Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България

Застудяването очаквано повишило потреблението
Обновена: 23 ное 2014 13:06 | 23 ное 2014 12:41, Веселина Йорданова
70
Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България
Снимка: архив, БулФото

Средната сметка за електроенергия за клиентите на ЧЕЗ за октомври е 34 лева, а средното потребление - 196 квтч, съобщиха от компанията.

Данните показват, че повече от половината (54%) от битовите потребители в Западна България ще платят фактури в размер до 30 лева.

С понижаването на температурите и настъпването на отоплителния сезон потреблението на електроенергия традиционно се повишава.

За сравнение през септември средната месечна консумация е била 178 квтч, а в дните с рязко застудяване (25 и 26 октомври) товарите по мрежата на ЧЕЗ са се увеличили средно с 24% в сравнение с предходните дни.

„За съжаление процентът на домакинствата в България, които се отопляват на електричество, е значително по-висок от този в останалите страни от Европейския съюз. Напомняме на нашите клиенти, че в големите населени места мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток и съответно повишените товари могат да доведат до претоварване и сривове в захранването“, каза Димчо Станев, Директор „Обслужване на клиенти“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В интерес на истината крайната цена на киловат час ел. енергия е 22 стотинки бес дневна - нощна!
19
13
 
4
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Тази опорна точка на БСП за цените на тока вече става банална. След като нямаш пари ще се топлиш на дърва или с юргана . Цяла България се занимава как пенсионерите искат пари или как тока е скъп . Само да ви кажа , че половината пенсионери не са внасяли никакви пенсионни осигуровки или са си уредили социални пенсии. Не е хубаво да мизеруваш с 200 лв. пенсия , ама за това се мисли на младини , а не сега .
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами питай гоце или цергишев оти ти е малка пенцията. ЛОшата нови е че няма да има кой да ти я изкарва.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 14Ако беше одил на училище щеше да знаеш, че количеството топлина за една сграда е еднаква независимо какво гориво използваш. Никой не те кара да се топлиш на ток има и печки пернишко чудо има и пелети, няма само безплатно отопление.
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** си изка да е като на времето при Бай Тошо - киловатът да е 2 стотинки, ама тая работа няма как да стане. Тогава и хлябът беше 26 стотинки, сиренето 2.60 лв и прославутото билетче за градския транспорт от 4 стотинки. Сметнете сега колко струва само последното.Увеличило се е 25 пъти, по таза локига киловатът ток трябва да е 50 стотинки, а той все още е 18 стотинки за дневна и 12 стотинки за нощна.
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм че в провинцията хората масово се отопляват на дърва и ***. Почти никой няма климатик по селата.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не би София да е България! Поразходете се из провинцията да видите колко домакинства си набавят дърва и колко от тези климатици работят и ще видите реалното потребление на ел. енергия!
13
2
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Да ама пък знаеш ли колко ток *** една такава духалка от 12-15 лв - тази сума я изразходва точно за 2-3 дни.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 10Само *** може да си купи конвектор на ток при растящи цени на ел.енергията - духалките са 12-15лева.
11
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
В София почти всички от 2-та млн жители се отопляват на ток. Хората масово се отказаха от рекета на Топлофикация и си наслагаха климатици. А тези климатици са на ток. В последния месец има и бум в продажбата на конвектори. Зная го защото работя в Технополис точно на такъв щанд. Като се сметне че средната мощност на един конвектор е 2-4 кВт и че само в нашия магазин миналия месец продадохме 340 бройки, правете си сметката.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо: Не е инвестирано нищо и преносните мрежи са си същите от преди 50 години!Второ: Болшинството домакинства се отопляват или на газ или с твърдо гориво! Така,че изобщо не търсете каквито и да било оправдания за "усвояването" на пари от България и то в безбожни размери!
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моята сметка за миналия месец е 27 лв. Не виждам срещу какво негодувате - написано е, че това е средна сметка, тоест средноаритметично от всичките сметки. Със сигурност има и нулеви сметки, както и такива от по 70-80 лв.В крайна сметка всеки плаща, това което е изхарчил. Не може на всички сметките да са по 10 лв. Комунизмът свърши отдавна.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници,защо не предупреждават когато времето е топло,че сметките е нормално да са по-ниски.Презастраховат се.
7
0
 
5
 
! Отговори
Енергиен МангАс преди 9 години
А на мен ми доплащат всеки месец съседите за връзката.
6
3
 
13
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Средно 34лв ...като извадим необитаемите къщи средно ще стане 50-100лв!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мдаНали Партията по времето на олигарски им разреши да си сегат на воля за собствени нужди, но явно ги мързи. Чакат некой да им ги нареже и нацепи а те да ги вземат на "заем"
4
4
 
7
 
! Отговори
Кютек Побойников преди 9 години
Средно - месец два и не средни а големи масови безредици и тоя път тия наглеци трябва да ги изгоним от България.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
94.23лв имах предвид
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
34 лв ли???Преди 4дни си получих сметката 8октомври-8ноември 94л.23 лв,без радиатори,без климатик,без бойлер!!!
1
3
 
14
 
! Отговори
мда преди 9 години
Браво за това, че предупреждавате !Сега ще си отнесете критиката !Хората, които живеят в тази част на България са безработни и най-бедни сега и на студено ли да стоят ? Направете си мрежата така, че да издържа на потреблението, престанете да се оправдавате и да вдигате рамене.