12 града скачат срещу шистовия газ

Тръгват масови протести за забрана на проучванията в България
Обновена: 14 яну 2012 08:57 | 14 яну 2012 08:50,
503
12 града скачат срещу шистовия газ
Снимка: архив Булфото

Екозащитници от 12 града в страната излизат днес на масов протест срещу сондажите и добива на шистов газ, съобщиха от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България.

"Българино, стани и защити земята си!", призовават в апел от неправителствената организация.

"Елате в събота, за да покажем, че не сме съгласни да се поставят под сериозна заплаха нашата вода и земя, животът и здравето ни! Нека излезем от уютната пасивност - сега по-важно от всякога е да бъдем чути!", гласи призивът им.

София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Благоевград, Казанлък, както и българи в Копенхаген и Лондон се обявиха против метода хидравлично разбиване, чрез който се вкарва коктейл от опасни химически вещества в недрата на земята.

Още по темата

"Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов, представител на гражданската инициатива.

Според него на хората им писнало да ги правят на идиоти.

"Голяма част от тях не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си", добави Сандов.

Според природолюбителите подобни сондажи застрашават най-голямото подземно сладководно езеро в Европа, което е с площ 13 хил. кв. км и е на дълбочина между 700 – 1000 м.

Експерти твърдят, че ако само една сонда достигне до него, това би означавало, че ще отрови водата на цяла Североизточна България.

Забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода хидравлично разбиване (хидро фракинг) следва да се случи на насроченото извънредно заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в понеделник (16.01) и да бъде гласувано като решение на Народното събрание в сряда (18.01), твърдят от НПО-то.

Този ангажимент бил поет лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов по време на проведената в петък среща с членове на гражданската инициатива.

Тогава управляващите заявиха, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.

В София сборният пункт за протестае Паметникът на Патриарх Евтимий /Попа/ - 11:00 ч.
Във Варна - сборен пункт - "Козирката" - 11:30 ч.
В Пловдив - сборен пункт - градинката на аптека "Марица" - 11:00 ч.
В Добрич - сборен пункт - Храм "Св. Георги"- 11:00 ч.
В Бургас - сборен пункт - Паметник "Альоша" на площад Тройката - 11:00 ч.
В Казанлък - сборен пункт - Площад "Севтополис" - 11:00 ч.
В Плевен - сборен пункт - "Възраждане" №1, пред Общината 11:00 ч.
В Шумен - сборен пункт - входът на Градската градина - 11:00 ч.
Във Велико Търново - сборен пункт - пред Европейския информационен център (бившия Пионерски дом) 11:30 ч.
В Русе - сборен пункт - пред "Халите" (CBA) - 17:00 ч.
В Благоевград - сборен пункт - пред общината - 17:30 ч.
За българи в чужбина - сборен пункт - Лондон, мястото на срещата е Tower Hill underground station - 17:00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте писали за другите!Стига!Да ви видим следобяд какво ще направим!Колко ще излязат!Русе,забравили румънският ХЛОР???????
348
2
 
18
 
! Отговори
УЖАСНО Е .... преди 12 години
ХОРАТА СА ОБЕЗУМЕЛИ .............. ТОВА , ЧЕ ИМА ПОДКРЕПЯЩИ ПОДОБНО РАЗРУШЕНИЕ - НЕ МИСЛЕЩИ ЗА ЦЕНАТА НЕ МИСЛЕЩИ ЗА УТРЕ НЕ МИСЛЕЩИ ЗА ТОВА КОЕТО ЩЕ ОСТАНЕ ...... Е ПРОСТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ,ЧЕ ЗЛОТО Е ПРЕВЗЕЛО МНОГО ДУШИ , ЗАРОБИЛО ИМ Е ЧОВЕШКОТО , КРАСИВОТО - ПРОСТО ЕДНИ МАШИНИ ЗА *** И НИЩО ДРУГО .............. ДА . МНОГО Е ТЪЖНО , ЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е ФАКТ !!!! И ВСЕ ПАК Е РАДОСТНО , ЧЕ ИМА ХОРА , КОЙТО ИЗВЪН ПАРТИЙНАТА МАШИНАЦИЯ СА ИЗЛЕЗЛИ И ЧИСТОСЪРДЕЧНО ЗАЩИТАВАТ МАЙКАТА ЗЕМЯ И ОТ ТАМ РОДИНАТА!
347
3
 
