Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан

В акцията се включиха парапланеристи и три хеликоптера
Обновена: 19 май 2014 21:03 | 19 май 2014 19:45,
93
Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан
Снимка: Булфото, архив

В акцията по спасяването на трите 20-годишни момчета, които се изгубиха в Стара планина, днес се включиха парапланеристи и три хеликоптера. Те обхождат района между Сопот и връх Ботев с идеята да забележат младежите. Родителите на младежите се намират в Калофер, за да следят операцията отблизо.

„Предполагаме, че все още са в добро здраве, сигурно са изморени и обезводнени”, съобщи пред Dnes.bg Веселин Ганчев, спасител в Планинска спасителна служба- Сопот.

Още по темата
Втори ден продължава спасителната операция за изчезналите три момчета в Калоферския балкан. В акцията вече участват делта и парапланеристи. В търсенето се включи и военен хеликоптер с термокамера.

„Два пъти облетяхме с хеликоптер, но ако са в гора, трудно ще ги забележим”, каза още Ганчев.

Трите момчета са тръгнали в планината абсолютно неподготвени. Последната връзка с тях е направена вчера сутринта. Те са съобщили, че са пренощували в пещера. От тогава телефоните им са без батерии.

„Поради тяхната неопитност предполагам, че са решили да следват реката, която ще ги отведе до полето, но ще стигнат до някой скален отвес и ако са по-печени, ще го преодолеят, след това ще стигнат до още по-голям скален отвес и ще се окаже, че не могат нито да продължат, нито да се върнат, това е най-голямата опасност, че ще останат в капан”, разказа парапланеристът Николай Йотов.

Операцията по издирването на изчезналите студенти се извършва на обширна труднодостъпна алпийска площ между връх Ботев и казанлъшкото село Тъжа.  Клетката на мобилния телефон на единия от изчезналите студенти показва, че те могат да се намират в радиус от 30 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
17
 
! Отговори
турист преди 10 години
До Жорохижа Рай няма как да я видиш отдалеч,ако си тръгнал от Паниците.Имам съмнения ,че са тръгнали по обиколния път за Ботев по който се качват джипове и мотори.Оттам се вижда масива триглав,кадемлийското пръскало и хижа Триглав.Ако са направили грешката да слязат до река тъжа и да се доберат до хижата.Там е пълно с труднопроходими скални прагове и скали, а и в този район има доста мечки. Дано всичко свърши благополучно.
43
3
 
31
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Проблемът е, че те не са искали първоначално да слезнат, а да намерят хижата за която са се запътили. Видяли са я в далечината, тръгнали са по някаква пътека, която не води към нея и са се изгубили. От там лошото време, паниката и младостта са си казали думата. Миналата година с приятели точно в този район се загубихме и ние на път от хижа Левски към същата скапана хижа "Рай"! Около 4-5 часа вървяхме в грешна посока! Да вземат да сложат някакви табели за ориентир!!
42
12
 
4
 
! Отговори
хой преди 10 години
Има два варианта: или хлапешки опит да се направим на интересни, или вече не са живи! Жалко и в двата...
41
20
 
10
 
! Отговори
босрия преди 10 години
Колко трябва да си *** та да не слезеш по наКлона надолу а занимават цялата държава с тях.Така е без казарма само такива индивиди ще останат!!!'
40
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано всичко завърши добре и да бъде поука и за други неопитни туристи, че с планината шега не бива.
39
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Връх Ботев се слиза за не повече от 5 часа - вървиш само надолу и няма как да не озовеш в полето... Това да не Алпите!? Има някаква друга причина освен изгубване.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИазПървото нещо, което всеки знае за гората, е, че там има мечки. Сигурно и момчетата не са мислели само за гъбки, ягодки и малинки, като са затръгвали към Балкана.
37
2
 
7
 
! Отговори
Иаз преди 10 години
Ако тримата срещнат мечка, интересно какво ще спре мечката да ги изяде, убие и тримата, да не би да избягат? В Джендема официално има 70 мечки...
36
0
 
24
 
! Отговори
надежда преди 10 години
Много ми е странно как момчетата са объркали пътя още в началото. Пътеката от паниците е много добра, има табели и маркировка. Или наистина ди са стъпвали в планината или просто не знам. Дано са живи и здрави момчетата, но още едно доказателство, че някои хора посто трябва да си седят дома. Стискам палци да ги намерят час по-скоро.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИазТрима наведнъж няма как да бъдат изядени. Оставащият, и един да е, още повече ще се мобилизира да изобретява начини да сигнализира за себе си, че е в беда и се надява на помощ.
34
1
 
15
 
! Отговори
Иаз преди 10 години
Мечки в Джендема колкото искаш, те там си живеят, срещнеш ли ги няма спасения, няма начин да не са гладни, няма бягане, няма катерене на дървета, само се молиш да не си ти...
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне от разни филми знаят, че който където се загуби и лута, пали огън да го забележат отгоре.Тая мистерия под връх Ботев заприлича на полет 370 в Индийски океан. Впрочем за полета Тамара Глоба каза, че самолетът е отвлечен от извънземни. Освен и сега да питат Глоба. Никакво обяснение на спасители и мислители досега не прозвуча убедително. Все пак остава вярата, че момчетата са живи и здрави и един ден ще се появят сред своите близки. И тн
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КокоДа ти са изпражни дърта мечка в миризливата уста!
31
30
 
3
 
! Отговори
Коко преди 10 години
След няколко дена ще ги намерят в мечите *** ако се сетят да им направят днк изследване.
30
0
 
29
 
! Отговори
123 преди 10 години
Дано ги намерят,другото е чесане на пръсти тука.Да се молим кой в каквото вярва Господ,съдба да са живи!
29
0
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Дано издържи психиката им, защото трета нощ в планината без храна и топли дрехи ,е голямо изпитание! Ако не се е случило вече нищо лошо!
28
0
 
49
 
! Отговори
Планинар-аматьор преди 10 години
Лично аз ще се моля на Господ да открият момчетата живи и здрави! Всичко друго няма значение!
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИазМечката няма да закача, ако не я закачаш...Има си начини да се скриеш или поне, да се направиш на мъртъв...Да не шаваш...Ако не кървиш, няма как да те подуши...Виж, ако са се наранили, или дори поне единия от тях, и е имало кръв, вероятността да ги нападне животно в тъмното нараства доста...:-(Дано все пак се върнат живи и здрави при родителите и приятелите си!
26
7
 
8
 
! Отговори
Иаз преди 10 години
Никога не подценявайте срещата с мечка, няма спасение, няма бягане, има насиране и молитва, ако е била гладна и тримата са мъртви...
25
8
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Стига рива ***.Кумунуидното *** наекоман ли жалееш или бащата на назначения капиталист от БСП-ДС съсипал съдбата на кой знае колко деца?