Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение

Всички щети от избухналия трафопост ще бъдат поети от EVN
Обновена: 16 окт 2012 14:47 | 16 окт 2012 09:19,
187

Снимка: Булфото
Виж други галерии »

Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

При тежкия инцидент, станал тази нощ на ул. „Хан Крум“ 11, няма жертви. Един мъж е с леки наранявания, няма опасност за живота му. Жителите на блока са евакуирани.

400 киловолтампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията. Съоръжението с високо напрежение се намира на партерния етаж на блока.

Около 1.00 часа е получено първото обаждане за спряно електричество в жилищния район. Дежурният от EVN е пристигнал и е подменил предпазителя, обясни кметът. Вероятна повреда в трафопоста е причина за мощния взрив.

Към три часа през нощта е избухнал взривът. 

От взривната вълна са обърнати микробус и лек автомобил. В жилищния блок са разрушени подове и стени на апартаменти, изпочупени са прозорци. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, в която избухна
взривът, са напълно разрушени.

Жители разказаха за БТА, че след полунощ спира електрозахранването им. Аварийни екипи идват на място, за да отстранят повредата. Около 2.50 часа трафопостът започва да дими и събужда хората с гъст задушлив дим.

Това е причина хората да напуснат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва и пожар. 

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те също са спасени. Един мъж е леко пострадал и няма опасност за живота му.

През март месец тази година е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка за това какво е извършено по него, съобщи още кметът на Бургас Димитър Николов.

Още по темата
Общинска комисия ще разследва причините за взрива.

Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента.

Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове.

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с избухналия трафопост, заяви кметът на Бургас.

По-късно от EVN изпратиха официално съобщение, в което посочват, че компанията е готова да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества.

Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания, съобщават от дружеството.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено, уточняват от EVN.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: БургастрафопостEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
3
 
! Отговори
joro преди 11 години
До ИНВЕСТИТОРСКА БОМБАGospodin injener- s pravo ne sa vi naeli na rabota !snimkata yasno pokazva che transformatora e sys zapazena cialost - i dori e mnogo vyzmojno da ne e povreden!ako vyobste imate opit (prakticheski ) s takiva syoryjenia prichinata ste vi e predelno yasna i obiasnima!i kato ,,injener,, v tazi sfera- bi triabvalo da znaete , koga , zasto i kak sa vyvedeni transformatorite v jilistnite sgradi!
138
1
 
6
 
! Отговори
ACID преди 11 години
Като инженер ви казвам, че трансформатор физически е НЕВЪЗМОЖНО да възпроизведе такъв взрив. Електрическата инсталация може да предизвика пожар, но не и подобен взрив. По първоначални данни преди взрива е имало пожар. Подозира се, че някой от съседите е складирал в мазетата бутилка с газ или взривоопасни вещества. Така, че спрете да хулите ЕВН, защото сте смешни и показва колко ниско интелигентни сте. Дай му на българина да търси вина, вместо да мисли.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно! Кипнало е малсото в трансформатора и той е гръмнал. Сега ЕVN трябва за собствена сметка да подменят ефтините китайски трансформатори с истински!Лека нощ, българи. EVN се грижи за вас.
136
0
 
2
 
! Отговори
* преди 11 години
До ГЕРБерKak razbraha ,nali e anonimno ?!
135
0
 
6
 
! Отговори
az преди 11 години
Мда... ЕВН, ГЕРБ, Хизбула, Папата, Арменския поп.. всички са ви виновни.. само дето трансформатора е цял
134
0
 
6
 
! Отговори
ЕВН преди 11 години
имаме сигурна информация, че зад взрива стои хизбула
133
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хах излиза че тия си направили атентат сами в собствената си кооперацияе това вече е нагло
132
0
 
15
 
! Отговори
Потърпевш преди 11 години
Гнусните, алчни, крадливи *** и кръвопийци ЕВН, ЧЕЗ и ЕОН - вън от Бъгария веднага и завинаги. Аз лично бих ги пребил с камъни, но нека ги натирим цивилизовано.
131
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БУРГАС... ААААУУУУУУ....АТЕНТАТИ КАТО У СИРИЯ...!
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия на първия етаж поне няма да плащат за "незаконен строеж" - остъкляване на тераса.
129
4
 
12
 
! Отговори
Неизвестен ненужен преди 11 години
Ето вече картинката се изяснява -първо взрив за язовирни стени/но от тях малко хора остават без дом,значи трябва нещо по-мащабно/,следват пожари,следва химическа бомбардировка от самолети.....ама пак ПРОКЛЕТИТЕ българи не умират достатъчно,че и собствени къщи и коли си имат,значи почваме да им палим колите,и да им предизвикваме взривове по захранването........Я да питам сега пишещите тука -ТАКА ли биха искали да живеят????????????????????????Или очаквате помощ от СЛЕДВАЩИЯ ЦАР,ИЛИ ТОЯ СЛЕД..
128
0
 
