В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото

Кметът твърди, че е заплашван да ги приеме, от МОН отричат
Обновена: 15 сеп 2014 13:04 | 15 сеп 2014 11:19, Веселина Йорданова
328
В село Калище на бунт срещу деца на бежанци в школото
Снимка: bTV

Жители на ковачевското село Калище са недоволни, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс.

Институциите обаче настояват, че имигрантите ще посещават школото. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.

Още по темата
Родителите на 18-те ученици в училището заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи, съобщи bTV.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че му е било съобщено в последния момент, че училището в Калище трябва да приеме бежанци. Твърди, че е бил заплашван, че ако не ги приеме, ще бъдат спрени автобусите към училището и ще бъдат наложени финансови санкции.

"Проблемът е, че това не са бежанци. Това са чужденци, търсещи защита, на които е отказана защита – сомалийци и афганистанци", казва той.

Жителите на селото са недоволни, че децата не знаят български, като директорката на училището Виолета Михайлова.

Тя допълни, че ще изпълни решението, което ще бъде взето по въпроса, но уточни, че учителите не са готови да обучават деца, които не са минали курса по български език.

Лазар Додев от Министерството на образованието обаче заяви, че не може да се говори за рекет.

Той опроверга информацията, че имигрантите не знаят български, и допълни, че те са преминали шестмесечен курс. Училището ще получи допълнителни средства, ако бежанците учат в него, съобщи Додев.

По думите на Анна Андреева от Агенцията за бежанците присъствието на децата от приемателния център ще помогне училището в Калище да не бъде закрито.

„Не мога да повярвам на това, което чувам”, коментира тя и допълни, че е разтревожена, че в едно малко село, където има толкова малко ученици, децата бежанци няма да бъдат допуснати в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
11
 
9
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Има толкова празни села вече.Дето да играят мишките нека да ги заселят с бежанците.И те са хора.
134
6
 
15
 
! Отговори
читател преди 9 години
Ние плащаме за да живеят тук, плащаме за да ги лекуват, ваксинират и сега ще плащаме за да учат децата им тук.В крайна сметка плащаме за да отглеждаме талибани и в Европа.Браво на хората от това село.Ако ги подкрепим, проблемите ще бъдат по-малко, ако си траем, проблемите ще растат.Изборът е наш!!!
133
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като не учат- що не учат, като искат да учат, що учат... няма угодия
132
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, ревете срещу бежанците, дето искат да запишат децата си на училище, що не ревете срещу *** дето си отглеждат децата по сметищата. Да ви таковам и манталитета ***...
131
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКазваш: "Нормалните хора няма да допуснат децата им да се мешат с бежанци."Хмммм. Интересно. Интересно е, защото това води до там, че тогава децата стават бежанци и се мешат с тия, дето приемат бежанците...
130
1
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 9 години
До ПуркоПурко, казано е в Библията "Не съди, за да не бъдеш съден!" Нихилизма ти е отвратителен. Ако си българин, де.
129
15
 
13
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
Дефиниция на българин-Ограничени, мразещ всичко около себе си, и мислещи единствено за себе си. Човек който никога не излизал от родното си село о родното село никога не е излизало от него. *** човек проста нация...
128
8
 
13
 
! Отговори
истеричен смях преди 9 години
Западните бандити-колонисти разбутаха света и ни натресоха "бежански" проблем,за който нямаме никава вина.Който предизвика войните,да сиу взема и "бежанците".Западът и по-точно Световното еврейство използва "бежански" проблеми,за да воюва срещу гоите.А ние,"гоите",вместо да се вдигнем и насметем целия ционистки слугинаж,хленчим по форумите,плюем се и се обиждаме един друг,блъскаме си в чутурите някаква вина спрямо хора,с които не сме имали нищо общо,за удовлетворение на "висшата еврейска раса".
127
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩом ги защитаваш тия тогава си ги вземи в къщи да ги храниш. Нормалните хора няма да допуснат децата им да се мешат с бежанци.
126
5
 
20
 
! Отговори
койчо преди 9 години
След като им е отказана защита не означаба ли, че им предстои връщане от там от където са дошли!? Защо им е да учат български тогава? Или търсят всячески начин да останат за да ги храним?!?!
125
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Най-голямото богатство, което може да има България, са хора, които знаят български и помнят България с добро. Няма по-голямо богатство! Никъде, никога, по никакъв начин няма да намерим по-голямо."Хич не ме интересува какво мислят за нас разни африканци и с какво ни помнят, само да се махат. Сега като надойдат тия аз вместо да купя 2 на шоколада на детето, ще трябва да купя един а другия отива за дете на чужденец. Бежанците ограбват нашите деца, да си вървят от където са дошли.
124
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цяла нация от зли, мразещи хора. Още ли се чудите защо положението е такова ? Мразете на воля - безплатно е, но не се сърдете, когато ви се затръшват врати под носа.
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ще каже ли колко учители административен технически персонал и т.н *** пари покрай тези 18 ученици.И вероятно всички от директорката надолу са рода както обикновено е по тези села
122
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз само не разбирам за какво приютяване и какви разноски бълнуват коментиращите. Децате просто искат да отидат на училище...Слаб народ - слаба държава, стойте си вие "чистите българи" с мутрите и куките и си умрете заедно, докато ние нормалните се махаме от тази кочинка.
121
11
 
6
 
! Отговори
до госпожата преди 9 години
Ама госпожо, гаранция няма. Всичко е математика и изчисляване на риска. Ако им платим моливите, има някаква вероятност да им платим и затвора, но тя точно толкова колкото е при Иванчо, Петранчо и Драганчо.От друга страна, ако не им ги платим ви го гарантирам. Ще ви дам за пример ромите. И с тях подходихме по този начин и сгрешихме.Просто с една омраза проблема не се решава, решава се с адекватно мислене
120
4
 
10
 
! Отговори
до 207 преди 9 години
Приютявай бежанци у вас на собствени разноски, недей да губиш време по форумите, айде че почна даскалото. В момента, в който си намерят работа, приютяваш следващите, издържката им отново ще идва от заплатата ти.
119
1
 
19
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Всички тези проблеми и вестникарски сензации на практика отклоняват вниманието на общестово от основния въпрос: Защо тези още не са депортирани?Все едно аз да се намъкна в къщата ти и ти като ме сгащиш да те питам колко милиона ще ми платиш пък ти евентуално да се съгластиш на няколко хилядарки вместо да ме питаш какво всъщност правя в дома ти на първо място?Границата и да ги няма.
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еееее, пред Лудогорец на колене !!!! Опа грешна статия
117
0
 
1
 
! Отговори
до 197 преди 9 години
Пропусна Трендафилка Минзухарова на 34г. от село Долно ***. Всъщност няма значение, важното е да измислиш колкото се може повече имена хаххах
116
0
 
0
 
! Отговори
до 197 преди 9 години
Продължавай, до 2 милиона има още много имена хахах