Още месец ромските къщи в Гърмен остават непокътнати

Това отново предизвика недоволството на живеещи в района
1 сеп 2015 10:57,
28
Още месец ромските къщи в Гърмен остават непокътнати
Снимка: Булфото, ахрив

На 31 август изтече срокът, в който Община Гърмен трябваше да намери временен подслон за хората от ромския квартал, а над 100 къщи все още си стоят непокътнати.

До тази ситуация се стигна, след като съдът в Страсбург поиска от българските власти гаранции, че децата и хората с увреждания, живеещи в тези къщи, ще има къде да отидат, пише Нова телевизия.

Още по темата

Общината направи няколко опита да намери нов дом за тях, имаше и места, където някои от хората можеха да отидат, но ромите бяха категорични, че не искат да напуснат незаконните си къщи.

От друга страна те получиха и подкрепа от кмета на Гърмен Минка Капитанова, която призова гражданите да приютят ромите в домовете си безвъзмездно. Идеята обаче срещна недоволството на хората и те категорично отказаха да прибират нежелани гости в къщите си. 

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отложиха събарянето до 30 септември, но това предизвика недоволството на живеещи в района, които от три месеца настояват за разрушаването на незаконните постройки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Настанете бежанци и вземете евро парата - просто 1 идея но кой с кого и как ще дели или осчетоводява, и декларира е Ваша отговорност.
24
0
 
3
 
! Отговори
spitz dog преди 8 години
finmistara goranov da otmeni za neopredelen srok togava zaplatite na horata ot vatreshnoto ministerstvo i sadebnoto ministerstvo :)))))))) ima rezultat, ima pari. nema izpekan i prodaden hliab, nema pari za horata v hlebozavoda. annadam mou finministar goranov?!
23
0
 
7
 
! Отговори
gab преди 8 години
и след месец няма да ги пипнат, ще стане студено и ще ни кажат че идва зима и ще ги оставят за догодина, пък вие си протестирайте в Гърмен.
22
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Много сте прав!!! Нека живеят отделно и сами да си организират държава. Но ще ви кажа, не искат защото няма кой да им дава на готово, ще трябва да работят, плащат данъци и такси, да се учат и т. н. Най-им в добре да правят деца и спекулират с това. Първо взимат детски, второ нямат ангажимент към нищо! Само чалга и маанета. Това там няма ка да стане. Няма да крадат ток и вода, няма да могат да пребиват стари българи и им взимат зимнината и животинките. Самите те ще започнат да се избиват.
21
0
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
До *** 2Незаконното строителство е ИНКРИМИНИРАНО - Наказателен кодекс Чл. 323а, но когато законът се нарушава от представителите на едно определено малцинство, никой не смее да приложи закона !!!!! Държава, която не смее да приложи собствените си закони - и то само спрямо определени лица, държава ли е?
20
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До Анонимен 16 - и защо трябва да даваме наша земя, за която дедите ни са проливали кръвта си, на това отвратително племе?ИЛИ ще спазват законите, както правят всички останали, вкл. другите малцинства - или безмилостно прилагане на законите - премахване на катуните, присъди, трудови лагери, всеки опит за съпротива да бъде смазван безкомпромисно. Ако не им оттърва, да се махат от НАШАТА земя.
19
0
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
ДОКОГА някакви престъпници ще бъдат над законите и ще разиграват цялата държава, само защото са от някакъв етнос?УНИЩОЖАВАНЕ на това мръсно престъпно свърталище - никаква милост, никакви компромиси !!!
18
0
 
13
 
! Отговори
aнонимен преди 8 години
Докога законите в България ще са само за българите,но не и за ромите?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кметицата на Гърмен играе долна роля в цялата сага. Тя отлага и отлага само за да запази гласоподавателите си. За ваша информация при последното гласуване за ГЕРБ са гласували 3/4 от амуджите. Заедно с ДПС са се разбрали да не ги закачат до зимата което и ще стане. Възниква въпроса, как ще реагират българите на всичко това? На предела са и е подигравка с всеки един от нас тази толерантност към амуджите което ни струва 3.5 милиарда от бюджета. Като се запали искрата ще го питам Рапона какви ще ги
16
0
 
8
 
! Отговори
От 16 - 2 преди 8 години
Оттам насетне - ограда и граничари. По какъв начни ще обезщетим напусналите родните си места, загубилите бизнеса си и т.н., ще се поеме като национален дълг с разрешение през следващите години. Както и денонощната охрана на границата може да се въведе като повинност на населението - като казармата отпреди 10-на години. Поемаме и годишно изплащането на някаква реципрочна част от държавния бюджет към другата част от България - но за определено време. След това да се оправя Мешепето или каквото там
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би ще прозвучи странно и жестоко, но си мисля, че е крайно време да се проведе референдум с 2 точки: искаме ли да продължи агонията на съжителство с ромите; и ако не - развеждаме се! За целта България се дели на 2, според броя на населението припознало се като българи, труци, арменци и роми. На ромите се дава реципрочната част от страната с приблизително еднакви природни дадености, населени места и изградена инфраструктура, а всички останалир при желание се изселват. Оттам насетне - ограда
14
0
 
7
 
! Отговори
Диана преди 8 години
И от 1.10. до 31.05. пак няма да ги бутнат, защото по български закон нямаш право да изселиш семейство с дете през този период от годината /освен, ако не са го променили това, но не вярвам да е отпаднало/, а както знаем те имат по 10 деца и нагоре в къща... къде мога да видя документа от Страсбург? има ли някъде по сайтовете на правителствените организации място със свободен достъп, където качват такива документи? Сериозно искам да го видя, защото се съмнявам, че причината да не ги бутнат е тази
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичкото ром - в Германия! Безплатни общежития в Дахау, Освиенциум и Бухенвалд. Баня - всеки ден. Задължително! Гросе хигиене.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудно ми е какво каза съда в Страсбург миналата седмица, когато франсетата бутаха гетата там?
11
3
 
15
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Не е заради изборите, заради зимата не бутат къщите. Сега не е зима, ама след месец ще е хладно и вече няма да е хуманно да се оставят хората на улицата.
10
0
 
22
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Законът да се спази! Това искат Българите и то ще стане. Кметът и държавата искат да протакат ,но вече не е както преди българският дух се възражда и беззаконието и слугинажа на държавниците няма да се търпи.
9
0
 
29
 
! Отговори
художника преди 8 години
Има и Българи, които строят незаконно, факт. ОБАЧЕ има една МАЛКА подробност, а тя е, че за разлика от Българите, Ромите не само, че строят незаконно, но и ПРЕЧАТ по всякакъв начин на хората около тях. Кражби, силна музика, мърсотия, наркотици, проституция.Така че сравнението с незаконното строителство не е удачно. Последствията от него са проблема.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото до законите на европейския съюз - откакто сме вътре, живеем в един нескончаем низ от парадокси. това няма как да е нормално.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баце, защо не буташ бе Баце? Няма да ги пипнат защото ще му гласуват и всичко се протака докато на българите не им писне и започнат да ги палят през зимата. Явно бъдещето на България не интересува Батко. Важното е някак си да властва. Да реже ленти и се перчи тук и там, и с това приключва съществената част от управлението му. Докато не се вдигнем на масов протест поне 500 000 промяна няма да има.
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Избори идат, а тези са основният електорат на ГЕРБ и съответно преди изборите нищо няма да стане.