Двама, не един, изпуснали ягуара Алонсо от клетката

Ловешкият зоопарк е без лиценз от една година
15 авг 2014 19:11,
34
Двама, не един, изпуснали ягуара Алонсо от клетката
Снимка: архив Ройтерс

Не един, а двама работници са виновни за бягството на ягуара Алонсо от клетката му в зоопарка в Ловеч. Това обяви пред Нова телевизия директорът на зоологическата градина Феодор Вацов. Досега се твърдеше, че виновникът е само един и той ще бъде наказан вече да не се грижи за хищниците, а за птиците.

Алонсо беше застрелян в началото на август след кратко издирване в околностите на Ловеч. Проверка на екоминистерството показа, че преследвачите му дори не са опитали да го упоят. Трагичната история на ягуара се превърна в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи и дори влезе в международните новини.

Още по темата

Както Dnes.bg вече писа, проверката на екоминистерството установи още, че Алонсо е излязъл от клетката си, след като пазачът му влязъл да я чисти и оставил две врати отворени. Пред проверяващите човекът обяснил, че пропуснал да ги затвори, защото сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

„Оказа се, че работниците са били двама и че и двамата са били във вътрешното помещение, когато ягуарът е избягал“, обясни днес Вацов.

Лицензът на Ловешкия зоопарк е изтекъл преди година и не е подновен заради предписани, но не отстранени мерки за безопасност, стана ясно от репортажа на Нова тв. След инцидента директорът вече е сериозно притеснен за бъдещето на парка. Той декларира, че вече има пари, с които да се отстранят пропуските и се надява, че до 2020 г. дивите котки ще живеят в естествена среда.

Оказва се, че от общо 20 зоопарка у нас 15 нямат лицензи, защото те не са подновени. Причината е, че в тях липсва естествена среда за животните, има бетон вместо трева, и решетки вместо ограда. Препоръките не се изпълняват заради липса на пари.

„Най-лесното е министерството да ги затвори“, коментира експертът в екоминистерството Руслан Сербезов. Той обаче допълни, че освен че няма пари, за да се подобрят условията в парковете, няма и къде да се сложат животните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: ЯгуарбягствоАлонсо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
31
 
! Отговори
езичник преди 9 години
като няма условия да се отглеждат нека ги пратят в някой резерват там от където произхождат. ягуарите са почти изчезнали и всяка бройка е безценна.
30
0
 
31
 
! Отговори
Американ преди 9 години
Ти тъпия гнусен неандерталец ли си?
29
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Населението на земята е над 7 милиарда, а тези животни са застрашени от изчезване. Та нека сега някой ми обяснява как животът на един ***, гнусен неандерталец струва повече от живота на тази котка.
28
1
 
38
 
! Отговори
Го преди 9 години
***. Първо изпускат животното, после го убиват. ***.
27
3
 
34
 
! Отговори
Алфонсо преди 9 години
До Анонимен 17-------Народа още не се е изродил щом има хора които ги е жал за ягуара--всичко е в процента--когато процента на хора като теб превиши процента на жалеещите ягуара,това вече е ***-а засега още се крепим.
26
0
 
32
 
! Отговори
Готино преди 9 години
До АнонименПриятел това,че точно в тази тема липсва съчувствие към съгражданите ни,които умират от глад и мизерия съвсем не означава,че ни е през х*ят!
25
0
 
39
 
! Отговори
ад преди 9 години
Аз съм бил в тоя зоопарк и просто нямам думи колко е мизерно и смотано всичко. По-добре да няма такива "атракции" в България. Съвсем ще ни излезе репутация :(
24
1
 
45
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Айде не се прави на много интересен, защото не ти се получава! Това, което искаме е осъдени за престъплението, което са извършили! Работят без разрешително, без да са осигурени необходимите условия за животните, абсолютно неангажирано, лъжат, пращат ловци/без упойващи стрели вместо ветеринари/ уж да упоят животното и накрая го убиват почти пред клетката му без нужда. Ако беше агресивен ягуара онези двамцата, ядосаните сега нямаше да ги има!
23
0
 
37
 
! Отговори
абе преди 9 години
тоя Феодор Вацов да не е братовчед на Ферарио Спасов,и той май беше от Ловеч,хаха
22
1
 
36
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Цитирам:Хората са вид средноголеми бозайници,единствените съществуващи днес представители на рода Хора/Homo/.Te са ходещи изправени *** от семейство ***.Имат силно изразен главен мозък,даващ им възможност за РАЗСЪЖДЕНИЕ,говор и самоанализ:ЕТО ЗАТОВА СЕ ЗАНИМАВАМЕ И НИ ВЪЛНУВА ТОЗИ СЛУЧАЙ.
21
7
 
35
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
Ако слушам зелените ***, то трябва да се избесят всички служители в зоопарка, както и всичките им роднини, а децата им да бъдат кастрирани. Ако сте толкова "Зелени" колкото се пишете, няма ревете, че едно животно е застреляно щото е избягало. Ами...трябва да сте против животните в плен.
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление, това не е и първата смърт на ягуар. Невероятно звучи историята за предшественик на Алонсо, която служител разказа преди години. Животното било толкова кротко и така привикнало с човешко присъствие, че допуснало пиян мъжага давлезе в клетката и да му отреже опашката.Трагедия си беше. Инфекция плъзна по гръбнака му от разреза и голямото коте умря, спомни си Петър Петров.След време ще се търси ягуар от друг зоопарк на разменни начала. Може неговата съдба да е по-добра и да доживее до дълбоки старини, надяват се в Ловеч.
19
1
 
34
 
! Отговори
do 6 Edna преди 9 години
"B момента ловешкият зоопарк остава да бъде обитаван от един женски ягуар - Полина, която е майка на застреляния Алонсо"
18
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяко живо същество има право на живот.
17
1
 
44
 
! Отговори
Сафари преди 9 години
Денко, Денко... клети ми Денко.....Плачи, там близо край зоопарка в Ловеч виси, аз видях ягуарска кожа... ЛОВЕЧ НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИте на Денко
16
3
 
37
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Теб като толкова те интересува какво правиш по въпроса? Щом не искаш да се занимаваш със случая не чети статиите свързани с него.
15
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе аман от зелени толерасти и *** бе ! Оревахте мрежата за за някаква си котка ,а че съгражданите ви умират денонощно от глад и мизерия грам не ви интересува !*** се народа !
14
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам да знам защо няма осъдени при доказани нарушения и кога ще започнат да се спазват законите в тази държава? И кмета, и всички се скъсаха да лъжат в официални съобщения и сега какво излиза, пак никой няма да си понесе отговорността! Нямам думи просто!
13
11
 
38
 
! Отговори
MAAFAKA преди 9 години
Аз немога да разбера защо се обръща толкова внимание на тоя ягуар ......И аз съм против това, че са го застреляли без да опитат да вземат каквито и да е било мерки!!! .... ама то стана ТОП НОВИНА през последната седмица. По-малко се изговори за Мизия и ситуацията в Ирак отколкото за застрелян в България ягуар ....Съдете ме ....
12
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе аман от зелени толерасти и *** бе ! Оревахте мрежата за за някаква си котка ,а че съгражданите ви умират денонощно от глад и мизерия грам не ви интересува !