Уникални открития преобръщат историята на Хисаря

Предстоят разкопки на канализационна система на римските терми
2 ное 2014 12:45,
18
Уникални открития преобръщат историята на Хисаря
Снимки: Dnes.bg

Уникални открития направиха археолози в Хисаря. При разкопки на римските терми, те откриха глава на лъв, оброчна плочка с три нимфи и част от статуя в реален размер. Откритията датират от края на втори и началото на трети век и променят историята, като доказват, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан.

"Традиционно са представени трите нимфи - в римския вариант, те са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа – в кок. Те са с много добре оформени анатомични особености на тялото.”, заяви пред Dnes.bg доц. Митко Маджаров, директор на Археологически музей в Хисаря.

Интересно е откритието и на лъвска глава, която е единствена по рода си у нас от този период. "Лъвската глава е от чешма – с много добре изписани очертанията на лъва, а в устата има отвор, през който е протичала минералната вода”, каза още археологът.

От община Хисаря са на мнение, че освен като спа курорт, градът се е оформил и като желана дестинация за културен туризъм и че новите открития променят историята на града.

„Градът като град може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на този град”, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Благодарение на нея, разкопките са възможни, подчертават археолозите от музея.

В следващите месеци предстои разкриването на цялата канализационна система на римските терми, под които и в момента тече гореща минерална вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
fsb преди 9 години
До Българияглупости - да твърдиш, че българите са траки е пълно невежество. изследван е генома на българите и е установено, че макар и да сме смес между траки, славяни и прабългари, прабългарския ген доминира над другите, тоест сме си е най-голяма степен прабългари, въпреки че другите като бройка са били повече...
13
4
 
1
 
! Отговори
читател преди 9 години
Велико откритие за България.Една глава, и то от чешма. И то от друг народ, дошъл тук като завоевател.Ако не бяха римляните, какво щеше да копаят иманяри и и археолози.Всички след тях един град не са построили, една крепост прилична не са направили.Сэъюзът на прабългари и славяни е пагубен за всичко онова направено тук преди идването на крадливо-мързеливите племена.
12
0
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ролята на траките в българската история съвсем тенденциозно се замита под килима от агентите на великата северноазиатска федерация, които искат да докажат, че не сме европейци, а азиатски ***. Най-гениалното им твърдение е, че когато славяните дошли тука, траките били измрели и целия Балкански полуостров бил празен и готов за населване. А 80% средиземноморски расови белези откъде?
11
0
 
11
 
! Отговори
1234 преди 9 години
do kaloqnbiznesmena se kazva velko gospodinov i e nai arogantniq *** v na6iq grad....tova e 4ovek s zavur6en 2 klas koito pie po 1 butilka vodka na den i zapo4va da obijda vsi4ki hora dori i tezi koito mu nosqt dohodite. takiva kato nego razvalqt imidja na hisarq no kakto znaete v vsqko stado ima po 1 mur6a................
10
0
 
13
 
! Отговори
359 преди 9 години
Кой и за какво слага минуси на Калоян? С какво не сте съгласни с човека? Или сте от същите хисарски тарикати които благодарение на вековната култура на града (за която вие нямате никаква заслуга) си въртите бизнеса,но не можете да скриете селянията и простотията си.Как може животно да се разхожда във заведение за хранене а собственика да държи на него повече от на клиентите си?Това е наглост и безочие а на този откачалник трябва да му се отнеме лиценза.
9
2
 
8
 
! Отговори
Върл Левскар преди 9 години
Ханс Грубер !Много внимателно крещете !По отношение на "македонски" етнос , много трябва да сте "учили" !Е , и аз съм бягал от часове .МУНД ЦУ !
8
1
 
25
 
! Отговори
Върл Левскар преди 9 години
Бpаво на кмета , че позволява дейноста !Остава само да помогне ,тази топла вода да стопли и съгpажданите и , не да изтича хей така , като и във Велингpад .Тече топла вода по канали по улиците , а се секат гоpи за отопление !В Исландия се използва до "капка" термалното богатство .Но явно ние сме и по-богати и с по- малки потребности .Навремето , като ученик , изказах това мнение пред хора във Велинград и се спогледаха и казаха да мълча . Сега пак ли Бе МАРУЛИ УПРАВЛЕНСКИ ?
7
13
 
10
 
! Отговори
ХАНС ГРУБЕР преди 9 години
До девети--Които отговаря на Антоанета....Извинете, но сте написал пълни простотий.Траки е едно нещо. Мирмидоните са второ.. а Македони е трето нещо.. А ПЪК БЪЛГАРИ Е ЧЕТВЪРТО НЕЩО.НЕЩО МНОГО ГО ДАВАШ ПРЕЗ НИВАТА НАПРЯКО.. АМА В НАУКАТА НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА.
6
4
 
8
 
! Отговори
antoaneta.ardashes преди 9 години
Накрая ще докарате и това,че България не е България, а нещо друго,но какво ли?
5
3
 
49
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Бяхме със семейството ми на почивка в Хисаря и седнахме на открито в кафене на центъра.Всичко беше добре ако не бяха двете големи кучета на собственика които се разхождаха между масите.Направих забележка да ги махне защото първо ни плашат детето а и не желаем кучета около масата на която се храним а той уж прояви разбиране а под носа си започна да ръси обиди.Ето това самонадеяно и просташко отношение местните "бизнесмени" разваля хубавите впечатления от древния град. Кафето е "Черно и бяло"
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До meSHTO ZA TUP KOMENTAR PULEN SUS SURKAZUM...TUPAK
3
4
 
22
 
! Отговори
Професор Взятков преди 9 години
Уникални открития но арехеолозите ходят подир иманярите и откриват само каманаци другите уникати са по касите ;)
2
2
 
42
 
! Отговори
me преди 9 години
Е що няма снимка и на нимкфите? Иначе естествено, че историята на града не започва тогава, из целите Балкани 2000 години преди това е и кипял живот. Много са ми интересни историците какво си представят, че са правили тракийските племена през цялото това време - бъркали са си в носа? Създавали са, рушили са, живяли са, умирали са. И са си правили удобства. Далеч не само римляните има афинитет към топлите бани и удоволствията.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sega ostava i selianite i 4algata da se mahne ot Hisaria i stava dobre.O, I *** NEPREMENNO