Мераците за Карадере – куп! През годините: 5 фонда, 5 отказа

Отдръпвали се, щом видели, че няма пътища до Карадере
Обновена: 25 мар 2014 09:13 | 25 мар 2014 09:13,
75
Мераците за Карадере – куп! През годините: 5 фонда, 5 отказа
Идейният проект за ваканционно селище на Карадере. Снимка: "Мадара Юръп"

Липсата на инфраструктура е замразила много готови планове за строежи на Карадере, обяви пред bTV главният архитект на община Бяла Кристиян Саралиев.

По думите му през годините интерес към застрояването на крайбрежната местност, подобно на инвестиционния фонд "Мадара Юръп", са проявявали и други компании. Проектите обаче са им останали само на ниво намерения.

Саралиев отчете, че близо пет инвестиционни фонда са подготвяли градежи на територията на община Бяла между 2006 г. и 2007 г.  Проектите не са засягали горски масиви, а само земеделски земи, на север от Бяла.

Още по темата

"Имаше отделни къщи, имаше сключено застрояване, т.е. еднофамилни къщи на калкан, имаше и апартаментни комплекси, но всички влизаха в показатели, т.е. 100-метровата граница, която е от черноморския бряг", уточни той.

Проектите получили и разрешителни за градеж, дори и на идейна фаза, защото българското законодателство давало възможност за документа. Инвестиционните фондове обаче замразили плановете си заради липсваща инфраструктура в региона.

"Като тръгнеш да правиш пътища, разбираш колко си беден - всеки може да направи една лъскава къща, но когато трябва да направиш един достатъчно дълъг път, с прилежащата канализация, тротоари, вода и т.н., просто сметката набъбва и самото инвестиционно намерение се обезсмисля", допълни архитектът.

Кристиян Саралиев съобщи, че към настоящия момент "Мадара Юръп" все още не са внесли проекти за намеренията си за строеж на ваканционно селище за местността Карадере.

"Ако в това, което внесат в него, има включена градоустройствена съставка, която има за цел изменение на застроителните показатели на зоната, които ние сме предвидили в община Бяла, най-вероятно този проект ще бъде отказан. Случвали са се, отказвали сме", подчерта архитектът.

От общината са категорични, че компромиси със закона няма да се правят, независимо от това кой е инвеститорът.

За момента е ясно, че инвеститорът "Мадара Юръп" АД планира да вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens в Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

В средата на миналата седмица от Министерския съвет обявиха, че инвеститорът е получил ново одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Проектът засега няма Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и оценка за съвместимост с "Натура 2000", въпреки това природозащитните скочиха и вече дни наред протестират срещу евентуалното застрояване и бетониране на Карадере.

В защита на проекта обаче се обявиха жители на Бяла, които изразиха мнението, че реализацията на проекта ще подобри условията в Карадере, ще се изградят пътища и ще се разкрият нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със сигурост в проекта е предвидена пречиствателна станция...Да, най голямата - самото Черно Море!
37
6
 
9
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Елате през юлиавгуст на Карадере и Караач/ северно от Черни нос/! Пълно е със природозащитници във 100 200 каравани. Развяват се голгъзи от сутрин до вечер, районите са *** в радиус от 300 метра, и вечер се сече гора и се пекат мезета. Много хубаво !! Елате и сега, за да видите " природозащитниците" в какво състояние оставят природата!! Тези перверзници обичат "дивото бивакуване" и ако диваци идваха по тези места, щеше да е поне два пъти по чисто !!!
36
2
 
14
 
! Отговори
Az преди 10 години
Правилното заглавие е: Мераците за КРАДЕНЕ куп! През годините: 5 фонда, 5 отказа.
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мадара Юръп е на Доган -бей ,другите са поставени лица. Станишеф, Доган са за затвора престъпници
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не споменава в какво строителство ще се вложат 100-те милиона.Ако е само в хотели и къщи кой ще финансира инфраструктурата-пътища,водоснабдяване,канализация,ел.захранване и задължителната пречиствателна станция и дълбоководно заустване на канализационната тръба.Това са сериозни суми и сигурно се готви далаверата с държавни пари да се построи всичко това.Или казано по-ясно ще плащаме всички ,а печалбата от Карадере ще приберат само богоизбраните!
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе защо толкова много хора пишат по команда и наизуст?Който не го влече дивото къмпингуване - има достатъчно хотели. Дали другите, предпочели природа са хипита или наркомани, това са само клишета за простите хорица. Не давайте много акъл, защото след този проект стопанството на Бяла и Горица ще бъде унищожено, а местните ще реват, защото не са квалифицирани и ще трябва да се конкурират с работна ръка от цялата страна за 100 места. И ние и те НЕ СМЕ бенефициенти на тоя проект, ако не ви е ясно!
32
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече от петдесет години, живеещите около морето, са в сивата икономика. Не признават приходите си от отдаването на легла под наем. Работят два - три месеца годишно, а през останалите са на борсата, издържани от останалите българи, от вътрешноста на страната.
31
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да строят, така или иначе цялото ни черноморие е в бетон. Само да спрат да го определят като "красиво", "слънчево", "романтично" и тн. Нашите плажове са всичко друго, но не и красиви и привлекателни. До сега не съм видял нито една класация на "най-красиви плажове", в която да има и помен от бетон или хотел и тн. Нашият таргет е друг, немски бабички и бледолики пияндури. На който не му харесва, да ходи по гръцките плажове. За половин България те са еднакво близо, но морето и къмпингите са ... пфф
30
7
 
