Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан

В акцията се включиха парапланеристи и три хеликоптера
Обновена: 19 май 2014 21:03 | 19 май 2014 19:45,
93
Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан
Снимка: Булфото, архив

В акцията по спасяването на трите 20-годишни момчета, които се изгубиха в Стара планина, днес се включиха парапланеристи и три хеликоптера. Те обхождат района между Сопот и връх Ботев с идеята да забележат младежите. Родителите на младежите се намират в Калофер, за да следят операцията отблизо.

„Предполагаме, че все още са в добро здраве, сигурно са изморени и обезводнени”, съобщи пред Dnes.bg Веселин Ганчев, спасител в Планинска спасителна служба- Сопот.

Още по темата
Втори ден продължава спасителната операция за изчезналите три момчета в Калоферския балкан. В акцията вече участват делта и парапланеристи. В търсенето се включи и военен хеликоптер с термокамера.

„Два пъти облетяхме с хеликоптер, но ако са в гора, трудно ще ги забележим”, каза още Ганчев.

Трите момчета са тръгнали в планината абсолютно неподготвени. Последната връзка с тях е направена вчера сутринта. Те са съобщили, че са пренощували в пещера. От тогава телефоните им са без батерии.

„Поради тяхната неопитност предполагам, че са решили да следват реката, която ще ги отведе до полето, но ще стигнат до някой скален отвес и ако са по-печени, ще го преодолеят, след това ще стигнат до още по-голям скален отвес и ще се окаже, че не могат нито да продължат, нито да се върнат, това е най-голямата опасност, че ще останат в капан”, разказа парапланеристът Николай Йотов.

Операцията по издирването на изчезналите студенти се извършва на обширна труднодостъпна алпийска площ между връх Ботев и казанлъшкото село Тъжа.  Клетката на мобилния телефон на единия от изчезналите студенти показва, че те могат да се намират в радиус от 30 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 3 дни и то млади хора да не могат да слязат от планината сами... Явно имат сериозни проблеми или им се е случило нещо, иначе да са се показали вече.
23
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото обяснение, което мога да си дам сама за това, че не са вървели,е че са ранени (от животно, препъване, студ?), но тук възниква въпроса: и тримата ли едновременно?...Просто това "изгубване в планината" колкото е правдободобно, толкова е и много съмнително, колкото и да са били неекипирани...А това, че не могат да ги намерят вече трети ден е по-скоро лъжа.Може би са ги открили, но в състояние, което не може да бъде достояние на обществеността...:-(
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне тези двамата от Търново планинари трябва да са...малко или много са излизали в Балкана и би трябвало да си имат понятие какво да правят.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се,след като последния контакт с тях е бил вчера сутринта в 8.00, какво са правили, след като са им паднали батериите на телефоните? Колкото и да си изморен, премръзнал и гладен, ако си млад и здрав, а те явно са, не би трябвало да спират да вървят, ако не нагоре, то надолу...И по светло, каквито и да са били атмосферните условия, все може да се намери маркировка...И аз съм замръквала в планината, но нали като се развидели, дори да нямаш челник или друга светлина, се вижда добре...
20
4
 
6
 
! Отговори
On преди 9 години
Не съм оптимист за загубили се в района на Джендема през лятото, какво остава за най-лошия сезон за планина, пролетта, или по скоро късната зима, ако са тръгнали по река Тъжа към равнината, нямат никакъв шанс, няма минаване през речните прагове, и няма измъкване от тясното и високо речно ждрело, а и баба Мецана обикаля гладна ...
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Прав си, не са Хималаите, но бил ли си някога в Южния Джендем?Няма по-коварно и трудно място в БГ планините.Ако са се набутали там по грешка, жална им майка." Какъв Южен Джендем какви пет лева ве нехранимайко?Ти в Непал още малко ще ги пратиш...В района на в.Ботев и Райското пръскало са....ако са тръгнало тотално непотготвени без дори:карта,ножове и кибрит(огниво) наистина жална има майка дори в местност с пътека до пътека да се намират...Аз винаги взимам с мен тези три неща!
18
2
 
9
 
! Отговори
муньо преди 9 години
Аз ви казах че са на гъби,вие пак вашата си знаете.шегата на страна,джандема не е шега работа особено сега
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано пичовете са гледали епизоди на Беър Грилс.
16
0
 
35
 
! Отговори
ДА преди 9 години
Много странно!По телевизията казаха,че в колата са останали раниците им и якетата,а са имали резервация в хижа!?!?Как тръгваш за хижата,без да си вземеш раницата?Изобщо-накъде са тръгнали и защо?!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако са били около Пръскалото пеша право на юг да бяха тръгнали все щяха да слезнат до това поле бе да *** мамаму да ***!3 дена вече....или са загинали от студ или нещо друго е станало....
14
8
 
11
 
! Отговори
така се прави журнал преди 9 години
Панделиева изригна: Ние ще платим издирването на трите 20-годишни *** в Балкана- Искам *** да бъдат осъдени да платят всички разходи по спасителната операция
13
0
 
26
 
! Отговори
Планинар преди 9 години
Не подценявайте планината. Сигурно сте забравили, че на 24 май 1991г. загинаха седем души над Вършец, далеч по-ниско над. равнище. Седем човека, много по възрастни от тези момчета, но също така зле екипирани.Дано съдбата е благосклонна към тях и те се завърнат, по живо, по здраво!
12
0
 
49
 
! Отговори
турист преди 9 години
Да, момчетата са постъпили глупаво,като са подценили планината,но познавам много опитни планинари,които са правили страхотни глупости от самонадеяност.И нека все пак си признаем ,че всеки от време на време е правил щуротии.Дано им се размине само с изживяния стрес.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНа теб пък как ти дойде на ума!Явно много филми гледаш!
10
29
 
1
 
! Отговори
Гоше преди 9 години
Вече са в насипно състояние....
9
0
 
34
 
! Отговори
Звездичка преди 9 години
Молете се,в най-скоро време,дай Боже всичко да свърши успешно и да имат късмет момчетата,въпреки безрасъдната постъпка!Затова млади хора,когато ветерани ви предават опит,вслушвайте се!
8
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОпитенПрав си колега и който не го е виждал или изпитвал,наистина си мисли,че планината е шега! Бил съм свидетел в началото на месец юли,на Бузлуджа близо до чинията,само за един час последователно се смениха почти четирите сезона,а като гарнитура вятър,дъжд и мъгла.Мой приятел,опитен планинар,смелчага и луда глава си отиде по подобен начин,точно в този район преди двайсетина години.Намериха му костите след почти година!Стара планина е страшно и коварно нещо.Дано да имат късмет момчетата!
7
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Spored men momchetata sa otvlecheni ili ubiti, a izvyrshitelia se e obadil na planinskata slujba za da gi obiavat nakraia za besledno izcheznali v planinata.
6
0
 
47
 
! Отговори
Опитен преди 9 години
Планината и Морето са изключително опасни! Който си мисли, че влиза "да поплува" в дълбокото море или отива "на разходка" в планината жестоко се лъже! Там обстановката се променя за минути! Бъдете умни и ПОДГОТВЕНИ!Стискам палци да намерят момчетата живи и здрави и това да им е за урок!!!
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги трябва да има поне един опитен планинар в групатабаирбудала съм от 20 години и съм виждал доста неща.вода ще намерят но и хипотермия ще има и ще помнят дълго време ,дано по скоро да ги намерят