Пустош в България! 164 села просто изчезнаха

На още 564 места у нас живеят по-малко от 10 души
2 сеп 2015 09:04,
131
Пустош в България! 164 села просто изчезнаха
Снимка: Facebook

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село. За последните години на прехода заличените села са стотици, а жителите им и техните наследници са се заселили в големите градове.

Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места.

164 села изчезнаха от картата на България. Според статистиката на НСИ пък в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни.

От години големите градове се развиват за сметка на селата, но в последно време тоталният превес на миграцията от селото към града дава трайни резултати, отчитат експертите пред "Стандарт".

Последното село, което с решение на Министерски съвет вече не съществува у нас, е Бързея, община Кирково. Причината е, че селото не отговаря на изискванията в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство за наличие на постоянно живеещо население. Преди него е заличено и село Градинка, община Антоново. Законът е категоричен - за да се води едно място като населено, то трябва да има поне един жител и собствено землище.

В последните години по този начин са закрити стотици села. Според данните едва 23% от жителите на страната ни са регистрирани с адреси в селата. От години най-лошо е положението в областите Габрово, Перник, Русе, Велико Търново и Кърджали. Има изключително силна и трайна тенденция на миграция от селата към столицата, областните и по-малките градове. Младото, работоспособно население, се ориентира към градовете, където има повече перспектива и възможности за образование и работа.

Независимо от различните европейски програми за земеделие и подпомагане на селските райони, младите не искат да се занимават с този род дейност, което и статистически показва, че за момента няма изгледи тази тенденция да се преобърне.

В 1135, или в 21.6 на сто от населените места, живеят от 1 до 49 души. Градовете в България са 257, а селата - 5009, сочат обобщените статистически данни. 7 202 198 души е населението на България в края на 2014 г., според данните на НСИ. Половината от всички българи живеят в 28-те общински центъра, като най-населени са София, Пловдив, Варна и Бургас. Основното население на страната е разпределено в седем града из цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ,напишете нещо за т.н. крепосничество, или ,,гражданство,,Държаха хората като крепостни селяни.Искаш инжинер и да работиш в голям град..а.а.а. не може ,нямаш гражданство...стой си на село .В нашето село децата на партйците,първи взимаха гражданство,,Софиийско,, и изчезваха.Как преди 1990се взимаше гражданство
38
1
 
12
 
! Отговори
до38 преди 8 години
Преди втората световна война България е била развита селско стопанска държава От 50 год преди прехода се унищожава традицията в селското стопанство. Тежка металургия , отровен въздух , струпване в гардовете.........това е трагичния резултат............липса на далновидности забравени традиции.......
37
7
 
6
 
! Отговори
бг преди 8 години
Ако направим сравнение с румънските села, разликата е огромна.Ходил съм в Румъния през 70-те и сега наскоро. От каменни и сламени покриви ,сега селата са изпънати по конец и пълни с млади хора и деца.При нас нещата са трагични.
36
5
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
Те като станат много и ще ви резнат главите за какво сте им !
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До САЕвалаааааа !!! ама защо ТЪПИЯ народ ще се сети като вече ОФИЦИАЛНО е РОБ ?
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Село мое село чудно село многолюдно ...!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 33 айде стига бе .Ти си най вероятно ***/или пенсионер/живеещ в голям град и постиш опорните точки.Ако децата/внуците/са ти лекари,икономисти,инжинери....ще ги пратиш ли в махала с 20_25 човека...да живеят.Ми той не може там да създаде семейство,камо ли да се развива в професията.
32
13
 
1
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
В тия села трябва да се заселят имигранти от Сирия,Ирак,Йемен ,северта Африка и Пакистан.Държавата ще им даде помоще и раждаемоста рязко ще скочи.
31
1
 
8
 
! Отговори
лесноооо преди 8 години
Да разселят гетата там!!! И с еврофондовете да им се създаде поминък!
30
8
 
8
 
! Отговори
СА преди 8 години
Обезлюдяването на България е резултат от неолибералната политика на насаждана ни от всички НПО-та Америка за България, Отровено общество.Като се закрие поминака на хората в селата (приватизация му казват) хората няма какво да правят . Така се закрива и България.НИЩО ОСВЕН РЕВОЛЮЦИЯ И СКЪСВАНЕ С ЛЪЖЛИВИТЕ ЦЕННОСТИ НАСАЖДАНИ ОТ ЗАПАДНИТЕ НПО-ТА НЯМА ДА НИ СПАСИ.За запада това е най-добро защото се пълнят с нови роби
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18 През 2050 когато българите ще са малцинство ромите каква производителност ще имат тогава !?
28
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 8 години
До 30Сравнението го правя със заможните в България, а такива има, но се тъпчат в градовете и в чужбина бедните се тъпчат в големите градове.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бгЗащото взимат добри заплати и могат да си позволят хубави коли,а отделно имат хубави пътища.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не мога да рразбера,защо ако искаш да живееш по-добре,да си сред хора,да можеш да се развиваш -всичко това да е лошо.Един млад инжинер'лекар,учител в село с15_20възрастни хора ли да иде.:-) :-) :-) на тях ли ще преподава в училището:-) :-) .
25
7
 
6
 
! Отговори
777 преди 8 години
За този процес е виновна БКП, която тогава насила спираше естествения миграционен процес към града и към по-богати страни. Ако нямаше дикратура на ***, тогава този процес щеше да е по-плавен и нямаше да има това жестоко обедняване, което принуждава хората да бягат да работят в чужбина и в българските градове.
24
0
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Интересно как не се сещаш сам си си отговорил заможните а тук са бедни да пътуват всеки ден затова си ходят само събота и неделя и по големи празници.
23
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 8 години
И други народи са минали през силна емигрантска вълна, пример Ирландия, но все още ги има, дори просперират.
22
1
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Интересно ,защо на запад заможните хора живеят на стотици километри от големите градове и пътуват всеки ден до работа, тук се тъпчем в панелки в градовете.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22 абе какво намесваш политиката.Едно време държаха хората по села и паланки ,като не им се даваше ,,Гражданство,, т.е. закрепостен си.
20
3
 
7
 
! Отговори
681 преди 8 години
Защо обществото е "силно" само на критики и обобщения?Явно му харесва да си плямпа и да мрънка и резултат никакъв.Щом неможем да се справим сами с онова което ни пречи...нахални безкруполни управници, и най-хубавото неграмотни млади БЪЛГАРИ!Какво сме се загрижили за селата и България така ще изчезне...тогава за коментари ще е много късно...