Разделното събиране на отпадъци буксува

Липсвата на кофи отказа хората от него, призна зам.-министър
Обновена: 15 ное 2013 21:25 | 15 ное 2013 21:18, Камелия Цветанова
22
Разделното събиране на отпадъци буксува
Снимка: БТА

Системата за разделно събиране на отпадъците ще заработи и до края на следващата година ще възстановим равнището, което имахме. В това увери ресорният заместник-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев пред БТА.

По думите му в момента се прави преглед на ефективността от прилагането на Закона за управление на отпадъците и се констатира отстъпление от постигнатите резултати през 2007-2008 г., когато са били установени стандарти на системите за разделно събиране на отпадъците.

Едно от предизвикателствата ни през този четиригодишен мандат ще бъде не само да преодолеем отстъплението от разгръщането на системите, но и да въведем разделно събиране на биоразградимите отпадъци, компостирането и използването им като почвен подобрител, посочи Георгиев.

Заместник-министърът отбеляза, че за целта ще бъде осигурен необходимият брой кофи. Бяхме постигнали конкретен стандарт за определен контейнер, с определен обем на определен брой жители и честота на извозване, всичко това ще бъде възстановено, обеща той. Според него това ще стане по пътя на контрола и определяне на стандарти, които да бъдат ясно разписани не в закон, а в споразумения с общините и оползотворяващите организации.

Крайният срок за привеждане в съответствие на организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, който сме им определили, е краят на 2014 г., коментира заместник-кметът по екология на Столична община Мария Бояджийска. До този срок всички оползотворяващи организации трябва да подменят контейнерите за разделно сметосъбиране с тип "иглу", което е и едно от минималните изисквания за подписване на договори с тях, добави тя.

Изискванията предвиждат и поставянето на по-голям брой контейнери, като местата за тях са определени от районните кметове, и са съобразени с нуждите на хората.

Организациите трябва да поставят контейнерите там, където кметовете са определили, а ако е необходимо - и на допълнителни места, каза още Бояджийска.

Сега системата за разделно събиране на отпадъците у нас буксува. Вината за това се прехвърля между основните участници в нея - организации за оползотворяване на отпадъци, общини, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и жителите, които трябва да генерират голяма част от отпадъците.

Голям процент от чистите отпадъци за рециклиране в момента се генерира от производствени и търговски обекти. От разположените цветни контейнери за полезна смет от населението обаче, идват едва 15-20 процента от суровината за рециклиране, сочат данни на една от големите оползотворяващи компании.

Тръгнала с мащабни информационни кампании и големи обещания преди 2008 г., днес в популяризирането на системата се влагат скромни средства. Решаване на проблема се търси и с европейски средства, като един от изпълняваните в момента проекти е "Обмен на опит и добри практики в провеждането на информационни кампании за разделното събиране и третиране на отпадъци - ЕкоТрейн", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От неразбориите печелят клошарите, които обират ценната суровина от кофите и я предават срещу заплащане в най-близкия пункт. Макар да оскъпяват с дейността си оползотворяването, всъщност те извършват необходимото сепариране на битовите отпадъци, което голяма част от населението не извършва. Повечето хора неглижират задължението си да изхвърлят разделно отпадъците с оправданието, че "всичко отива на едно място". А някои от "зеленомислещите" граждани, които започнаха да го правят ентусиазирано преди няколко години, вече се отказаха.

Липсата на достатъчно кофи за разделно събиране наблизо е сред основните причини, домакинствата да не събират разделно отпадъците си. Наблюденията показват, че броят им в кварталите на София беше чувствително намален през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Ех, арабески!Дано не се покриете в мъглата.
19
0
 
1
 
! Отговори
от Софиянец преди 10 години
И със тези постижения - неспособност да раздели буклука - българския народ влезе в ЕС. Защо търсите вината винаги в другите!
18
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
в люлин имашекофи за разделно събиране на *** но простият българскигражданин ги пълнеше с какво ли не само не и по предназначение *** обръщахакофите за стъкло и таки ги счупиха след година фирмата се прибра останалитездрави контейнери така че само глупаците са виновни за неразделното събиране набоклука в софия
17
0
 
0
 
! Отговори
lombo преди 10 години
Zashto smetopochistvashtite firmi sa oshte v chasni oligarsi . Parite se sabirat ot obstinata a tq plasta na teq tarikati
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кога ще стане заводът в София?
15
0
 
4
 
! Отговори
П.Ц. преди 10 години
В Стара Загора, такова животно като контейнери за разделно събиране няма! *** сепарират...
14
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Това е така защото едно време го направихте това колкото да се усвоят едни пари от едни фирми. Обидно е ние да го събираме разделно и после вие пак да го трупате на едно и после пак да се разделя. Освен това някой от чиновниците които го измислиха това поглеждал ли е в контейнерите за метал и за хартия , там няма нищо защото клошарите го обират. Значи хем има фирма на хранилка хем клошарите обират метала и хартията, няма да стане ДГД.
13
1
 
