Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България

Застудяването очаквано повишило потреблението
Обновена: 23 ное 2014 13:06 | 23 ное 2014 12:41, Веселина Йорданова
70
Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България
Снимка: архив, БулФото

Средната сметка за електроенергия за клиентите на ЧЕЗ за октомври е 34 лева, а средното потребление - 196 квтч, съобщиха от компанията.

Данните показват, че повече от половината (54%) от битовите потребители в Западна България ще платят фактури в размер до 30 лева.

С понижаването на температурите и настъпването на отоплителния сезон потреблението на електроенергия традиционно се повишава.

За сравнение през септември средната месечна консумация е била 178 квтч, а в дните с рязко застудяване (25 и 26 октомври) товарите по мрежата на ЧЕЗ са се увеличили средно с 24% в сравнение с предходните дни.

„За съжаление процентът на домакинствата в България, които се отопляват на електричество, е значително по-висок от този в останалите страни от Европейския съюз. Напомняме на нашите клиенти, че в големите населени места мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток и съответно повишените товари могат да доведат до претоварване и сривове в захранването“, каза Димчо Станев, Директор „Обслужване на клиенти“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
13
 
! Отговори
Боб чорба преди 9 години
По 1 лев ток на ден , това е енергия боб чорба да се свари и някоя единична крушка да свети.Значи вече сме надминали Африка , по ,,икономисване на тока.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам че доста от съфорумците писали тук си нямат грам понятие от енергетика и пренос. Електропреносната мрежа е собственост на НЕК, а оператор на същата тази мрежа е ЕСО (Електроенергийния Системен Оператор). Цената на токът пък се определя от ДКВЕР, което колкото и да се прави на незвисимо, винаги е било придатък на поредното Правителство (и преди и сега). Та срещу какво и срещу кого точно надавате вой тук ?
38
1
 
1
 
! Отговори
сасенак преди 9 години
Не нужно да ми плаща някой сметките но частните ф-ми на ел преносада поддържат иусъвършенстват преносната с.-*** според ЕС изикванията.Като потребители плащащи сметки с постянно увеличение ,ърябва ида получаваме кчествена съвременна стока.
37
2
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Господин Разбирач - токът не е картофи или домати за да има свръхпредлагане. Какво точно разбираш под свръх предлагане, я обясни ако искаш. Произвежда се толкова ток, колкото се потребява. Няма складове за ток. В същото време, колкото по-малко се потребява, толкова по-висока е цената на произведения ток. Елементарно, Уотсън.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като не мога да плащам нещо просто не го ползвам. Много интересно кой мислите че трябва да плаща тока на тези, които са бедни - може би богатите, така ли. Едни да си скъсват Д-то от работа за да движат икономиката, а други да лежат, нищо да не правят, да бистрят по цял ден политиката, да плюват всчики и всичко и някой друг да им плаща тока. Е, няма да стане.
35
3
 
3
 
! Отговори
непукист преди 9 години
До разбирачите .Къде по-точно виждате пазарния принцип при определянето на цената на тока. Този принцип не е ли ,че една цена се определя от търсенето и предлагането ,а доколкото знам в България има свръх предлагане и смешна консумация поради утрепаното ни производство ,или може би под пазарен принцип имате пред вид гарантираните невероятно високи изкупни цени от двете Марици и от веитата и за да станат по-поносими се прави тюрлю гювеч от различни цени за по-удобно наречен микс.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами който му е скъпо, да си пусне една молба и да кара без ток. Това поне е възможно при ЕРП-тата за разлика от Топлофикация.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много са ми смешни плачльовците, които дават по 100 лв на месец за да ходят с колата си на работа, плащат по 50 лв на мобилните оператори, а нямат 34 лв за тока.На това му се вика просто БАЙГАНЮВЩИНА.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, ако нямате 34 лв да си платите тока, защо въобще живеете ?
31
2
 
