,преди 4 дена бях във България и се отчаях от гледката .Във вашата страна съм живял 6 години и смея да твърдя че, ако така вървят нещата вие сте обречени да се загубите като нация.Дано сте разбрали правилно думите на Холандският премиер
350
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да видим,утре ще пишем НАРОД или НЕ НАРОД,А ***!