Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение

Всички щети от избухналия трафопост ще бъдат поети от EVN
Обновена: 16 окт 2012 14:47 | 16 окт 2012 09:19,
187

Снимка: Impact Press Group

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

При тежкия инцидент, станал тази нощ на ул. „Хан Крум“ 11, няма жертви. Един мъж е с леки наранявания, няма опасност за живота му. Жителите на блока са евакуирани.

400 киловолтампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията. Съоръжението с високо напрежение се намира на партерния етаж на блока.

Около 1.00 часа е получено първото обаждане за спряно електричество в жилищния район. Дежурният от EVN е пристигнал и е подменил предпазителя, обясни кметът. Вероятна повреда в трафопоста е причина за мощния взрив.

Към три часа през нощта е избухнал взривът. 

От взривната вълна са обърнати микробус и лек автомобил. В жилищния блок са разрушени подове и стени на апартаменти, изпочупени са прозорци. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, в която избухна
взривът, са напълно разрушени.

Жители разказаха за БТА, че след полунощ спира електрозахранването им. Аварийни екипи идват на място, за да отстранят повредата. Около 2.50 часа трафопостът започва да дими и събужда хората с гъст задушлив дим.

Това е причина хората да напуснат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва и пожар. 

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те също са спасени. Един мъж е леко пострадал и няма опасност за живота му.

През март месец тази година е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка за това какво е извършено по него, съобщи още кметът на Бургас Димитър Николов.

Още по темата
Общинска комисия ще разследва причините за взрива.

Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента.

Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове.

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с избухналия трафопост, заяви кметът на Бургас.

По-късно от EVN изпратиха официално съобщение, в което посочват, че компанията е готова да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества.

Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания, съобщават от дружеството.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено, уточняват от EVN.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: БургастрафопостEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще се водят едни "дъъълги" експертизи , при които няма да се докаже нищо и виновни няма да има!Единствено потърпевшите ще страдат.Горките хора!Предложението ми е да се изгонят енергоразпределителните дружества от България , като некомпетентни !
18
2
 
15
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
ами ако бяха загинали хора , пак ли щяха да поемат щетите. Егати робското племе.Само се дърляме пред компа. Нали 500 год са ни **ли и клали сега лесно ще ни "клатят". На тази овчепсихологи и с помоща на демагогия се държат сегашните "калинки".
17
22
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
кво сте се разквичали бе *** мръсни, като не ви кефи марш в джунглата при ***, в цивилизацията е така - стават повреди, умират хора. тука дори няма умрели хора, нищо работа е това.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се изгонят трите мастодонта.Бургас - лицето на Герб!
15
0
 
9
 
! Отговори
някой явно е преди 11 години
До Анонимен - някой явно е изхарчил маслото с дизеловата си кола ...
14
0
 
21
 
! Отговори
От Мен преди 11 години
Смятайте какъв живот живеем. Всички сме на мнение че мъките на пострадалите тепърва започват. Обезверени и постоянно лъгани и използвани. Дано само сега преди изборите някой опита да направи PR и да обезщетят хората. Иначе нямат никакъв шанс.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой клет клошар "бивш милионер" , прегърнал светлите идеи за прекрасни бъднини , от бивши, настоящи и бъдещи Управленци е дал накъсо между предпазителите ! Между впрочем честа гледка през зимните утрини в София за тези които имат очи да видят ............
12
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ДА ИЗБУХНЕ ТРАФОПОСТ ОХЛАЖДАЩОТО МАСЛО ТРЯБВА ДА Е СТАНАЛО НА ВОДА. НО ТОВА НИКОЙ НЯМА ДА ГО ПРИЗНАЕ. ЗАЩОТО ПРИ ВСЯКАКВА ДРУГА ТЕХНИЧЕСКА ПРИЧИНА ТРАФОПОСТА ЩЕ ИЗКЛЮЧИ И НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ ВЗРИВ. ЩЕ ЧАКАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ ДА ИЗМИСЛЯТ НЯКОЯ НОВА ПРИЧИНА ЗА ВЗРИВИЛИЯТ СЕ ТРАФОПОСТ. ЩЕ РАЗБЕРЕМЕ КОЛКО СА УМНИ И ДОКОЛКО ИМ РАБОТИ ФАНТАЗИЯТА.
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евентуалната причина е изключване(шунтиране) на защитата по налягане на маслото в трансформатора , което е абсолютно не допустимо!Вероятно и температурната защита също не е работила!Това вероятно е довело до взрива!Все едно да поставиш тенджера под налягане на котлона с неизправен вентил!А какво е довело до претоварване на трафа е съвсем друг въпрос.За компетентността на обслужващия персонал няма да коментирам!Това е лично мое мнение!
10
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все си мислех, че вече сме видели всички възможни бедствия за един мандат.Оказва се, че има още да видим.За това е нужен поне още един мандат.
9
3
 
30
 
! Отговори
Фелдшер хонорис кауз преди 11 години
Не им завиждам на хорицата от блока. След като минат през цялата бюрокрация ще им се иска да бяха хвръкнали във въздуха с целия блок. ЕВН може да им осигури това забавление.
8
0
 
34
 
! Отговори
Единствен шанс преди 11 години
Колективен иск от страна на хората в блока! Потърсете добър адвокат и действайте всички заедно!
7
1
 
30
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Хйаде на бас, че ще мотата хората с години и нищо няма да им платят... щее голямо циганене... най мнго да мине Бате Боко да обещае, че всичко щее наред пред камерата... апо сле ан тия хора дупе да име яко срещу монополистите...
6
0
 
39
 
! Отговори
TDK преди 11 години
Хм, трансформатор и то с неголяма мощност, да гръмне така, това означава необлужвано оборудване и то от много време. Неизправно газово реле със сигурност, придружено от вътрешно интензивно греене на намотките, при което се разлага маслото и се отделят газове, като ацетилен и водород. Явно са се натрупали в доволно количество и при едно к.с. ето ти бомба.Някой не си е свършил работата явно, да видим какво ще покаже "експертизата"....
5
0
 
31
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
То добре, че не е паднал блока, иначе това дело ще се проточи десетилетия/ анализи, експертизи, следствия, вещи лица и т.н./ и я доживеят компенсации/обезценени естествено/, я не !!!
4
19
 
2
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
TE KAURITE SI GO ZASLUJAVAT
3
2
 
54
 
! Отговори
Един преди 11 години
Първо дърво "уби" човек, сега трафопост "терорист". Вината се търси винаги извън хората. Следващия път когато някой застреля някого в Бургас, предлагам да бъде съден куршума, а гилзата и пистолета да бъдат обвинени в съучастничество. Това си е чист геноцид, който ми се струва вече умишлен, а не безхаберен.
2
0
 
49
 
! Отговори
клинчов преди 11 години
...и сега EVN ще вдигнат цената на тока за да си избият разходите :D
1
0
 
71
 
! Отговори
Де преди 11 години
Живущите да подадат колективен иск.По този случай могат и имат право да се вземат достатъчно милиони,за да компенсира не само щетите ,а и стреса и преживяното!