Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!

Производители от Сливенско няма на кого да продават
Обновена: 29 юли 2013 10:09 | 29 юли 2013 07:07,
137
Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!
Миналата година само търговците на праскови бяха на сметка от задръстванията по пътя Бургас-София, но сега мизерстват. Снимка: Булфото

"Направо ни заклаха с тази магистрала. Знаехме, че клиентите ни ще намалеят, но не очаквахме, че ще стане чак така”. С тези думи Велико Георгиев от село Злати войвода коментира пред "24 часа" положението на търговците на праскови по стария път към морето в Сливенско.

2 седмици след пускането и на последната отсечка от магистрала "Тракия" сергиите за праскови до овощните градини стоят пусти, а цената на свежия плод падна до 60 ст. за килограм.

Производителите определят положението като плачевно: колите вече бръмчат по магистралата и при тях почти никой не се отбива.

Още по темата

Не могат и да чакат до безкрайност клиенти, защото прасковите се развалят много бързо, след като са откъснати от дървото.

По най-общи сметки около 150 души, производители на праскови, и техните семейства разчитат на търговията на път II-66, както е официалното наименование на отсечката между Нова Загора - Сливен и Петолъчката, за да се изхранват.

Пътуващите към Бургас по новата магистрала също трябва да забравят стария си навик да купуват по пътя свежи плодове. Няма откъде. Е, може, но ако се отбият от аутобана и свърнат към стария път, който пустее.

А магистралата е на 10-12 километра на юг от Калояново. Там са сега софиянци и пловдивчани, тръгнали за морето, на които производителите на праскови от Сливенско доскоро са разчитали. И мечтата им е щом шофьорите вече не идват при тях, те да отидат при шофьорите с продукцията си.

Дори опитали за няколко дни, като се пренесли по собствена инициатива на паркинг на магистралата край ямболското село Кабиле. Смятат мястото за много удобно за търговска дейност, тъй като паркингите от двете страни на магистралата са свързани с надлез и търговците лесно могат да се настанят и в двете посоки.

"Продавахме там няколко дни, но дойде полиция и ни прогониха, като ни съставиха и предупредителни протоколи. Който повтори, ще плаща глоба от 1000 до 5 хил. лв.", разказаха търговци от Калояново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
14
 
12
 
! Отговори
Стеф преди 10 години
И аз бях свикнал като отивам и като се връщам от морето да си взема от страхотните праскови от този район. Не много - 2-3 кила, дори ей така за спомен. А сега като пътувах - нищо. След Пловдив се чудиш къде да спреш. Ами на тия големите отбивки (паркинги) съвсем спокойно може да има по някое кафе, пазар за плодове, тоалетна, аптека и др. А относно прасковите - в София няма от тези праскови, за съжаление. Само гумените и безвкусни нектарини от Гърция.
57
2
 
15
 
! Отговори
Карамбо преди 10 години
на морето прасковите са същите само дето са по-евтини...понякога двойно
56
19
 
7
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Хамстерите в панелки ще търсят някой ден храна, но няма да има кой да я произведе - тогава ще видят какво робство са им приготвили
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ходят на магистралата. И съм 100% сигурен, че тези производители с "икономическо мислене" са си и плащали за местата. Да се съберат да си направят общо магазинче. Българският селянин трябва да се научи как се борави с ресурси и да се научат какво е инвестиция и как работи икономиката. За 23 години не го направиха. Но иначе чакат субсидии. Ама айде, тези със субсидиите са си мафия де.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв е проблема на въпросните ТИР паркинги да се отдели малко площ за пазарче, тоалетна и кафене, мястото което ще трябва е равно на площа необходима за паркирането на един тир.Така че вместо да гонят хората и да им пишат протоколи малко да помислят по върпоса, не се изисква кой знае какъв капацитет за това нещо
53
4
 
9
 
! Отговори
Чичо от село преди 10 години
Тулски,моите уважения,ама какво е дала държавата на мен и теб и с какво ни подпомага?Помощ само за *** и лентяи. Какви са тези щуротии за касови апарати, ти в Европа бил ли си за повече от 10 дена? Къде видя касови апарати там в малките магазинчета,цветарски павилиони и ***? Не го оставят да диша тоя народ, а ти като ***, прощавай, заставаш зад държавата-мащеха...То затова сме и на тоя хал-всеки,който иска да оцелява с труда си, го мачкат с данъци и такси.
52
3
 
10
 
! Отговори
Azz преди 10 години
сега ако затворят магистралата заради прасковите, ще докажат, че: "не били компютри, а компоти"
51
6
 
