С 20 млн. лв. повече отчели болниците за 2 месеца

Нямам обяснение на този ръст, оплака се Тодорова
Обновена: 16 дек 2013 17:18 | 16 дек 2013 17:18, Камелия Цветанова
11
С 20 млн. лв. повече отчели болниците за 2 месеца
Снимка: Булфото, архив

Остатъкът от средствата, които не е разплатила НЗОК за октомври и ноември, болниците ще получат през януари. Това увери шефът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

В същото време тя показаха разчети, според които през 2012 година за октомври болниците са отчели 136 милиона лева, а през октомври тази година – 157 милиона лева.

Още по темата
През ноември картината е аналогична - миналата година са отчели 134 милиона лева, а за 2013 година – 156 милиона лева.

„С над 20 милиона лева повече отчитат болниците в сравнение с предходната година, а аз нямам обяснение на този ръст. Нямаше епидемиологична обстановка, а ръстът е толкова“, коментира тя.

Според нея изводите от направените спешни проверки във всички болници показват, че има и такива, в които са вкарвани кушетки в коридорите и те са отчели над средномесечния разход.

„В болниците са вкарвани хора, които не са за болница. Най-много свалени дейности има в Габрово, в София. Тук не става въпрос за всички болници, в това число не влизат и отделенията, където има планови операции и тежки хирургии”, подчерта тя.

В момента се изплаща дейността на болниците за ноември, а надзорният съвет на Касата е взел решение всичко, което е останало в касата като икономии, да бъде насочено към параграф болнична помощ, допълни Тодорова.

По думите й по извънболничната помощ е разплатено на 100%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Обяснението е много просто.Времето застудя и *** се прибраха на топло в болниците. Един болен *** го придружава цялата фамилия. А простите българи да работят и да им плащат тока, водата, болниците и данъците. БСП - Българска сигаанска партия.
10
1
 
7
 
! Отговори
дано преди 10 години
Дано покрай празниците депутатски или министерски мерцедес да се удари челно в трактор Т150!Е,тогава ще спестим от хоспитализациите!Трактористът със сигурност ще е невредим,а тези в мерцедеса няма да имат нужда от нищо вече!
9
3
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Драстично увеличение на консумацията на хапчета за кръвно и антидепресанти след публичните изяви на Станишев,Кутев и Манолова.Другите от БСП действат разхлабително.
8
1
 
5
 
! Отговори
верен на Партията: преди 10 години
И как така ще боледуваме "по план", другарко Тодорова?Петилетката за 4 години ли ще изпълняваме пак.Ами нали ваша задача е да видите какво става в страната.Защо сте надули цените на лекарствата и защо въобще плащаме за лекарства, като всички знаем, че в ЕС здравно осигурените получават безплатно лечение и в дома и в болница. Е, като сме болни, ще ни лекуват, а Вие не слугувайте толкова на фармацевтичните фирми а помислете и за хората Липсват ви милиарди .Къде са Стига с тия Гьобелсови номера
7
1
 
6
 
! Отговори
всеки иска да живее преди 10 години
Когато Касата е монопол - винаги ще се оплаква от "липса на средства" Тогава вместо бонуси по 60-80 хиляди лева, хората ще получават напълно безплатни лекарства и няма да се влошават до толкова, че да се налага да "влизат в болница" и да "източват касата". И никой лекар не ги кани тия болни хора с бъклица, да влизат в белниците, ами народът ни си е болен . А пък на всеки му се живее, госпожо Тодорова. Не само на фармацевтичните фирми, на които Касата плаща в пъти повече за лекарства, а и на бо
6
2
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Дойде ли Станишев на власт ми призлява.
5
0
 
7
 
! Отговори
House преди 10 години
МБАЛ- Софиямед са измамници!!!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Активно" усвояват икономии от насоченото към параграф болнична помощ.
3
0
 
8
 
! Отговори
Boi преди 10 години
KRADE SA NA FURIA V TAZI DARJAVA.
2
2
 
18
 
! Отговори
гн Е преди 10 години
източване на НЗОК това е истината и ти го знаеш но ако го кажеш е неудобно щото лекарите почват да стачкуват и да плашат с напускане а 70% от тях са пълни некадърници
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като няма абяснение едно нещо, прокуратурата ще намери начин да снеме обяснения и да ти осветли деянията.