Започнаха разкопките на Голямата базилика в Плиска

С това започна процесът по реставрация на църквата
9 юни 2015 11:44,
12
Започнаха разкопките на Голямата базилика в Плиска
Снимка: Булфото, ахрив

Днес, в 9.00 часа сутринта, започнаха разкопките на Голямата базилика в Плиска, с което започна процесът по реставрацията на църквата, обяви пред "Фокус" проф. Божидар Димитров, във връзка с отпуснатите от Министерски съвет средства за разкопки, проучвания и реставрационни дейности в Плиска.

"Съгласно Венецианската харта разкопките трябва да бъдат завършени на 100%. Голямата базилика, независимо, че се копае от края на XIX и през целия XX век, си остана едно не разкопано петно от няколкостотин квадратни метра. Започваме с тъй наречения "свещен кладенец". В миналото много църква са имали такъв кладенец, който на гръцки се нарича "аязмо". Там обикновени избликва лековита вода, която хората са използвали за различни болести. Макар, че църквата е разрушена от турците в края на XIV век, кладенецът е работил до XIX век, когато по неизвестни причини е затрупан", коментира проф. Димитров.

Според историка след извършването на разкопките от кладенеца се очаква отново да бликне вода. Проф. Димитров разказа също, че в миналото кладенецът е бил разкопаван от руския академик Успенски, който е достигнал до 7 метра дълбочина.

"След достигането на седмия метър той се уплашил, защото тогава не е имал необходимата техника за укрепване, а сега ние имаме и ще стигнем до дъното. Надяваме се там да попаднем и на други интересни находки. Практиката при вражески нападения е, на дъното на кладенеца да се скриват съкровищата на църквата", обясни още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 8 години
До АЗъ Те ценните находки изобщо няма да се обявят ако има такива...
5
2
 
0
 
! Отговори
грухчо преди 8 години
Грухтящият професор отново е на първа линия. Дава интервюта и води ТВ предавания, само между другото е и д-р на Нац.историч.музей. Истински работохолик!
4
2
 
8
 
! Отговори
АЗъ преди 8 години
Една добра новина. Надявам се да се завърши до край и да се обогати нашата история. Надявам се и да се намерят ценни артефакти с които да се гордеят нашите деца. Да живей България! Бог с Вас!
3
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Кога ще се сформира инициативен комитет против разкопките?Сорос съгласен ли е?А всички ***,които вият срещу паметника на Самуил и всичко българско,съгласни ли са?Да живей България!
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започнаха в 9 часа, ама точно в 9 часа ли?! Защото е много важно за бъдещите поколения.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първият коментиращ ме е изпреварил. Моля да е реставрирате - смо се лее железо-бетон и се унищожават развалините. Много хора се възхищават на "реставрациите" без да осъзнават колко сбъркани и пошли са всъщност. Че дори в плиска си личи отвратителното и неавтентично възстановяване. Нека се прояви малко здрав разум и се спре.