Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!

Производители от Сливенско няма на кого да продават
Обновена: 29 юли 2013 10:09 | 29 юли 2013 07:07,
137
Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!
Миналата година само търговците на праскови бяха на сметка от задръстванията по пътя Бургас-София, но сега мизерстват. Снимка: Булфото

"Направо ни заклаха с тази магистрала. Знаехме, че клиентите ни ще намалеят, но не очаквахме, че ще стане чак така”. С тези думи Велико Георгиев от село Злати войвода коментира пред "24 часа" положението на търговците на праскови по стария път към морето в Сливенско.

2 седмици след пускането и на последната отсечка от магистрала "Тракия" сергиите за праскови до овощните градини стоят пусти, а цената на свежия плод падна до 60 ст. за килограм.

Производителите определят положението като плачевно: колите вече бръмчат по магистралата и при тях почти никой не се отбива.

Още по темата

Не могат и да чакат до безкрайност клиенти, защото прасковите се развалят много бързо, след като са откъснати от дървото.

По най-общи сметки около 150 души, производители на праскови, и техните семейства разчитат на търговията на път II-66, както е официалното наименование на отсечката между Нова Загора - Сливен и Петолъчката, за да се изхранват.

Пътуващите към Бургас по новата магистрала също трябва да забравят стария си навик да купуват по пътя свежи плодове. Няма откъде. Е, може, но ако се отбият от аутобана и свърнат към стария път, който пустее.

А магистралата е на 10-12 километра на юг от Калояново. Там са сега софиянци и пловдивчани, тръгнали за морето, на които производителите на праскови от Сливенско доскоро са разчитали. И мечтата им е щом шофьорите вече не идват при тях, те да отидат при шофьорите с продукцията си.

Дори опитали за няколко дни, като се пренесли по собствена инициатива на паркинг на магистралата край ямболското село Кабиле. Смятат мястото за много удобно за търговска дейност, тъй като паркингите от двете страни на магистралата са свързани с надлез и търговците лесно могат да се настанят и в двете посоки.

"Продавахме там няколко дни, но дойде полиция и ни прогониха, като ни съставиха и предупредителни протоколи. Който повтори, ще плаща глоба от 1000 до 5 хил. лв.", разказаха търговци от Калояново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
69
 
! Отговори
Сиси преди 10 години
А добре Ви беше като продавахте прасковите зрели-недозрели за по 1.50 лв.?? Тогава не ревахте.
97
45
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Боже, колко мъка има на този свят! Радват се на магистрала, че щели да стигнат по-бързо до морето. Че аз откакто се помня, до Бургас (от София) все си пътувам за 30 минути (със самолет). Магистралата е за камионите!
96
35
 
12
 
! Отговори
100 преди 10 години
Май всеки разбира писаното както му е удобно.Не съм писал,че магистралата е лошо нещо.Само обясних как думите на ББ,че тя ще донесе икономически растеж и инвестиции са лъжа.Даже при сегашното положение на икономиката в БГ,магистралата носи негативи за местата,които сега се заобикалят.Ако не съм прав пишете си минусите.Иначе,да хубаво си е да не се влачиш през населени места и да стоиш в задръствания.
95
2
 
19
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Много ми е кеф,вместо на вилата в петък след работа - до морето за нула време,плаж, разходка забавление.. и в понеделник сутрин в София на работа..следващия уикенд същото,свърши се висенето във вилата,защото морето било далече,затова и пътните търговци да си пренастроят приоритетите!
94
1
 
3
 
! Отговори
пуфи преди 10 години
До 95 Хубаво е че такива МИСЛИТЕЛИ като теб вече са на изчезване!Иначе си личи че си *** *** че чак вдлъбнат!
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 100, икономиката не може да дръпне от продажба на праскови. Селскостопанските производители да се съберат и да измислят решение на проблемите си.
92
0
 
12
 
! Отговори
гого преди 10 години
До Дончо -Приятел българина не е свикнал да мисли!Той е свикнал друг да мисли вместо него и затова докато не се научи да мисли със собствената си глава ще има много да тегли!
91
0
 
18
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
На ква хубаа ракиа ши станат тия прасковки
90
0
 
22
 
! Отговори
До 100 преди 10 години
Ако не разбираш колко ценно е да имаш магистрална връзка между всички възлови места, то си най-обикновен общ работник.
89
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМи дай да махаме и колите и да минем на волски каруци. Така шопите ще правят седем дена оборот на ханджиите, докато стигнат до плажа. И тамън стигнали - хайде наобратно - още седем дена оборот.Времената се менят - с праскови на пътя и търговийка от 19 век няма как да стане. Продаваш прасковите на друг пазар, това е. Ако има търсене. Ако няма, няма, намираш друга работа.Няма гарантирани доживот клиенти...
88
47
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тепърва още хора ще разберат,че магистралата сама по себе си не носи икономически растеж / както ни убеждаваше ББ/.Къде са инвестициите които трябваше да потекат след пускане на магистралата.Напротив сега всички профучават покрай населените места през,които преди се минаваше.Оборотите на магазини и бензиностанции рязко ще намалеят,а това води до закриване на работни места.За тези селища магистралата носи икономически спад.Само шопите ще стигат по-бързо до плажа.
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не отидат да ги продават на местата за почивка между Стара Загора и Бургас, и без това няма ни бензиностанция, ни нищо там. Аз бих си купувал.
86
2
 
29
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Те не искат отбивка и пазар, там ще трябва да плащат такси., точни кантари.....българина не обича такси.....голям и чист келепир е най-добре :) Продаваха скъпо .....има зеленчукови борси...какъв е проблема ?
85
1
 
44
 
! Отговори
Дончо преди 10 години
Стига ревали, ей го морето на 1 час път. Когато планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината. Дигнете гъ*а и си изкарайте парите. Кооперирайте се по няколко души и ще спестите от бензин. Мърдайте мозъчната гънка.
84
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 10 години
Касови апарати да има при личните лекари,стоматолозите и др. хуманитарни деятели!
83
26
 
14
 
! Отговори
джаста-праста преди 10 години
Ами отглеждайте дзиф, битум, чакъл... за кеф на банкянския шоп! Колко му беше да направи едно две уширения за пазар с чешма и тоалетна. Но той ***, *** и министрите му като него.
82
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не само това и още хора ще пострадат!просто тия градове ги отпишете през които спряха да минават потоците с коли
81
0
 
36
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Съжалявам за хората! Не е приятно, но какво да направим сега?Да закрием магистралата ли?Хората, които живеят в села, през които не е минавал централен път, какво да кажат.
80
0
 
44
 
! Отговори
df преди 10 години
Абе и те големи тарикати беха.Миналата година прасковите бяха 2-3 пъти по скъпи от тези в София.За чий ми е да спирам там.
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
баба паца каза край с магистралите