Човешка грешка най-вероятно е причината за взрива край Езерово

Не били спазени правилата за безопасност при прехвърляне на гориво
Обновена: 15 авг 2013 15:16 | 15 авг 2013 15:15,
15
Човешка грешка най-вероятно е причината за взрива край Езерово
Снимка: Impact Press Group

Две са основните версии за възпламеняването на цистерните край Езерово - техническа неизправност или неспазване на технологичната дисциплина, информира директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

Едната версия е, че не са спазени правилата за безопасност при прехвърляне на гориво, според които тази дейност се извършва от двама души.

„Всеки от тях стои до крановете в двата края на тръбопровода с готовност да спре подаването на газ при възникване на теч. Вчера обаче прехвърлянето е извършено само от един работник”, обясни комисар Николов.

По негови думи има вероятност при разхлабване на гайките на газопровода те да са изтървани и служителят да не е успял да спре изтичането.

Още по темата
Другата хипотеза за възникване на инцидента е спукване на маркуч, по който е текло горивото. „И тогава обаче течът е можел да бъде спрян, ако двамата служители са били по местата си”, подчерта той.

Николов не скри, че във водопровода в базата не е имало достатъчно налягане, което е затруднило работата на огнеборците.

Той подчерта специално действията на Димитър Янев, началник на Втора районна противопожарна служба във Варна, който е усетил навреме, че цистерната ще избухне и е успял да отдръпне хората си. Неговите действия са помогнали да няма много по-сериозни човешки жертви.

По случая е образувано досъдебно производство с работен текст „Палеж”, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

Специалната проверка по случая започва утре сутринта.

При разследването трябва да стане ясно как се е появила искра, от която е тръгнал пожарът при положение, че материалите, които се използват при товаро-разтоварна дейност на горива, не произвеждат искри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: взривцистернаЕзерово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
пю преди 10 години
жалко че няма да изгори един шеф ,а само работници страдат.така беше и в мината и на много други места.не дават пари за нищо сигурен съм че маркуча по който се е товарил газовоза е бил супер износен ама като им кажеш -няма пари и си стоят на климатиците и казват като нети харесва напусни.плащат си по институциите и им дават разрешителни.пример арестувания шеф на ДАИ.ГАДОВЕ ще врът в ада
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това че е човешка а не са ни нападнали НЛО е добре!Обаче стига вече с тези смотани ГРЕШКИ!Това е за затвор в нормалните държави!Животинска грешка-заглавие!
12
0
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
С водата се охлаждат цистерните, а не се "гаси". АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ.
11
0
 
10
 
! Отговори
Santiago преди 10 години
"При разследването трябва да стане ясно как се е появила искра, от която е тръгнал пожарът при положение, че материалите, които се използват при товаро-разтоварна дейност на горива, не произвеждат искри."А цигарката?
10
7
 
7
 
! Отговори
Mister X преди 10 години
Гледах снимки от този инцидент и не мога да повярвам как се гаси такъв пожар с ВОДА,а!?Пожарната изобщо в час ли е?? Пропан-Бутан- LPG 1.Обобщение на опасностите:Изключително запалим газ.Съдържа газ под налягане;може да експлодира принагряване.ПРИ ПОЖАР!Сух прах. Въглероден диоксид (CO2).Не гасете с водни струи, тъй като това ще спомогне за разпространението на огъня
9
1
 
13
 
! Отговори
varg преди 10 години
Човешка безотговорност не човешка грешка.В поредица от трагичи инциденти няма вина в хората работещи на място,а в тези затворени в канцелариите и клатещи си краката на сладка служба.
8
0
 
6
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До ГСМ Пропускат да кажат че преливането е ставало в база точно до гара Езерово, а не на самата гара. Базата обаче е под всякаква критика и се пита как е получила необходимите разрешителни, вкл и от пожарната :)
7
4
 
7
 
! Отговори
ГСМ преди 10 години
Втори ден, никой не обелва - дума, за името на фирмите, осъществили взрива!? Кого правят на балами? Къде в правилника за боравене с взривоопасни материали, се разрешава преточване на запалителни суровини - насред полето?!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно заглавие... Вменява се,че някой е сбъркал, а всъщност все още се работи по няколко версии. Браво! Умеете да привличате вниманието със заглавия!!!
5
1
 
11
 
! Отговори
иван преди 10 години
СПАЗВАНЕТО НА РЕДА , ДИСЦИПЛИНАТА И ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ Е НА МНОГО НИСКО НИВО. ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ОТ НАЙ ВИСШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ И ПОЛИТИЦИ ДО ПОСЛЕДНИЯ ***. ТОВА ВОДИ ДО ИКОНОМИЧЕСКИ И ЧОВЕШКИ ЗАГУБИ. ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е СВОБОДИЯ , БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И БЕЗНАКАЗАНОСТ.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кой е виновен? Работника е отвивал кранчетата сам, вероятно не защото колегата му си е барал топките, а защото работодателят му е пестил от заплати - що да плаща 2, като може да мине с един човек. Със сигурност това не е ставало за пръв път - да работи човека сам. Предполагам той е и най-тежко пострадалия. Жалко за него и семейството му!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...номер едно...ще се опитам да ти отговоря...инструктора обяснява на начинаещи шофьори...ето виждате ли,тези дето са без колан са мъртви....а тези дето са с колан изглеждат като живи...та така...
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяко едно правило за безопасност е писано с кръвта на загинали хора. След като не е спазено правилото за 2 човека въпросът е къде са органите по охрана на труда? Защо се допуска не само в случая а като цяло в Бг работа която трябва да я вършат 2ма или повече души да се извършва само от един? Празната пушка на 100 години гърми веднъж! Жалко за хората които пострадаха има и един, който едва ли ще оживее. Контролните органи в страната ги няма просто или не изпълняват това за което са на работа!
1
1
 
5
 
! Отговори
Абонат преди 10 години
По-сериозни щети и жертви означава да има пострадали от това, което на английски наричат BLEVE- boiling liquid expanding vapor explosion. Ето и едно видео за последствията от този тип експлозия- youtube/watch?v=Xf3WKTwHpIUНаистина жалко за пострадалите, но не се съмнявам, че е можело да стане дори още по-лоша ситуацията