Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан

В акцията се включиха парапланеристи и три хеликоптера
Обновена: 19 май 2014 21:03 | 19 май 2014 19:45,
93
Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан
Снимка: Булфото, архив

В акцията по спасяването на трите 20-годишни момчета, които се изгубиха в Стара планина, днес се включиха парапланеристи и три хеликоптера. Те обхождат района между Сопот и връх Ботев с идеята да забележат младежите. Родителите на младежите се намират в Калофер, за да следят операцията отблизо.

„Предполагаме, че все още са в добро здраве, сигурно са изморени и обезводнени”, съобщи пред Dnes.bg Веселин Ганчев, спасител в Планинска спасителна служба- Сопот.

Още по темата
Втори ден продължава спасителната операция за изчезналите три момчета в Калоферския балкан. В акцията вече участват делта и парапланеристи. В търсенето се включи и военен хеликоптер с термокамера.

„Два пъти облетяхме с хеликоптер, но ако са в гора, трудно ще ги забележим”, каза още Ганчев.

Трите момчета са тръгнали в планината абсолютно неподготвени. Последната връзка с тях е направена вчера сутринта. Те са съобщили, че са пренощували в пещера. От тогава телефоните им са без батерии.

„Поради тяхната неопитност предполагам, че са решили да следват реката, която ще ги отведе до полето, но ще стигнат до някой скален отвес и ако са по-печени, ще го преодолеят, след това ще стигнат до още по-голям скален отвес и ще се окаже, че не могат нито да продължат, нито да се върнат, това е най-голямата опасност, че ще останат в капан”, разказа парапланеристът Николай Йотов.

Операцията по издирването на изчезналите студенти се извършва на обширна труднодостъпна алпийска площ между връх Ботев и казанлъшкото село Тъжа.  Клетката на мобилния телефон на единия от изчезналите студенти показва, че те могат да се намират в радиус от 30 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"вече има няколко обаждания от граждани, които дават доста добра и адекватна информация, както и описание на младежите, което дава много точна насока на спасителните служби."-Кирил Русев директор на ПСС.Накъдето и да са тръгнали, кучетата поне не откриват ли някакви следи?
63
3
 
10
 
! Отговори
фсб преди 10 години
аз имам една теория, която и други споделиха - сега е сезона на гъбите, както и на халюциногенните също... Та значи паркирали са колата, решили са преди да тръгнат към хижата с раници и оборудване да слезнат в това хубаво време до поляната долу да видят за гъби, намерили са, нагъбили са се зверски и не са могли да се върнат до колата, хванали са нанекъде и оттам ситуацията ви е ясна. Затова якетата и раниците са им в колата! Обадили са се толкова късно, защото чак тогава са се оправили от гъбите
62
0
 
4
 
! Отговори
everest преди 10 години
Дано само времето се задържи по хубаво там.Дано се сетят да излезнат на някое било,поляна и да чакат.
61
5
 
14
 
! Отговори
врял и кипял преди 10 години
Сегашните младежи са с едни празни кратуни на раменете. За нищо не ги бива. Освен за пиянски и наркомански оргии. По нищо не приличат на младежите отпреди 30-40 години. Онези бяха умни, интелигентни момчета. Сега много от тях са високо ценени специалисти на Запад.
60
1
 
