Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!

Производители от Сливенско няма на кого да продават
Обновена: 29 юли 2013 10:09 | 29 юли 2013 07:07,
137
Магистрала "Тракия" ни закла, прасковите гният!
Миналата година само търговците на праскови бяха на сметка от задръстванията по пътя Бургас-София, но сега мизерстват. Снимка: Булфото

"Направо ни заклаха с тази магистрала. Знаехме, че клиентите ни ще намалеят, но не очаквахме, че ще стане чак така”. С тези думи Велико Георгиев от село Злати войвода коментира пред "24 часа" положението на търговците на праскови по стария път към морето в Сливенско.

2 седмици след пускането и на последната отсечка от магистрала "Тракия" сергиите за праскови до овощните градини стоят пусти, а цената на свежия плод падна до 60 ст. за килограм.

Производителите определят положението като плачевно: колите вече бръмчат по магистралата и при тях почти никой не се отбива.

Още по темата

Не могат и да чакат до безкрайност клиенти, защото прасковите се развалят много бързо, след като са откъснати от дървото.

По най-общи сметки около 150 души, производители на праскови, и техните семейства разчитат на търговията на път II-66, както е официалното наименование на отсечката между Нова Загора - Сливен и Петолъчката, за да се изхранват.

Пътуващите към Бургас по новата магистрала също трябва да забравят стария си навик да купуват по пътя свежи плодове. Няма откъде. Е, може, но ако се отбият от аутобана и свърнат към стария път, който пустее.

А магистралата е на 10-12 километра на юг от Калояново. Там са сега софиянци и пловдивчани, тръгнали за морето, на които производителите на праскови от Сливенско доскоро са разчитали. И мечтата им е щом шофьорите вече не идват при тях, те да отидат при шофьорите с продукцията си.

Дори опитали за няколко дни, като се пренесли по собствена инициатива на паркинг на магистралата край ямболското село Кабиле. Смятат мястото за много удобно за търговска дейност, тъй като паркингите от двете страни на магистралата са свързани с надлез и търговците лесно могат да се настанят и в двете посоки.

"Продавахме там няколко дни, но дойде полиция и ни прогониха, като ни съставиха и предупредителни протоколи. Който повтори, ще плаща глоба от 1000 до 5 хил. лв.", разказаха търговци от Калояново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В село Злати Войвода се продават най-скъпите праскови в България а овошките са на 50 метра от пътя, не ги е срам, алчни селяни.
77
16
 
17
 
! Отговори
Валякчията преди 10 години
Важното е софиянци да стигат за три часа до морето!Вие с прасковите не се обаждайте!
76
1
 
45
 
! Отговори
бим преди 10 години
Преди те ни колеха с цени по-високи от пазара във Варна,хак им е на алчните.
75
7
 
33
 
! Отговори
интернет лумпен преди 10 години
"дойде полиция и ни прогониха"- браво на нашата полиция! Безстрашно громи престъпността в най-опасните й форми! Само така!
74
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боли ме фурката за крайпътните ***. На нито един продукт няма цена, спираш, оглеждат ти колата, теб, семейството и веднага се обявява цена, която е по-висока и от пазарите по София. Да надуват кожения тромбон сега!
73
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Две праскови и две череши....Господата с прасковите имате ли представа колко фирми фалираха и се закриха през последните 4 - 5 години. Ами вдигнете си *** и идете да продавате прасковите по пазари, на морето....търсете си клиенти, както правят хората.
72
1
 
17
 
! Отговори
росен преди 10 години
До СтефКарай си по стария път и не мрънкай !
71
5
 
42
 
! Отговори
ROSEN преди 10 години
Всички от БСП и ДПС да пътуват по стария път и да им купуват прасковите по 3 лева. Ние останилите искаме асфалт да ядем.
70
4
 
