Хиляди богомолци се събраха в Бачковския манастир

Те участват в шествието с иконата на Света Богородица до "Клувията"
13 апр 2015 10:38, Красимир Ангелов
9
Хиляди богомолци се събраха в Бачковския манастир
Снимка: Reuters, архив

Богомолци от цялата страна последваха рано тази сутрин иконата на Света Богородица от Бачковския манастир в традиционното литийно шествие до местността "Клувията" край село Бачково, съобщава БТА.

Със своите над 400 години литията, която се извършва на втория ден на Великден, е една от най-старите в историята на Българската православна църква. Иконата бе изнесена от манастирската църква "Св. Богородица" от монаси и игумена на Светата обител архимандрит Симон.

Според преданието образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но за това трябва да се докоснеш до нея или да се включиш в носенето й по стръмния път към местността, който е дълъг около 2 км, където през 1604 г. е била намерена.

Една част от хората, които участват в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други бяха дошли с надеждата за помощ и дори бяха преспали снощи в манастира.

Иконата на Света Богородица е в процес на реставрирация, започнал преди две години. Тя е от 14 век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира братята Григорий и Абасий Бакуриани.

Иконата се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността "Клувията" от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител.

На втория ден на Великден, по мистериозен начин, тя отново е напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората започнали да организират литийното шествие с нея. Така нейното бягство свършва, а с това, според легендата, се върнало и благоденствието в района.

В местността "Клувията", в скалния параклис, ще бъде отслужена Света литургия. По традиция на присъстващите ще бъде раздаден курбан. Връщането на иконата и посрещането й в манастирската църква е около 17,00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
кали преди 9 години
Просто се молете да ви бъдат опростени греховете ви !!! Молете се !!!
7
3
 
1
 
! Отговори
Philips преди 9 години
Philips
6
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
zaradvah se kato vidiah tolkova hora da pochitat Sv. Bogorodica.Tia e barza pomoshtnica na horata v beda.Neka da ni pomaga v tezi trudni vremena.
5
3
 
4
 
! Отговори
дедо Боре преди 9 години
Да сте ми живи и здрави да ни носите...
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SELIANIN DO SELIANIN--KOLKO PROST NAROD IMA V TAZI DARGAVA
3
5
 
8
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Лозето на политиците не иска молитва, а една яка секира. Тези явно очакват небесно чудо, докато елитът им тарашува в продънените джобове.
2
16
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
идеална среда за бране на портфейли
1
25
 
2
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Кво търсят в Бачково ба? Вай,аз мойте яйца ония ден ги боядисах в горичката до сиропиталището.Па имаше- чича има ли саламец? Оппппппппп )