Великото преселение, или как се крадат избори?

133 000 са си сменили настоящия си адрес, за да гласуват на друго място
24 юни 2015 09:07,
21
 Великото преселение, или как се крадат избори?
Снимка: Facebook

Туризъм, но не в класическата му форма, а в политическата му – изборен туризъм. И ако досега за него партиите отричат, кметове уж не знаят, а местните само шушукат, то вече има официална статистика.

Данните са на МРРБ и са до април 2015 г. - това е последният месец, в който всеки, който иска да гласува за кмет наесен в определено населено място, трябва да се е регистрирал като жител там заради 6-месечната уседналост в Изборния кодекс.

Още по темата

Та данните показват, че това са направили над 133 000 души, което е с 37 000 повече от същия период на 2014-а, когато нямаше  местни избори.

Още по-интересно е обаче е при тези, които са сменили само настоящия си адрес, за да гласуват на друго място, различно от постоянната регистрация. Ако през 2014 г. за първите четири месеца те са били 57 000 души, то през тази година са се увеличили почти двойно - до около 95 000 души.

Нарастване на местното население има навсякъде. Рекордьорът обаче е Видинска област – там увеличението за първите пет месеца на 2015-а е близо седем пъти. Неслучайно и там са най-сериозните сблъсъци между селски регистратори.

Сериозен изборен туризъм се наблюдава и в областите Кюстендил, Перник, Враца, Монтана и София област, както и Хасково. Там увеличението е между три и пет пъти. Софийска област е на трето място след областите Видин и Враца по нараснал брой регистрации по настоящ адрес.

В Община Горна Малина има драстично увеличение на преселниците. Там до април 2015- г. има над 1000 нови регистрации, докато за същия период на миналата година те са били едва 53. В общината живеят по настоящ адрес около 5300 души. Тоест – една пета са съмнителните новодомци.

Вече ви разказахме за видинското село Киреево, където борбата за кметското място скара конкуренти за властта, макар и роднини. Във видинската община Грамада и село Тошевци пък в изоставени или дори още непостроени къщи са регистрирани по 50 души.

Може би обяснението е просто - за първи път на предстоящите кметски избори всяко от 14-те села в общината ще си избира кмет, т.е няма да бъде назначаван от общинския кмет. И това вероятно прави Горна Малина толкова привлекателно място за живеене в последните шест месеца.

В село Байлоово бившият кмет посреща екипа на Нова тв с новината за 80% обновление на жителите - едно новозаселило се мнозинство, явно готово да избира своя нов управник. В друго село – Макоцево, новодошлите на хартия са три пъти повече от досегашната бройка жители.

Макоцево, Байлово, Горна Малина - все нови притегателни центрове около столицата. И нови възможности за прокуратурата да покаже активност - все пак досега са заличени няколкостотин фалшиви новодомци от общо над 37-те хиляди, отчетени в ГРАО до края на април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До социологКато са крадливи кметовете на БСП, защо на село Чавдар кметът е от БСП? Май не си социолог, а герберски ***.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, то не е много сложно да се проследят хората къде работят и къде плащат данъци. То е видно, че при положение, че работя в София, няма как да живея в Благоевград или в Русе пък било то и да имам там регистрация....
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СЪВЕТТи искаш спечелилите да се самоглобят? Блажени са вярващите
11
1
 
20
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 8 години
А сега един съвет към властта(МВР, ДАНС, Прокуратура)!Процедура за наказване на купувачите на гласове:1. Записват се населените места, където има голям процент новопреселили се(примерно над 30% от населението).2. Минават изборите и се записва партията която е спечелила.3. Така вече е доказано, че тази партия е преселвала хора и е купила избора в селото!4. Налага се огромна глоба, или й се спира субсидията на партията!МНОГО Е ПРОСТО!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До социологКои са по-различните? ГЕРБ? Та БСП-арите трябва да се учат от тях как се краде с пълни шепи и щедро всичко се хвърля върху другите! Ама радвайте се на бибитко. *** глава затрива.
9
1
 
26
 
! Отговори
bertram преди 8 години
НА ВСИЧКИ с НЕВАЛИДНИ и анулирани регистрации в последните 6 месеца - ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО ДА ГЛАСУВАТ ЗА 5 години.Ако това се приеме се реже брутално клона на купувачите и продавачи на гласове.
8
1
 
1
 
! Отговори
romeupati преди 8 години
Adrez na jiveenetu, adrez na rabutata ?!
7
9
 
10
 
! Отговори
Видинчанин преди 8 години
Това са последните напъни на вече мини партийка БСП да си намести някой крадлив кмет . И какво от това то и сега Северозападналия район кметовете са от БСП и какво , мизерия и *** .
6
3
 
14
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Инак по темите за София, са много активни селяните, но когато става дума за собствените им кочини - мълчат.
5
4
 
14
 
! Отговори
Помните ли преди 8 години
Помните ли онази декларация за неизползване на Интернет *** за манипулиране на общественото мнение? Единствените, които не я подписаха бяха БСП, ДПС и Атака. Мисля, че това говори достатъчно само по себе си...
4
7
 
13
 
! Отговори
Забрана преди 8 години
Партиите БСП, ДПС и Атака трябва да бъдат забранени със закон. Това не са политически партии, а чисти престъпни организации. Затова с тях трябва да се заеме онази агенция за борба с организираната престъпност...
3
0
 
23
 
! Отговори
ченге преди 8 години
Този, който е регистрирал изборните преселници, трябва да носи наказателна отговорност.Трябва да инвестираме в строежа на много и просторни затвори, които да държим пълни - както правят в щатите, само тогава ще се оправим.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** прави избори.
1
7
 
25
 
! Отговори
социолог преди 8 години
Ами то другарите от БСП освен с лъжи и кражби с друго не се занимават . Хората да си изберат пак БСП във Видин, Враца , Монтана , Перник и т.н. , но после да не се чудят защо техните общини са най бедни. Просто е кметовете са неграмотни и много крадливи .