Над 4,5 млн. лв. са приходите от организиран ловен туризъм

Сумата за 2013 г. е с 13% повече от предходната
9
Над 4,5 млн. лв. са приходите от организиран ловен туризъм
Снимка: Булфото, архив

Над 4,5 млн. лв. са приходите от организиран ловен туризъм през 2013 г. - с 13 на сто повече от 2012 г., е отбелязал изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Григор Гогов днес на откриването на ловния сезон за дребен дивеч. Ловният излет е бил в местността "Света Троица" на територията на ловното сдружение София-Запад в пределите на ТП "Държавно ловно стопанство - Витошко-Студена", съобщават от агенцията.

През 2013 г. по линия на организирания ловен туризъм са ловували 4558 ловци, през 2012 г. - 3557 ловци, е посочил Гогов.

Той е поздравил българските ловци от името на служебния министър на земеделието и храните Васил Грудев и им е пожелал наслука, много позитивни емоции по време на ловните излети и сезон без инциденти.

Тази година успешно издържалите изпити за придобиване на право на лов са 3750 души от 4250 кандидати след завършен курс на обучение и практическа подготовка. Ловния си билет са заверили 114 000 ловци, е съобщил директорът на Агенцията по горите.

По думите му през последните години ловът на дива свиня остава най-предпочитаният от чужденците поради атрактивните ловни полета и възможността за отстрел на трофеи. От едрия дивеч предпочитани видове са и благородният елен, муфлонът, сърната и еленът лопатар.

От дребния дивеч интерес предизвикват бекасът, гургулицата, пъдпъдъкът, фазанът и яребицата.
Чуждестранните ловци, посетили страната ни, са главно от Германия, Испания, Италия, Франция, Гърция.

Нарушенията, свързани с употребата на алкохол, липсата на сигнална екипировка и неносенето на ловен билет, са установени основно в началото на ловния сезон. Вследствие на предприетите мерки и засиления контрол от горските инспектори тези нарушения са ограничени, е отбелязал Григор Гогов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Ловен туризъмприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a sega i jivotnite izbiite v bg i sme nared. i o6te ne6to edno jivotno ubiva dr. za da se hrani, a ne za udovolstvie kato lovzite.
6
3
 
1
 
! Отговори
Гром преди 9 години
Лова е благородно занимание и е добре че има хора които се занимават с това, надявам се и аз в бъдеще да ловувам. На хората заблудени от пропагандата на новия световен ред която третира животните по-добре от хората казвам - в природата едни животни убиват други животни, един вълк например избива много животни на ден му трябва минимум 4 килограма месо, макар че ако има възможност убива и изяжда повече. Хората имат правото да си ловуват още повече че популаците се контролират.
5
2
 
5
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Почти всички (за да не съм краен) ловци които познавам са страхотни комплексари и лузери в реалния живот! Каква ли извратена психика трябва да има човек, за да изпитва удоволствие (може би и сексуално), да пролее кръвта на невинно диво животно, че после и с трупа му да позира за снимки! И моля само не ми разправяйте как било заложено на човека да убива, за да си нахрани децата...все пак не сме в 7-ти век преди Новата ера. По тая логика трябва да ходим облечени в кожи и да се греем на огньове!!!
4
1
 
5
 
! Отговори
нина преди 9 години
*** комплексари, селски *** и бракониери, вижте им само физиономиите....
3
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Някой задава ли си въпросът, колко могат да бъдат приходите от риболовен туризъм? Какво се случва в сърбия и Черна гора...или Хърватска?
2
0
 
4
 
! Отговори
но сър преди 9 години
най доходен е ловът на носърчета
1
2
 
4
 
! Отговори
гарга преди 9 години
щях да имам някакво уважение към лова и ловджийте ако организираха хайките и действията си в и около градове и села като ги/ни избавят от огромните количества бездомни кучета. Но така да ходят да преследват красиви естествени животни в планините НЕ!Ловците, а и цялото ни общество е лицемерно. Ако убиеш бездомно куче, което те лае пред дома ти - наказания, глоби, а да ходиш из планините да трепеш птици - снимка във вестника. Тия от снимката ако си продадат задниците може също да има приход...