14
 
! Отговори
да пречиствателна ст преди 10 години
станцията на СТАНИШЕВ ПРЕПИРА ПАРИТЕ НА ОФШОРНА ТА МАФИЯ А КАКТО ЗНАЕМЕ РЕВАТ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА ЧЕ ИМА ПАРИ В ОФШОРКИТЕ ДРУГАРИ СТАВАТЕ КАТО ПИДЕ РАСЧЕТА!!!ОТКЪДЕ Е ПРОИЗХОДЪТ НА ПАРИТЕ НА МАФИЯТА ДА СТРОЙ ТОЗИ МЕГАЛОМАНСКИ ПРОЕКТ
29
1
 
2
 
! Отговори
Кирил и МетодиЙ преди 10 години
До ЕПич, ти имаш право да даваш мнение с главни букви, когато научиш българския език, в частност кога и къде се слага Й, За твоя изненада, тя се различава от И. А в темата- т.н. природозащитници - да направят вятър. Искам и да видя среща очи в очи с макетата в Банско, когато протестират срещу правене на писти.
28
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софийските наркомани на сороска хранилка , демек "екоактивисти" /а всъщност терористи/ да не се обаждат , ами да си заминават във селската Гърция там при селяните , каманаците , магаретата и жегата и да оставят жителете на Бяла и Обзор да имат право на препитаниe от туризъм, а не от сеене на тикви както е в момента !
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проекта Карадере, е на етап мечти за инвеститор с недостатъчни пари за да е от голям клас.Тези "инвеститори" искат първо да продадът и после да построят.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЛЕДИТЕ ВОДЯТ ДО ДОГАН БЕЙ--СТАНИШЕФ Е ПРОДАЖНИК И ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО.БЪЛГАРИНО ПАЗИ ЗЕМЯТА СИ НАРОД КОЙТО НЕ ЗНАЕ МИНАЛОТО СИ НЕ ПАЗИ ЗЕМЯТА СИ- ПРОТЕСТ
25
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друго си е да заустиш в морето фекалните води на курортно селище, не е като да се изакат 1-2 *** "наркомани". Мащабно трябва да се мисли. Всяко л?йно снаряд в дулото на прогреса!
24
2
 
16
 
! Отговори
Е преди 10 години
ТЕ НА ДЮНИТЕ СТРОЙХА И СЪСИПАХА ПЛАЖОВЕТЕ АМА ВЕРОН СЕ ИЗПРАХА ЕДНИ ПАРИ!!! ЗАСТРОЕТЕ И КАМЧИЯ БЕ !???*** ЛОГИКАТА ПОЛОВИНАТА ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО СА ПРАЗНИ!!!
23
4
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Цялото застрояване по море и планина стана със съдействието на държавни чиновници,които си гушнаха огромните комисионни,вместо да защитават природата и интересите на гражданите.Купиха си имоти на чисти и спокойни места извън д-вата и не им пука,че красивата природа се бетонира,превърнаха курортите в жилищни комплекси.И няма нито един виновен,наказан,осъден за тези безобразия.Спомняте ли си как Росенчо летеше с хеликоптер да гледа неправомерно застроени имоти-какво стана?Никой повече не го пита.
22
18
 
10
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Заради една шепа наркомани, хипари и прошляци целия район трябва да страда ли? За да могат да се събират да си правят оргии край огъня, да опикават и oсиpат всичко и да си хвърлят *** ли? Кой, питам КОЙ от вас, мили протестиращи, някога през живота си ще иде на някакъв запустял мръсен плаж на палатка без елементарни условия за живот ? Отсега казвам - никой! Всички търсите хотелчето, климатичето, паркингче за лизинговата Дачия или Хюндайче да има, ресторантчето, чадърчето.И кyp за природатa
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз отивам на море за да се изпикая в него, а след това да поплувам във фекалните води образувани от многобройните туристи!
20
6
 
16
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
И какво - като сме софианци нямаме право на мнение ли ?А въпроса тук не е до градове и от кой град си, а е държавен - така че всеки Българин може да се изкаже.
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Карадере не може да се извадят обратно 100-те млн. вложени в проекта. Не е рентабилно при положение, че няма грам инфраструктура. Ясно е, че там няма да строят комплекс, а "пералня".