22
 
! Отговори
............... преди 12 години
В земята се вкарват отрови и това е достатъчна причина да се забрани добиването на Газ.
346
0
 
6
 
! Отговори
Българче преди 12 години
До любителите на ШГ - защо въобще си правиш труда да цитираш чужди сайтове на чужд език те повечето, ако имаха образование и мозък да разбират нямаше да говорят подобни глупости, че едва ли не България ще стане монопол в износа на газ. Дори и да имахме тези ресурси никой нямаше да ни го позволи.
345
0
 
8
 
! Отговори
rm преди 12 години
И само да стане ясно, на тази транснационална международна корпорация, не нея не и пука какво ще стане с Добруджа, на нея не и пука дали ще се отрови водата и почвата. Тя идва тук за да кърти и извози каквото може, после си заминава.А ние оставаме тук, България остава тук.Каква е ползата за нас? Според мен никаква. Нямаме нужда от това, нямаме. Има толкова други варианти България да стъпи на крака, и всички от тях включват земята която имаме, родината ни.
344
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
440на няколко места в САЩ има мораториум, но няма забрана. В ЕС, само в Франция е забранено.
343
1
 
16
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Газта щяла да бъде за нас -глупости и сега се добива злато у нас,но то остава за чуждите фирми,а те плащат само мизерен договор за концесия.Русия имала интерес да не добиваме-да но нас пак не ни засяга дали ще плащаме пари на руснаци или на американци ние все сме ***...иБило разрешено в други страни-естествено в цял свят има печалбари,които за 5лв продават и децата си.Ползи ще има само на чиновниците пари под масата и за американците-за нас бавна смърт-глад+заразени води и храниГерб=Гроб !
342
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На кучкарите са обещани пържоли от главния (знаете кой).
341
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Протестите не водят до нищо и не пречат на спокойния сън на управляващите. Вече е направен първия сондаж, но за това се мълчи. Той е факт. България е интересно място на планетата - всички са против, но всички гласуват за. Докато идват разни дипломатчета и ни диктуват какво да правим ще е така. Лошото е че стипса не продават вече, та да ни се награпват езиците.
340
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ку*кари, спрете да защитавате шистовия газ, той не е милостив и към вас!
339
0
 
4
 
! Отговори
rm преди 12 години
Мисля, че измежду хората има и жители на градовете в Добруджа и не само, а по принцип хора, българи които не искат земята им да става пустиня. Не знам защо ги само наричат екозащитници, организации, неправителствни, какви са тези термини.
338
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
428Обикновени лъжи. В Германия СЕ добива шистов газ. Набий си го в кухата тиква.
337
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много кучкари има в сайта, които поръчково (срещу шепа сребърници) защитават шистовия газ!
336
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Пловдив местото пред аптека Марица се оказа тясно да побере всички!Бяха млади хора, много млади хора, които не искат бъдещето им да бъде отровено от Кучкарите - ГРОБари.За съжаление ние възрастните не бяхме много, за голямо съжаление.Пловдив отново се надигна, така както направи за Катуница.Трябва обаче българина да се събуди от летаргията и да не се оправдава с "това не ме засяга".Това засяга ВСИЧКИ, дори и кучкарите!
335
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Екоминистерството във Варшава е издало около 100 разрешителни за проучвания на Шеврон, Ексън Мобил и Коноко Филипс,
334
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Унгария американската "Фалкон Ойл енд Газ" е закупила терени за изграждане на шест сонди,"Шел" проучва в Румъния.ExxonMobil добива шистов газ в Германия.Cuadrilla Resources добива шистов газ в Великобритания
333
1
 
7
 
! Отговори
............ преди 12 години
Франция, Великобритания и Германия, Канада, Австралия, 15 от американските щати са забранили проучването и добива на шистов газ, защото той има ясно изявено отрицателно въздействие върху здравето на хората, живеещи в тези райони.
332
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
421Във Великобритания не е забранена технология. В Германия също.
331
1
 
3
 
! Отговори
............ преди 12 години
Франция , Великобритания , Германия ? Нещо да кажеш за тях ? Или и те са недоразвити държави от третия свят. Щом германеца го забранява значи има защо. Доколкото американците не ми ги хвали . Те са държава за експерименти.
330
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Млади хора на които никой не им плаща, БЪЛГАРИ, Патриоти !Всички бяхме по улиците на София самоорганизирани по Интернет !!!Да живее България !!!