3
 
! Отговори
efna balgarka преди 10 години
E TUKA PROSTO NIAMA DA STANE !!! s tozi razdelen choveschki material - razdelno bo.luk niama da dojiveem.................
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A BE TO TVA E XUBAVO AMA NIE SME SI MALKO DIVATSI V DRUGI DARJAVI XARTIATA PO KONTEINERITE E ZA OBSHTINATA TE SI YA PREDAVAT NA TSELUOZNITE FABRIKI I PARITE SE POLAGAT NA SAVETA ZA REMONTI,I PODRAJKI AMA V BALGARIA TVA SKORO NEMOJE DA STANE PO PROSTATA PRI4INA 4E VINAGI SHTE SA PRAZNI
11
1
 
11
 
! Отговори
БГ преди 10 години
А ЗАЩО БУКСУВА *** ***,НЕ МОЖАХТЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА ПАРИТЕ ЛИ? ПРЕДИ ГОДИНИ КОГАТО ХОРАТА СВИКНАХА ОТ КВАРТАЛА ДА СЛАГАТ ОТПАДЪЦИТЕ В РАЗЛИЧНИ КОНТЕЙНЕРИ,БЪРЗО БЯХА РАЗБИТИ ОТ ***,И ПОСЛЕ ТИХОМ МЪЛКОМ ЗАМЕНЕНИ С ЖЕЛЕЗНИ КОНТЕЙНЕРИ
10
2
 
20
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Разделното събиране на отпадъци -- арабите в сивия контейнер, политиците -- в жълтия...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Пазарджик кмета вдигна промилите за такса смет в отговор на това, че ЕС ни наложи дисциплинираща глоба докато си решим проблемите с разделното събиране. Така се измиват ръце.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
онзи ден 15 минути не мога да обясня на една чужденка ,че няма смисъл да събира и изхвърля хартия ,стъклария и другия *** отделно , не можА жената да разбере ,че имаме разноцветни кофи ,ама смисъла е точно нула 0 зеро ,щото всичко отива в един камион и на едно място , пулеше се срещу мен и мигаше , а , и продължава да си ги хвърля разделно .
7
3
 
17
 
! Отговори
ere преди 10 години
За толкова години един завод за преработка на пластмаси не направиха. Само се чудят как да вземат пари и нищо смислено да не вършат. Цялата далавера беше на другаря ..... фирмите да внесат кофи за разделно събиране. Какъв е смисълът от това разделно събиране, като даже още в камионите мешате всичко. По-рано поне беше "планово" - чупеха се здрави шишета и буркани, за да се осигурява суровина за стъкларските заводи.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az lichno spryah da sabiram razdelno tuj kato mahnaha konteinerite ot j.k. "Zapaden park"
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да разделям ***, трябва да положа труд. Вярно нискоквалифициран, но труд. А всеки труд се заплаща. А тез умни зелени тикви, за всичко друго мислят, само за най-важното се не сещат-да платят на хората. Няма да го направят, защото тези от статията не ги боли за природата, а за кинтите, които незаслужено отиват в клошарите. Завидяха на бедняците. ***
4
2
 
20
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Защото другари социалисти и демократи на едно,24 години лапате!!Навсякъде и в Германия и в САЩ, като се връщат пластмасови бутилки, размяната се извършва чрез автомат и заплащане!!А вие сте сложили нещо за пред ЕС и искате да лапате!!Сложете автомати,към денонощните магазини и държавата без средства за почистванем ще е в пъти по-чиста.Ама няма хранилка и лапачница така май!!*** недни.Изедници на народа!!!
3
4
 
20
 
! Отговори
луди хора преди 10 години
Що да се мъча да събирам разделно, след като *** се събира с един и същи камион? От всички кофи?
2
0
 
8
 
! Отговори
Къде е програмата преди 10 години
Нека кажат колко кофи за разделно събиране има във Велико Търново? Като изключим тези поставени на главната улица на града, за да се виждат от всички и не се ползват от никого???!?
1
3
 
23
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Цитат:"печелят клошарите, които обират ценната суровина от кофите" - да ти имам печалбата, хората бъркат в кофата, за да съберат пари за ядене. Поне извличат от болклука неща, който могат да се рециклират и да се ползват след това. От общината сложили няколко кофи, а накрая *** се събира на едно място - какъв е смисълът? Тръгнали да правят сметка на клошарите, еми приемете закон да се разхождат и с касов апарат и да издават бележки щом вземат пари от пункта.