24
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Анонимен 65,За родителите си са деца! Поведението им е повече от детинско! Дано само да оцелеят е не падат духом! Животът не струва парите, които ще се изразходват и не всичко се измерва в пари!Пари се плащат, живот се не връща!
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изпитвам невероятен респект към природата и затова никога не тръгвам на планина без солидна подготовка. А в този случай говорим за 3 млади момчета, тоест поне една раница трябваше да е пълна с димки, фенери, запалки и подобни, една с провизии и в едната да са им някакви дрешки.Може ли да са толкова безотговорни и надменни?! Пикльовци. Дано всичко мине безпроблемно! Искам да питам някои неща родителите им, явно и те са същите.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Силно се надявам днес да ги намерят живи и здрави,е малко понамръзнали и уплашени.
57
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви деца бе, аз на 20 вече си бях изкарал двегодишната граничарска служба. Сега като ги намерят младите друсльовци, да ги осъдят да платят всичките разходи по търсенето.
56
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК) се обръща с призив към гражданите: умоляваме всеки, който в събота, 17 май,е видял някъде в планината тримата младежи,или разполага с информация за тях,незабавно да подаде сигнал на тел. 02/963 20 00."Освен мечки има и други диви животни,като дивата котка напр.,а дивото си е диво-не знаеш как ще реагира!Не пишете такива неща,четат може би и близки на децата,а очакването и неизвестността са страшни!Дано да ги намерят живи!
55
0
 
9
 
! Отговори
everest преди 10 години
Това единствено ме притеснява-защо не са запалили огън,при наличието на пушек, ще ги намерят по лесно,а и така няма да премръзнат през нощта,за мечките не знам ,от толкова близко не съм срещал мечка,от далече съм виждал,около 600-700м.-даже със 2 меченца в Рила преди много години.Дано да ги открият живи и здрави ,младежите,ама и те детска им работа,без никаква екипировка в планината,поне да си бяхя взели една резервна батерия за гсм,пак е нещо.
54
0
 
3
 
! Отговори
чул недочул преди 10 години
От това което са ми разказвали ОПИТНИ планинари ,ако имаш опит и тръгнеш при добро време ,и по чехли ще го качиш баира за няколко часа ,но не за това иде реч в нашия случаи
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости,никоя мечка няма ей така да нападне човек.Маршрута не е тежък, имам маркировка - трябва да си пълен *** че да се загубиш така. Вода има колкото искаш, ще погладуват и ще ги намерят. Това не са Хималайте по дяволите!Най вероятно са се напили или надрусали нейде иначе не си го обяснявам това изчезване.
52
1
 
15
 
! Отговори
ХАЧО преди 10 години
Стига сте писали глупости за мечки и т.н. Няма случай мечка да е нападнала трима човека, дори двама да са, ако си говорят и вдигат шум даже вероятността да срещнат мечка е малка, камоли да ги нападне. Доста хора тук дрънкат глупости !
51
0
 
2
 
! Отговори
everest преди 10 години
Otnosno zapalvaneto na ogun ,vinagi pod listata koito sase natrupali,ima suhi klonki,iglichki I i shisharki,imat li zapalka imat i ogun na 100%,edinstveno i opasno sa mechkite,dano da imat kusmet.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По всяка вероятност са в Бяла Река или по известна в миналото като Калъ дере средното течение или т.н. Резерват Южен Джендем, там има места които от половин столетие пък и повече не е стъпвал човешки крак. Не случайно централната част на резервата носи името "Пъклото" Дано спасителите успеят да се преборят с тежкия терен. Успех
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе хора всеки вика да запалят на огън.А сега още е влажно в низината а горе е все още зима ,тия ако имат една запалка, колкото и да се опитват без опит мокри дървете не се палят толкова лесно, то поне суха трева да има а то до преди дни валеше дъжд.Чудно ме е само как ПСС пр ицялото ми уважение към тях правят такива *** изказвания
48
0
 
1
 
! Отговори
everest преди 10 години
Ako imat ogun problema im e reshen na 99%,ne znam dali sa gledali urocite po oceliavane po Discovery,no realno imash li ogun i voda,mojej da oceleesh,nad 10 dni.
47
40
 
3
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 10 години
Писна ми вече два дена с тия дегенератчета да.ме занимават... да не са ходили в гората... предстоят евроизбори и трябва да смачкаме ГЕРБ
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано gsm-ът да е у момченчето
45
2
 
6
 
! Отговори
огън преди 10 години
Да бяха запалили огън , да са ги намерили до сега