75
 
! Отговори
SSS преди 10 години
Да нямаме магистрала, за да могат трима сливенски *** да си продават прасковите...Вие шегувате ли се бе?!
69
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аууу каква изненада, магистралата се прави от 40 години, те сега се сетили какво ще стане с крайпътния бизнес. Много ме кефи вярата и надеждата на бъкгарина, до последно стиска :)
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SxS, производителите и съответно продавачи на праскови, могат и картофи да копаят и ще има какво все пак да ядат, а ти не асВалт, ами у. ми ще ядеш !
67
3
 
27
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
На магистрала е недопустима да се спира и да се купува каквото и да е,освен ако има регламентирани и обозначени отбивки.Например при бензиностанция.
66
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко катастрофи ставаха заради тия нелегални търговци. Повечето пъти тапите точно те ги образуваха. Никъде по Европа не съм виждал такива търговци, изнесъл покрай пътя буса и продава на 2-на цена....
65
2
 
57
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
То не стига, че не слагат цени, ами те преценяват по колата и дехите, не стига, че нямат касови апарати и никой не ги проверява, ами те и недоволни.... на всеки да му е ясно, че всичко на тоя свят се връща....
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Къде видя касови апарати там в малките магазинчета,цветарски павилиони и ***? Не го оставят да диша тоя народ,"Абсолютно на всякъде има касови апарати. Цветарските павилиони също. Тоалетните, ако са платени, са с апарат с електроника - нищо не пречи да се направи ревизия.Единствено на сергиите на неделните пазари не съм сигурен дали има апарати - не съм пазарувал от тях. Може и да има може и да няма.
63
1
 
21
 
! Отговори
Попов преди 10 години
Ей, ама сте страшни бе.Като няма магистрала - ЗАЩО НЯМА МАГИСТРАЛА?! Сега има и пак - ЗАЩО НИ Е ТАЯ МАГИСТРАЛА, ЗАКЛА НИ БИЗНЕСА!Еми има пазари, борси и тн. Не само по тоя път минават хора и не само там ядат праскови и най-вече и по други села и паланки сме виждали този плод... Само че сега няма да купуват насила, защото няма да има задръствания. Който иска праскови може да се отбие и да си купи, така няма да има трафик нито на магистралата нито по този път.Само да има кой да мърнка..
62
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се оплачат на бати Бойко, известен още като Асфалт паша! Той винаги е готов да изслуша както протестиращи, така и да даде кинти на протеституиращи,само и само да се върне на власт и да постори още магистрали за да работа за магистралните труженици и труженички!Ум умува, ум робува, ум патки пасе!
61
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АААААА РАЗВАЛЯЛИ СЕ ПРАСКОВИТЕ А КАТО ИМ НАДУВАЬТЕ ЦЕНИТЕ НЕ ПИТАХТЕ ХОРАТА ДАЛИ ИМАТ ПАРИ НАЛИ ЕМИ СЕГА СИ ХВЪРЛЯЙ ТЕ КОЖОДЕРИ СКАПАНИ
60
2
 
37
 
! Отговори
azz преди 10 години
Аз съм от Сливенският край и знам много добре каква е ситуацията! Но съм на мнение че нашите селски *** не трябва да разчитат на това, а да се обеденят всичките и да изнасят продукцията си! Колкото до магистралата - вчера за сефте пътувах по нея - абе да ви кажа всичките дето го плюят Бойко, защо не карат по "под балканската магистрала" или не завиват на СТЗ и по стария път ами направо газ до Бургас по новите участатъци?
59
1
 
33
 
! Отговори
SSED преди 10 години
Чудесно, че им е секнала далаверата. На два метра от градината на двойни цени от София продаваха. Данъци- не се плащаха разбира се- нито касови апарати, нито за мястото дето продават на пътя. Да реват сега и да им гният прасковите. Да се организират, да си наемат отбивка на магистралата да си плащат за това и да видим дали полицията ще ги изгони. Ама ще трябва да лапат по-малко. Ама така е в БГ всеки иска по тънката лайсна..