Пустош в България! 164 села просто изчезнаха

На още 564 места у нас живеят по-малко от 10 души
2 сеп 2015 09:04,
131
Пустош в България! 164 села просто изчезнаха
Снимка: Facebook

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село. За последните години на прехода заличените села са стотици, а жителите им и техните наследници са се заселили в големите градове.

Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места.

164 села изчезнаха от картата на България. Според статистиката на НСИ пък в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни.

От години големите градове се развиват за сметка на селата, но в последно време тоталният превес на миграцията от селото към града дава трайни резултати, отчитат експертите пред "Стандарт".

Последното село, което с решение на Министерски съвет вече не съществува у нас, е Бързея, община Кирково. Причината е, че селото не отговаря на изискванията в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство за наличие на постоянно живеещо население. Преди него е заличено и село Градинка, община Антоново. Законът е категоричен - за да се води едно място като населено, то трябва да има поне един жител и собствено землище.

В последните години по този начин са закрити стотици села. Според данните едва 23% от жителите на страната ни са регистрирани с адреси в селата. От години най-лошо е положението в областите Габрово, Перник, Русе, Велико Търново и Кърджали. Има изключително силна и трайна тенденция на миграция от селата към столицата, областните и по-малките градове. Младото, работоспособно население, се ориентира към градовете, където има повече перспектива и възможности за образование и работа.

Независимо от различните европейски програми за земеделие и подпомагане на селските райони, младите не искат да се занимават с този род дейност, което и статистически показва, че за момента няма изгледи тази тенденция да се преобърне.

В 1135, или в 21.6 на сто от населените места, живеят от 1 до 49 души. Градовете в България са 257, а селата - 5009, сочат обобщените статистически данни. 7 202 198 души е населението на България в края на 2014 г., според данните на НСИ. Половината от всички българи живеят в 28-те общински центъра, като най-населени са София, Пловдив, Варна и Бургас. Основното население на страната е разпределено в седем града из цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дерзайте. Евроатлантически ценности.
78
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо е ,че българските села изчезват.Колкото и да ни се иска да се бием в гърдите ,че сме големи граждани,България е аграрна държава,с великолепни почви и климат.Е,с технологиите не сме кой знае колко добре,туризмът го унищожаваме лека -полека.Слънчогледовите ни поля са приказни.Нужно е да си спасим селското стопанство.Не ни трябват предприемачи,разни измислени програми за крадене на пари .а хора прагматични,трудолюбиви,обичащи земята.Те ще открият правилния път,а не онези от парламента.
77
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На вие ЕС НА ВИ НАТО
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ли тези които берат плодовете на Демокрацията, я ненавиждат най много?Особенно когато им вземат кокала!
75
0
 
25
 
! Отговори
Статистик преди 8 години
Очаквайте скоро и закриване на малките градчета.Много от тях са вече със затихващи функции.Всеки търси спасение навън.Тенденцията е не само младите да емигрират след завършване на средно образование,но и хора над 40 търсят своето място извън пределите на България.
74
1
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Хмммммммм, те и градовете ще почнат да изчезват...след като не можеш свободно да изразиш мнението си, написал си нещо, в което няма нито обидни думи, нито вулгарни изрази и хоп... веднага го заличили от страницата... Заменяме една дума в един познат израз и той звучи така:"Що е демокрация и има ли тя почва у нас?"........Криворазбраната димократизациооооооооооооон
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема да мрънкяте! Сега сте свободни и богати! Аргатствайте и си трайте, за да се види отдалеч колко сте доволни. Голема работа че 300 села се затрили! Важното е да обслужвате кредита! А, и като дойде време за скачане - да сте на линия. Щото кой не скача... нали знаете...
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тогава като млад инжинер/сега съм пенсионер/ми предлагаха работа в ТКЗС то.щото немало нужда в село от инжинери.а от колхозници."...В България никога не е ималко колхози и колхозници! Явно са ти подали грешни опорни точки.
71
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Писмото ми е до номер 82 - с три грешки в 2 изречения. Бързо изтриха някого, та се наруши номерацията.
70
3
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
До номер 83. Господине може да сте инжЕнер, но си оставате неграмотен човек и на 67 годишна възраст. Нашите учители бяха свестни. трудолюбиви и отговорни хора и ни ограмотиха на времето. Вие не влизате в това число. Нищо лично, бъдете здрав!
69
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 73.Абе гьон,излиза че аз съм живял преди 1990в някой друга България.Аз съм на 67год,и знам какви мъки ,връзки,унижения съм преминал за да получа жителство/не софийско/...Лъжеш. Това не е вярно. Само за София, но и там можеше да получиш жителство ако започнеш определена работа за която се търсеха хора. А що се отнася до работа - и за това лъжеш - за всеки имаше работа според образованитето му и никога инженер не е работел агроном а сега инженери работят сервитьори.
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 77 Ами *** на село да копаш,вместо да дебелеш пред компютара.Ей всички сте такива .....с ватенки....Друг да копа а ти да даваш акъл седнал пред компютъра.Аз съм пенсионер,а ти..Ако не си,що не бачкаш или си на работа в момента.
67
3
 
4
 
! Отговори
Nevel преди 8 години
I az tiho si poplakvam v novata rodina-Deutschland-sudba li be da ya opishehsh
66
8
 
2
 
! Отговори
аn преди 8 години
Гласувайте масово. Само с масово гласуване за кмет ще вървим напред.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В друга статия на днес.бг четем"13 000 първолаци дим да ги няма. Къде са?Според експерти от МОН те са на гурбет с родителите си.Повечето от тези деца най-вероятно са емигрирали със своите родители, коментира експерт пред в. "Стандарт"."
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 73.Абе гьон,излиза че аз съм живял преди 1990в някой друга България.Аз съм на 67год,и знам какви мъки ,връзки,унижения съм преминал за да получа жителство/не софийско/Тогава като млад инжинер/сега съм пенсионер/ми предлагаха работа в ТКЗС то.щото немало нужда в село от инжинери.а от колхозници.Обесняваше ми партийния и че децата ми щели да станат колхозници ,Трябвало да се гради светлото бъдеще.Ужас.
63
0
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Ако всички се завърнат по селата, няма да има кой да те "интегрира".
62
2
 
11
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
Другарю ***. Първо не съм ***. *** съществуват само в болните мозъци на наркоманизираната седерастийка. Второ. Някога гражданство се взимаше и без да си партиец. Някога имаше и добро, имаше и лошо. Няма нужда да го коментираме. Ако сте живял на село преди 89г. знаете, ако сте бил градски далавераджия значи е безмислено да коментираме.
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПредлагам всички *** *** да дадат светъл пример като отидадат да живеят в махали и паланки ,но вземете и децата,внуците си с вас.и копайте градинката за светлото бъдеще....Еми твойте деца нали работят сервитьори, стриптизьорки и служители на аутсорсинг кол-центрове, живеят щастливо при демокрацията и пазарния капитализъм и градят светлото евроатлантическо бъдеще което 25 години вече го чакаме и все не идва...
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то демокрацията съсипа много неща, в това число и бг село. Навремето у всяко село имаше ткзс и някакъв цех. От ония времена са и триетажните къщи в селата! Хората тогава живееха с кеф на село. Имаха поминък и беше веселба. Сега е мъртвило. Това са процеси нямащи нищо общо с урбанизацията. Просто държавата е лишена от регулиращата си роля, а пазарът се явява импотентен за да компенсира тоя дефицит.