12
 
! Отговори
До 155 преди 11 години
E-ON го няма,но СимE-ON Дянков е тук.
127
7
 
20
 
! Отговори
ИНВЕСТИТОРСКА БОМБА преди 11 години
ДЕМОКРАЦИЯТА НА ГЕРБ НАИСТИНА УБИВА. ПЛАН РАН-ЪТ КОЙТО ГЕРБ ИЗПЪЛНЯВА НАИСТИНА УБИВА. ГМО ХРАНАТА В БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА УБИВА! незнанието и некадърноста на ГЕРБ НАИСТИНА УБИВА. ЦАР КАЛОЯН - ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДПС УБИ. С.БИСЕР ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ УБИ И Т.Н. ГЕРБ СЪЩО СА ВИНОВНИ ЗА ДА СИ РАЗВЯВА БАЙРАКА ЕВН. БОЙКО ОБЕЩА ДА ГИ ИЗГОНИ НО СЕ ОКАЗА ПОРЕДНАТА ГЕРБЕРСКА ЛЪЖА. СИЛНИ ВИЛНИ НО БОЙКО БОРИСОВ КЛЕКНА ПРЕД ПАРАТА И НЕ ГИ ЗАКАЧА! ОПРЕДЕЛЕНО И ГЕРБ ИМА ВИНА В РАЗГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ! ИЗВОД - НИКОГА АЕЦ В ЧАСТНИ РЪЦЕ АКО ЩЕ И АММЕРИКАНСКИ ДА СА ТЕ. ЧЕТЕТЕ В ЕПОХАЛНИ ВРЕМЕНА.БГ ЧЕ ТРЕПКО В ЯПОНИЯ СА ТРЯБВАЛО ДА ИНВЕСТИРАТ В ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАЩИТИ НО НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ/ФУКОШИМА/ ЦЕЛ ИКОНОМИЙ КАТО СЕГА!на 45 ГОД СЪМ, ЕЛЕКТРО ИНЖ.МНОГОКРАТНО КАНДИДАТСТВАЛ ЗА СВОБОДНО РАБОТНО МЯСТО В ЕВН НО ОЩЕ СЪМ БЕЗРАБОТЕН. ТАМ ВЗИМАТ САМО МЛАДИ БЕЗ ОПИТ И БЕЗ СТАЖ ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ 160 ЛВ НА ТИЯ КОИТО СА С ОПИТ И ГОЛЯМ СТАЖ! МАСЛЕНИТЕ ТРАНСФОРМАТОРИ СА ГАЗОВИ БОМБИ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ. ЧУЙТЕ КОМЕНТАРА НА ПОЖАРНИКАРЯ! ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЕ ОТ ЧАСТНИТЕ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ ТУК СА ДА ИЗТОЧВАТ ПЕЧАЛБАТА И НИЩО ПОВЕЧЕ, ИНВЕСТИЦИЙТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ СА ГОЛЯМА ЛЪЖА! РЕЗУЛТАТА БОМБА! ТРАФОПОСТ В ЖИЛИЩНА СГРАДА НЕ ТРЯБВА ДА ИМА! МАХНАХА СТАРИТЕ КАДЪРНИ КАДРИ ЗА ДА НЕПЛАЩАТ ЗА ГОЛЯМ ТРУДОВ СТАЖ И НАЗНАЧИХА НЕУКИ И НЕЗНАЕЩИ. ТРАФА ИМА ГАЗОВО РЕЛЕ ТО СРАБОТВА ПРИ ОТЕЛЯНЕ НА ГАЗ ОТ ТРАНСФОРМАТОРНОТО МАСЛО КОЙТО Е ВЗРИВООПАСЕН КАКТО ВИДЯХТЕ! ТИЯ ХУБОСТНИЦИ СА ШУНТИРАЛИ ЗАЩИТАТА И ГОТОВА БОМБА. ТАКА ЩЕ СТАНЕ КОГАТО АЕЦ Е В ЧАСТНИ РЪЦЕ КАТО В ЯПОНИЯ НЕ СА ИНВЕСТИРАЛИ В АВАРИЙНИ ПЛАНОВЕ И ХОП БОМБА! ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ 50ГОД ДА НЕ ГРЪМНЕ НО СЕГА ДА ГРЪМНЕ! ЧАСТНИКА САМО ПЕЧЕЛИ! Аварията на този трансформатор се само по една единствена причина!Той е бил прекалено стар и разчетен за максимална консумация на ел. енергия от преди няколко десетилетия. Днес мощността му просто не е била достатъчна и единственият начин е бил да се замени с нов, по-мощен!Но нов трансформатор или цял трафопост е много скъпа капитална инвестиция.ЕРП-то просто си е спестило разходите!Няма друга причина! Сигнализирахте за неуместен коментар
126
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено, уточняват от EVN. " Интересен факт: "лошите" съоръжения от соц. време издържат половин век, а новите само 7 месеца???
125
0
 
18
 
! Отговори
ЕвроБахур преди 11 години
Колко клетви отнесоха ЕВН-не е истина!
124
3
 
10
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Не мога да разбера какво прави трафопост в жилищна сграда, такова чудо за първи път чувам.
123
4
 
7
 
! Отговори
Има ли? преди 11 години
Има ли поакали се батки?
122
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За по-внимателно прочелите материала. Направи ли ви впечатление израза: компанията е готова да плати щетите, в случай, че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки. Оттук нататък всеки да си прави изводи. Ако във въпросния блок не живеят влиятелни дейци на ГЕРБ, обикновените хорица просто ще духат супата.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пушачпа че пробвай. после пиши какво е станало
120
13
 
6
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Бех нощна смена...Ся се пробвам ама се врътим у леглото като шугав па не моом да заспим...Чуда се, да ли да му не забела главата, дали че даде резултат!!?