6
 
! Отговори
баси лудостта преди 9 години
Кви 34 лева бе ? Един климатик на месец ми е над 50 лева , под 130 лева зимните месеци не съм падал, при условие,че ползвам и печка на дърва!!!!
30
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление българинът не е свикнал да си плаща сметките. Той само гледа къде какво може да гепи и да мине метър. Ако има кредит как да не си го върне, ако има сметка, как да не си я плати. Но така не става. Комунизмът свърши. Тогава вървяха тези андрешковски номерца.Сега всичко е на пазарен принцип. Имаш пари - плащаш и ползваш. Нямаш пари - идват техниците и ти откачат тока за неплатени сметки. Като си го платиш, пак ще ти го пуснат.Безплатен обяд няма.
29
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой от вас пишещите тук явно не си дава сметка, че така нарченета ЕЛЕКТРОПРЕНОСТНА МРЕЖА не е нещо постоянно, построено някога и което ще кара во веки веков. Ами тази същата мрежа иска поддръжка, освен това се разраства непрекъснато, тъй като всеки ден само в София се присъединяват между 300 и 500 нови абоната.Или може би искате ЧЕЗ да ви плаща тока ?
28
6
 
14
 
! Отговори
сасенак преди 9 години
Защо говорят глупости, преди30 г същата тази преносна мрежа обслужвашевсички работещи предпрития на пълна пара сгради учреждения и.т.н.ел.уредите бяха енергоемки токът 0.6ст. нямаше такса пренос ,превоз,товарене разтоварване, цветни енергии и т. н. но мрежата издържаше натоварването.Сега частни фирми държат елразпределението искат високи цени ,а мрежата им слаба.А пропо-Европа само сгаз ли се отоплява.Климатиците им на въглища ли въртят.Айде стига стези маниполации.
27
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България токът продължава да е най-евтният в Европа (и като крайна цена за киловатчас). Друг е въросът, че една българска заплата е равна на една европейска надница.Но токът е стока като всяка друга и си има пазарна цена - не може цената му да се определя от ниските ни доходи. Няма как да стане за съжаление. Комунизмът свърши, а ако на някой му е много мъчно да прескочи до Правец и да изкопае Тошо Овчарина.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР И ЕДНА КРУШКА КОЯТО СВЕТИ САМО ВЕЧЕР ДОКАТО СИ ОПРАВИ ЛЕГЛОТО БАБА Е ПЛАТИЛА 30 ЛВ. КАТО ПРЕДИ УВЕЛИЧЕНИЕТО С 10 % Е ПЛАЩАЛА ЗА СЪЩАТА КОНСУМАЦИЯ 17 ЛВ. Е С КОЛКО % ТРЯБВА ДА СЕ Е УВЕЛИЧИЛ ТОКА ЗА ДА И СЕ ВДИГНЕ С 50 % СУМАТА ЗА ПЛАЩАНЕ. НЕ ВИЖДАМ НИКАКВА ЛОГИКА ЗА СЪЩИТЕ КИЛОВАТИ ДА ПЛАЩА 50 % ПОВЕЧЕ.
25
10
 
7
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
И другарю червен необразован *** какво предлагаш като тока е скъп . БКП-БСП-ДС от тези 25 години бяха на власт да приемем 22 години , ами да бяха повишили заплатите. Сега какво ревете , само лаф да става. А иначе 70 години управляват БКП-БСП-ДС , затова всички оплаквания на Позитано 20 .
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко, ако правителството на крадливата Тиква остане на власт до другата зима, токът със сигурност ще е левче. Така по-лесно ще си смятате сметките.
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лекар-пенсионер35 години стаж и заплати вариращи 400 -600 лева и за работа на минимална заплата от 2000-та до 2006 -та 227 лева пенсия.Това и на теб не би ти харесало така че не критикувай пенсионерите преди да си на ясно с нещата!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
т.е до 50ст има още мегдан.
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора, вие съвсем се побъркахте - наистина ли 34 лв ви е висока сметка. Ами това просто е смешно. Аз в Германия плащам по 180 евро на месец.