5-метрова вълна в Храбрино е отнесла всичко по пътя си

Хората нямат питейна вода и електричество
1 авг 2014 15:54,
25

Снимка: Dnes.bg

Виж други галерии »

Бедственото положение продължава да е в сила за седем от селата на община Родопи в Пловдивска област. Причина за това е природното бедствие, което сполетя Родопската яка. След поройния дъжд от снощи хората нямат питейна вода и електричество.

Хиляди българи в 7 села са откъснати от света. 5-метрова вълна е отнесла речната стена, откъснала е дворове на къщи и водопроводи в района на Храбрино. Селата Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово са откъснати от света.

„Вода няма, чешмичките на площада също не работят, защото тръбата е скъсана”, заяви пред Dnes.bg 82-годишният Петко Петков от Храбрино, който не помни подобно бедствие.

Селата са без пътна връзка и нито пожарна, нито линейка могат да стигнат до тях. „Първата сила на реката беше страшна, всичко е отнесено”, разказва жена от селото.

„Липсва питейна вода, защото са скъсани и двата водопровода, които захранват тези зони, смятам, че ще възстановим водозахранването до края на деня, проблемът е, че водата е мътна и не е годна за пиене”, съобщи пред Dnes.bg управителят на „В и К” – Пловдив Манол Генов.

Той каза още, че има оставена водоноска в село Първенец и се очаква прокарване на път, за да стигнат водоноските и до другите села.

Водата е отнесла насажденията в района, както и цели дворове на къщи.

„Орязали са дървета и са ги оставили вътре и тези дървета са направили беля и са отклонили реката, вместо да си върви по коритото, направило си е ново корито и ни е отнело всичките дворни места”, твърди Мариана Топалова, през чийто двор в момента минава реката.

Местната власт ще търси помощ от държавата, за да се справи със ситуацията на място. „Пропадналият участък от пътя е републиканска пътна мрежа, събрахме се институциите, идват комисии и от София, за да се подготвят как ще действат”, съобщи пред Dnes.bg кметът на община Родопи Пламен Спасов.

В близкото село Първенец реката е срутила моста. Близо 1000 души остават блокирани от другата страна без алтернативно трасе.  

Според изчисления на експерти за възстановяването на щетите ще са необходими хиляди левове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Това е резултата от няколко фактора! Знаете ли колко гори реституираха преди години точно в тази част на родопите? Много! И сега всеки собственик на гора я сече колкото може за да продава дърва! Коритата на реките не се чистят профилактично никога в България! Чака се да стане потоп за да се сетят, че всичко има нужда от поддръжка! Канализация или дренаж покрай пътищата или в населените места няма и водата минава откъдето може... И това е резултата за съжаление..
19
0
 
0
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Barekov е мойта мечта за селски политик. турчетата такъв номер ще му спогодят на тоа тъпан че свет ша му се извие и робния му град кючук парижжж малак ша му се види сега не го чувам обаче за бедствието
18
0
 
6
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Да се вкарат в затвора тези които изсякоха горите и ония които им подписаха разрешенията за това.Това е.
17
1
 
0
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
в вторник 29.07. някой гледал ли е към небето,аз гледах и сигурно 7-8 самолета прелитнаха тук там се виждаше хиксчета и чертички очаквах го но докато сме под командване на ес и сащ,все ще сме мачкани,първо погледнете обективно ,после драскайте,***
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dragunov7.62"...Не се безпокойте " корабът потъва вода има за всички".Най-близката точка, това е дъното!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гнусните ни политици не се вълнуват от потопа, за тях най-важно е да имат какво да крадат.
14
1
 
1
 
! Отговори
симфониявламинор преди 9 години
До Анонимен 13грамфон свири мама плаче
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо локални са явлвнията?ХАРП!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 9 nikoi ne ti e dlyjen evropata dava pari, a dyrjavata pravi drugoto - niama dobra dyrjava - niama i pari. ni6to ne e na red v BG i 6te e o6te 1000 godini taka.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да раздават пари на хората.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По БНТ 1 дават виенската филхармония.
9
2
 
31
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 9 години
До 8:Имахме армия имахме и железни мостове , сега няма армия , мислиш ли че ги има ония десетки , стотици съоръжения от едно време .Аз лично мисля че голяма част ако не и 90% от тях отдавна са претопени , както и населението на държавата . Не се безпокойте " корабът потъва вода има за всички".
8
9
 
11
 
! Отговори
joro преди 9 години
хаарп...
7
1
 
29
 
! Отговори
антиевропеец преди 9 години
За всичко е виновна Европа ,че не ни почисти деретата и не укрепи коритата на реките в селищата. За какво се присъединихме ,ако трябва сами да правим всичко !
6
1
 
33
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Армията има десетки железни мостове в резерва. За война ли ти пазят .Вместо да ръждясват, да ги монтират на място на съборените мостове, а като направят нови, да си ги приберат и да чакат да обявим война на американците за да ги ползват по предназначение. Политици, армията е българска а не на Занзибар.
5
5
 
6
 
! Отговори
До АНТИМУТРА преди 9 години
Само дето никой не знае къде точно е тоя твой язовир?Ако визираш рибарника, той е под селото. Точно в тая част на Родопите язовирите, и особено големите, са малко нещо кът.
4
1
 
16
 
! Отговори
До Бебок преди 9 години
Дюд, не мога да съм фитка с теб, щото и между равните винаги ще се намери някой, дето да е по-равен."..."Орязали са дървета и са ги оставили вътре и тези дървета са направили беля и са отклонили реката, вместо да си върви по коритото, направило си е ново корито и ни е отнело всичките дворни места, твърди Мариана Топалова..."Тук е заровено кучето. Никой не знае повече от местните за направените зулуми. Да не говорим, че по ТВ ни проглушиха ушите за разните кодове. А че сме серсеми, си е ясно
3
6
 
7
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Язовир не се изпуска по-време на пороен дъжд!
2
6
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Някой умник е изпуснал язовира за да не прелее иначе такива неща не се получават!
1
4
 
57
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Защо наказваш Боже...невинните български граждани от села и...паланки.Виновните са в София в правителство,в парламент и се крият в тук там,като местни феодали;виж ги и дейсвеай спрямо...тях.