Парите за млади учители нагоре от 1 юли

Клисарова: Обсъжда се увеличението да е между 30 и 50 лв.
Обновена: 24 апр 2014 14:41 | 24 апр 2014 14:38, Анисия Иванова
43
Парите за млади учители нагоре от 1 юли
Министърът на образованието Анелия Клисарова по време на дискусията. Снимка БТА

От първи юли тази година ще има повишение на началната заплата на младите учители до 35 години, обсъжда се то да бъде между 30 и 50 лева, като сега се правят разчетите. Това съобщи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова на дискусия за необходимите политики и практики за привличането и задържането на млади хора в учителската професия.

Сега началните заплати на младите учители в училищата са различни - има заплати от 450 лева и от 500 лева за младите педагози, но те се определят от училищните директори, каза министър Клисарова, цитирана от БТА.

Министерството на образованието и науката подготвя стратегия, която да мотивира младите учители да влязат в клас, а опитните учители да останат в училище, допълни тя.

Още по темата
Клисарова отбеляза, че се предвижда социален пакет, като първата стъпка от него е отделянето на средства през тази година за плащане на средства за личния транспорт на учителите, които преподават в училища в отдалечени населени места.

Водим разговори и с общините за възможни жилища за учителите, които искат да работят в по-малките населени места, добави министърът.

Тя за пореден път заяви, че учителската професия трябва да стане регулирана професия и да изисква строго определени учебни планове и стандарти, за да се гарантира качеството в образованието. Това означава, че педагогическите факултети в университетите трябва да имат единни стандарти за качествата и уменията, които трябва да имат висшистите, завършващи педагогика, обясни министър Клисарова.

Трябва да има стажант-учители и това да са студентите в трети, четвърти или в пети курс, които да имат платени стажове в училищата, каза образователният министър.

По думите на Анелия Клисарова средствата за тези стажове могат да се финансират пилотно от оперативните програми на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
2
 
! Отговори
живко преди 10 години
Наистина невероятно хубави промени настъпиха за отрицателно време .
20
13
 
2
 
! Отговори
ками преди 10 години
Докато Герб замитаха проблемите и се чудеха как да замажат положението ето ,че се появиха хора ,които ни водят към по-добър живот !
19
12
 
2
 
! Отговори
албена преди 10 години
Отново браво на сегашното правителство ! Много положителни промени за толкова кратко време ! Вече знам със сигурност за кого ще гласувам !
18
4
 
2
 
! Отговори
Ник преди 10 години
Това е пагобна политика, когато се теглят милярди заеми трябва да се инвестират в нещо което ще ги върне и до няколко години ще носи добра печалба с която да вдигаме заплатите. Не се раздава готов заем предизборно и после потоп.
17
1
 
28
 
! Отговори
11 преди 10 години
Учител магистър- 450 лвСервитьорка с едва завършено средно - 700 лв + бакшишГоляма мотивация, няма що.
16
0
 
22
 
! Отговори
ха - ха преди 10 години
Браво , гениално вашите с 500 а на учителите с 50 и после защо младите са на терминал 2 не е ли по - справедливо вашите с 50 а на другите с 500
15
0
 
17
 
! Отговори
до неразбралия преди 10 години
Не, смятаме, че учителите трябва да получават такива заплати, че да не им се налага да дават частни уроци за да не живеят в бедност и мизерия.
14
2
 
14
 
! Отговори
реалиста преди 10 години
Когато направят в провинцията учителида да получават заплати като в столицата ще е добре, защото разликата е около 2 пъти. Знам, че има разлика в стандартите на градовете, но все пак е голяма разликата.
13
0
 
14
 
! Отговори
gun преди 10 години
тази се майтапи с хората
12
2
 
0
 
! Отговори
Неразбирам преди 10 години
Неразбирам, защо ми слагате минуси на поста за плащането на данъци ? Несмятате, че е редно ли ?
11
13
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 10 години
Няма от къде да се вдига заплатата, след като учителите имат манталитет, моето си е мое, чуждото е общо, неплащайки данъци. Това мислене насаждат и в учениците си .
10
0
 
16
 
! Отговори
Нели преди 10 години
Всъщност млади учители почти няма. Тези, които ги има, няма да се задържат дълго въпреки това увеличение. И понеже парите са САМО за младите учители, то от министерството хем няма да се охарчат много, хем ще се бият по гърдите, че са вдигнали заплатите.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между 30 и 50 лева евентуално ще покрие разхода на младия учител за градски транспорт в София. Щедро, щедро ...
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Минимум със 100 лева месечно трябва.450 лева заплата хич не са добра заплата за млад човек.Щото след като си плати сметките- ток ,вода,парно,телефон,интернет и кабелна ще му/и остават по 8 лв дневно.Човек не е никак силен с 8 лв дневно.И със 20 лв дневно да е ,е обречен.Никога през животът си няма да има нищо хубаво.Народа го е измислил отдавна -емигрира.Като останат само *** и почнат да ви дигат средновековни селски бунтове със всички екстри тогава ще се сетите да вдигате.
7
29
 
0
 
! Отговори
kolko преди 10 години
Колко ДАНЪК и ОСИГУРОВКИ от уроци вкъщи са платили през миналата година учителите ? ЗА да искат от държавата увеличение на заплатите ....
6
0
 
26
 
! Отговори
a преди 10 години
Чудя се дали да уча за учител и да печеля по 500 лв месечно или да се хвана по програмата job of my live в Германия, където докато уча ще получавам 500 евро месечно.
5
1
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ!!Нисто средно,нито висше!!!Хайде приказвайте колкото си искате сега и коментирайте!!!
4
2
 
23
 
! Отговори
Даскал преди 10 години
И като ти приспаднат 80 осигуровки и заплатата ти става 350 лв.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цели 50 лева
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите са добра стъпка за привличане на талант, макар че 450 или 500 лв за млад човек, който иска да започне семейство не ми се виждат много никак. Но стига с тези строги стандарти. Образованието трябва да е индивидуално за всяко дете. Със строгите планове и стандарти се постига това, че за което дете системата и планът не са подходящи се смила от системата и се изклюва разочаровано, необразовано и с ниско самосъзнание.