Строителният контрол спря още един строеж в Несебър

Инвестиционният проект не е бил одобрен в цялост от главния архитект на общината
15 яну 2013 21:39,
9
Строителният контрол спря още един строеж в Несебър
Спорният имот, заради който бе назначена проверката в Несебър. Снимка: Bulphoto

Регионалният отдел Национален строителен контрол към РДНСК-Югоизточен район спря още един строеж в кв. "Черно море“ в Несебър, където се намират близо 30-те дка дюни, станали обект на скандална сделка.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщават, че е отменено разрешителното за изграждане и одобрените проекти за жилищна сграда с височина 10 м, на 2 етажа и с разгъната застроена площ 596 кв. м.

Въпросният имот попада в зона Б, определена със Закона за устройството на черноморското крайбрежие, в която се разрешава строителство с по-ниска плътност. За терена обаче е имало одобрен и действащ план за застрояване преди влизането в сила на закона, поради което не са се прилагали заложените в нормативната рамка ограничения за строителството.

При проверката е установено, че единствено част „Архитектура“ от инвестиционния проект е одобрен от главния архитект на Община Несебър, а различните части не са съгласувани помежду си и от възложителите на строителството.

Не са изяснени и условията за присъединяване на строежа към водоснабдителната и канализационната мрежа и към момента не съществува техническа възможност за присъединяване, посочват от министерството. Освен това с инвестиционния проект не са предвидени за изпълнение уличен водопровод и канализация.

Срещу главния архитект на община Несебър ще бъде образувано административнонаказателно производство за допуснатото нарушение при издаване на разрешението за строеж и ще му бъде наложена глоба в размер на 5 000 лв., допълват от ведомството.

За същия квартал миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че е възможно целият да е изграден върху дюни. Днес обаче стана ясно, че административни нарушения по казуса със строителството върху дюните не са установени от специално създадената комисия, която да провери случая.

Подробности за проверката за строителството върху дюните четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото "природно богатство" на това крайбрежие е пясъкът, който обаче е особено ценен за наторяване в биоземеделието, защото в него са напластени екскременти от фекалните води на Созопол, Черноморец, къмпинг Градина и къмпинг Златна Рибка. Фекалиите се изливат в залива на Златна Рибка и се изхвърлят от морето точно там - коментираха за Биволъ еколози, запознати с района. Но едва ли това е била мотивацията на бизнесмените, поискали правото на ползване. По-интересна е възможността да се огради гората и да се ограничи преминаването през нея. Така достъпът до брега се затапва и фактически се
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорите за "право на ползване" са сключени миналата година с МЗХ. По принцип такива договори се сключват за срок от 30 г. и са регламентирани в чл. 69 от новия Закон за горите. От документите в Агенцията по вписванията е видно, че "Санта Марина" е заплатила за това право по 6,3 лева на квадрат или при срок от 30 години: 21 стотинки на година.В самия край на предишното управление, през юни 2009 г. ваканционният комплекс "Санта Марина", се сдобива с право да ползва 11 декара без да заплаща нито лев. Това става по стария закон за горите, който предвижда и възможност за "извършване на дейности,
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наглостта на инвеститори-концесионери и обслужващите интересите им институции не знае граници.След заменките на Тройната коалиция и директните продажби на апетитни държавни парцели по морето, реализирани от ГЕРБ по системата "Цецо Кумецо", лъсва нова схема: близки до властта фирми получават право на ползване на държавни гори на морето за жълти стотинки.Комплексът "Санта Марина" на входа на Созопол e построен в защитена зона по Директива 92/43 на ЕЕС за опазване на дивите птици, която съдържа защитена зона по Директивата за местообитанията. "Санта Марина" има договор за право на ползване на
4
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Кви инвеститори бе то само местни дерибеи? Ограбват земята под пазарни цени, то кумецо ли нещеш то Емо фаса (последния е собственик на две ловни стопанства и строи безнаказано върху държавна земя, прославил ни е със случката с Барона с рогата) и други знайни и незнайни съмнителни личности със здрави връзки ако не с тия то с предишните управляващи! Правят ни на будали и ни съсипват природата! Ще ви питам де ще се плакнете като плажовете станат частни?
3
1
 
1
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
НЕ СИ Е ПЛАТИЛ ДАНЪК БАНИЧКА - КАКВО ДА ГО ПРАВИШ !!!НЕ СЕ СЪОБРАЗИЛ СЪС СМЯНАТА НА ОЛИГАРХИЧНИЯ КРЪГ !!!КОЙТО СПИ НЕ СТРОИ !!!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само кръстове!
1
2
 
2
 
! Отговори
След ГЕРБ преди 11 години
и трева не никне