31
 
! Отговори
STEALTH преди 10 години
Хайде сега Орешарски да им обещае, че ще затвори магистралата покрай тях, за да могат да си продават прасковите. Не може да го няма в програмата на правителството! Аман от селски тарикати, дето продават стока на двойни и тройни цени.
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
losha rabota.kato vsichki izkarvashti s chesten trud ii te sa udareni i machkani v tazishibana darjava.
49
4
 
19
 
! Отговори
Рогач преди 10 години
Костов и Дянков са виновни за всичко!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тулски прочети коментар 55 там пише какво се прави.
47
4
 
36
 
! Отговори
Чичо от село преди 10 години
Бачкатора, много неща не ти са ясни. За да продаваш стока в големите вериги, се изисква абонаментна вноска от 10 000 лв. Договарят и минимални количества на доставка от порядъка на един тон. А тези хорица са излезли, за да си помогнат с нещичко - с гола пенсия от 200 лв. не се живее. Глупостите ти за ракията са неуместни тук, защото това ако за теб е една от десетките новини, които четеш и след 5 минути забравяш, за тези хора е въпрос на оцеляване! Айде, със здраве!
46
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Италия например на всеки 10 км. по магистралите има отбивка (аутогрил) обикновено там има бензиностанция, мотел, ресторант, кафе бар, пазарче. на някои места има и автосервиз или голям паркинг за ТИР камиони. Всяко такова място осигурява работа на доста местни хора. Така се печели от инфраструктура, хората дето хранеха семейства от пътя също са българи. А реда и закона са грижа на държавата. Ако имаше държава на място нямаше да има рекет и не платени данъци.
45
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма смисъл да се търси вината в магистралата. Тя беше нужна. Просто трябва държавата да направи една малка стъпка, да направи някоя от паркоотбивките пазар и който иска да си продава праскови а който иска да си купува. Между другото доста е неприятно, че от Бургас до София в първите 200км. няма нито бензиностанция, нито нещо за хапване и напитки. Два пъти ми се налага да пътувам до София през последната седмица и двата пъти тръгвах в 5ч. сутринта, за да пътувам по хладно и имах нужда от кафе.
44
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Отворете консервни фабрики и на място да се обработват плодовете, а не да чакате да гният!
43
3
 
19
 
! Отговори
NAT преди 10 години
Неприятно ми е за така стеклата се ситуация с тези хора, но това се очакваше. Спирал съм, пътувайки за морето, за да си купувам праскови, които наистина са повече от вкусни, няма нищо общо с тези подобия по хипермаркетите, но наистина и тогава според мен 3.60 лв./кг беше с доста голяма надценка.... все пак се надявам властите да им помогнат, за да могат пак да продват качествената си продукция до "Тракия"
42
2
 
48
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Да припомня ли, че същите тези хора продаваха праскови и кайсии на тройни цени въпреки че бяха на 5 метра от овощните гради. Просто си получиха заслуженото за псевдо търговията, която въртяха за сметка на тези, които сега пътуват по магистралата.
41
4
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Добре де нямат ли малко фантазия тези хора бе? Ако не могат да намерят пазар в Била ,Кауфланд ,Лидл и прочие търг. вериги, или на борсите, ми да взимат бидоните и да пълнят за ракия. Ракията от праскови е супер ароматна и пивка,( стига да знаеш как да я свариш нали). Не се разваля и се купува като топъл хляб.
40
3
 
36
 
! Отговори
SxS преди 10 години
А ако детето ти се убие на пътя, защото някой *** с 10 годишна X5 е решил да се прави на безсмъртен и изпреварва колоната, която се образува всяко лято от и за морето?Ще ти пука ли тогава за 2та тона праскови, които не си успял да продадеш това лято? НЕЩАСТНИЦИ И ЕГОИСТИ - И МАЙКИТЕ СИ БИХТЕ ПРОДАЛИ, СТИГА ДА ИМА ДАЛАВЕРА.ФАКТ Е - МАГИСТРАЛНИТЕ ПЪТИЩА СПАСЯВАТ ЖИВОТ, А ПРОДАВАЧИТЕ НА ПРАСКОВИ ДА КОПАЯТ КАРТОФИ И ДА ЯДАТ АСВАЛТ.
39
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са производители само те си знаят.Оставам с впечатлението, че седящите продавачи около пътя също са прекупвачи. Цените са им по-високи отколкото на щанда за БИО продукти в Пикадили. Случвало ми се е да видя работещи хора в овощните градини и съм спирал да ди купя от тях на доста по-ниски цени отколкота на тези застанали на пътя. Именно те са ми споделяли, че ако искат да си изкарат продукцията за продажба на пътя трябва да си плащат дневни/рекет/ за стоенето там на определени лица.