Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски

"Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи"
Обновена: 19 ное 2014 21:39 | 19 ное 2014 20:23,
278
Деца от Столипиново - в "социала" в Германия за по-високи детски
Снимка: Dnes.bg

Масово родители на ромски деца не получават детски надбавки, защото малчуганите не ходят на училище. Данните сочат, че най-голям е броят на избягалите от училище в "Столипиново". Причините са различни. Една от тях е, че ромите емигрират, защото в другите страни получават в пъти по-високи социални помощи.

Ромите от "Столипиново" се оправдават, че една от причините да не пускат децата си на училище са финансови и защото детски надбавки били ниски. Проблем е и че повечето от тях женят децата си далеч преди да са навършили 18 години.

"За какво да ги пускаме, един лев давам да ходи на училище, 35 лева детски не стигат”, заяви жена от квартала пред репортер на Dnes.bg.

„Не е честно, искат да работим 15 дена, за да пускат помощи”, твърди друг родител. „Защо да го пускам на градина, като ми искат 50 лева, а ми дават само 35”, казва друг баща.

Жена от Столипиново признава, че е изпратила децата си в Германия, защото там детските надбавки са по 800 евро за дете, а в България сумата е едва около 17 евро. 

„В Германия ходят моите деца, в социала там съм, и оттам взимам семейни”, призна майката от квартала.

Религиозните обичаи и проблемът, че ромите женят децата си далеч преди да са навършили 18 години, са сред основните причини за отпадане на учениците от училище. В Пловдив 60 деца са отпаднали от училище само от началото на учебната година.

„Децата отпадат от училище масово, отпадат и по-големите, които са в гимназии, защото родителите като видят, че вече децата не получават добавки, ги спират от училище”, заяви пред Dnes.bg директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Надя Танева.

От дирекция "Социално подпомагане” в Пловдив предлагат по-сериозни мерки срещу родителите, които не пускат децата си на училище. Една от тях е родителите на такива деца да бъдат лишавани изобщо от детски добавки, ако спрат децата си от училище, а не само в рамките на един месец, както е в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Teodor преди 9 години
Анита, като имат по 5-6-7 деца, може и повече от 800 евра да вземат:)
88
0
 
0
 
! Отговори
anita преди 9 години
i tova sa gluposti za detskite v Germaniq 4e sa 800evro,kvi n6e sa tez detski nadbavki ta tova si e cqla zaplata.180evro sa...:(
87
0
 
1
 
! Отговори
боби преди 9 години
Всички под строй на работа!!! Тревясали между блокови пространства, канали за чистене... работа бол...
86
1
 
14
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 9 години
ХЕМ НЕ МОЖЕ ДА СИ КАЖЕ ИМЕТО ПРАВИЛНО ,ХЕМ С ПРЕТЕНЦИИ?!!!! А КЪДЕ СА МОИТЕ ПРАВА?! ПОЛУЧАВАМ 26 % ОТ ПЕНСИЯТА НА СЪПРУГА МИ , КОЙТО СЕ ПЕНСИОНИРА РА ГРУПА- ПО ВЪЗРАСТ. ПОЛУЧИ САМО ЕДНА ПЕНСИЯ И ПОЧИНА. ВЕЧЕ 16.5 ГОДИНИ ВСЕ ТАЯ . ПИТАМ КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ ОТ ПЕНСИЯТА НА СЪПРУГА МИ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ Е РАБОТИЛ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И СА МУ УДЪРЖАНИ ВСИЧКИ ПОЛАГАЩИ СЕ ПО ЗАКОН УДРЪЖКИ?! ДА ХРАНЯ С МОИТЕ ПАРИ ТАКИВА КАТО ТАЗИ МРЪХЛА. ДО КОГА?!!!!!!
85
2
 
10
 
! Отговори
сиганин преди 9 години
алллааааа ама само от социала на германия ни можим. там нема жп релси за джелезоо, нема тухли за бране, нема баби за тепанее, е па безплатно транспорт също няма и не казват за кого да гласувам на изборите, кебапчета нема за . алллааааа ни ща у германията
84
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 години
А така, нека и немците да им сърбат попарата и да ги социализират!
83
0
 
18
 
! Отговори
gtf преди 9 години
по тая логика: що пък от моите пари да се дават помощи на ***... я на работа под строй. Има толкова обекти, дето трябва ръчен неквалифициран труд.
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няколко години бяха дали около 50 годишна къща от община в Плевен на семеиство ***. За 2 г. я разрушиха. Един ден *** била в настроение, видяла маика ми да сади на двора и се провикнала през оградата: Сади, сади ще има за тебе, ще има и за мене! Толкова са нагли...
81
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До АнонименТри!
80
0
 
5
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Стой си в калта, явно там ти е мястото. Никой ли не може да им обясни, че ако случайно си изучат децата, в последствие има шанс да са по-богати, понеже тях само това ги вълнува така или иначе.
79
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оуууу, какъв ужас! Трябвало да работят по 15 дена! Недей! Това е нечовешко! Веднага да се сигнализира ЕС за издевателство!
78
2
 
27
 
! Отговори
работещ преди 9 години
*** проблем в България няма да бъде решен,защото *** са най-добрите избиратели.Да оставим колко много фондации има,уж да ги ограмотяват.Кой си спомня,че при Кобурга имаше Декада за "решаването" на проблема.Има много разумни предложения,но не се прави нищо,защото много пари се усвояват покрай тези .Те смятат,че всички са им длъжни.При соц.времето си знаеха мястото и беше спокойно.
77
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Китай ако нямаш работа и нямаш възможност да отглеждаш деца-не разрешават създаване на семейство и да имаш деца.Ограничиха преди години и броя на децата в едно семейство.Явно там има ДЪРЖАВНИЦИ.
76
1
 
44
 
! Отговори
Св преди 9 години
Защо да го пускам на градина, като ми искат 50 лева, а ми дават само 35. Това е мисленето, което имат. Смятат че са произвели, някаква безценна продукция, в която няма сметка и са на загуба,а трябва да им се плаща. Поне могат сметка да правят, а ги даваха че и имената не могат да си напишат. Странно е колко пари се хвърлят (и европейски) за образованието им, но младите не могат да пишат. Един стар *** си написа имената, значи преди с по-малко пари и субсидии можело да се ограмотяват...
75
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демони!
74
1
 
28
 
! Отговори
гхфй преди 9 години
в Германия детските са 185 евро на дете за второ пак 18 за трето 190...тя има предвид за 4-5 деца...
73
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен тпрябва строг закон, нямаш 18г или 3 години трудов стаж - не получаваш никакви помощи от държавата, защото просто нищо не си направил за нея. Стига с това размножаване, като котките с по двайсет деца.
72
0
 
47
 
! Отговори
бат Сали преди 9 години
*** кък тъй ша работи 15 дена, вееее... Държавата да дава, повичи да дава! Ни стигът тез децки!
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 90И като се вземат ? Те е си направят ... следващото .
70
1
 
22
 
! Отговори
Desi преди 9 години
abe tezi hora chuvali li sa dumata RABOTA ili znaqt samo sociala pisna mi ot takiva lentai nikade v evropa ne ni iskat imenno zaradi romite i da vi kaja chesno pravi sa si ako pitate men i 35lv sa im mnogo