Пустош в България! 164 села просто изчезнаха

На още 564 места у нас живеят по-малко от 10 души
2 сеп 2015 09:04,
131
Пустош в България! 164 села просто изчезнаха
Снимка: Facebook

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село. За последните години на прехода заличените села са стотици, а жителите им и техните наследници са се заселили в големите градове.

Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места.

164 села изчезнаха от картата на България. Според статистиката на НСИ пък в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни.

От години големите градове се развиват за сметка на селата, но в последно време тоталният превес на миграцията от селото към града дава трайни резултати, отчитат експертите пред "Стандарт".

Последното село, което с решение на Министерски съвет вече не съществува у нас, е Бързея, община Кирково. Причината е, че селото не отговаря на изискванията в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство за наличие на постоянно живеещо население. Преди него е заличено и село Градинка, община Антоново. Законът е категоричен - за да се води едно място като населено, то трябва да има поне един жител и собствено землище.

В последните години по този начин са закрити стотици села. Според данните едва 23% от жителите на страната ни са регистрирани с адреси в селата. От години най-лошо е положението в областите Габрово, Перник, Русе, Велико Търново и Кърджали. Има изключително силна и трайна тенденция на миграция от селата към столицата, областните и по-малките градове. Младото, работоспособно население, се ориентира към градовете, където има повече перспектива и възможности за образование и работа.

Независимо от различните европейски програми за земеделие и подпомагане на селските райони, младите не искат да се занимават с този род дейност, което и статистически показва, че за момента няма изгледи тази тенденция да се преобърне.

В 1135, или в 21.6 на сто от населените места, живеят от 1 до 49 души. Градовете в България са 257, а селата - 5009, сочат обобщените статистически данни. 7 202 198 души е населението на България в края на 2014 г., според данните на НСИ. Половината от всички българи живеят в 28-те общински центъра, като най-населени са София, Пловдив, Варна и Бургас. Основното население на страната е разпределено в седем града из цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
до 18Старите хора са казали "Не му отива на *** човек да има пари"!Те така българино...
18
5
 
14
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
Цело село дойде у София. За това е така!-То в София има само селяни. Когато София става столица в нея живеят едва няколко хиляди местни селяни-шопи, другото са турци, които избягват. Така че, по презумпция софиянци са местни селяни или придошли селяни. Е, има и малко граждани, дошли от Русе и Пловдив. Варна и Бургас по онова време са още села и станаха градове доста по-късно.
17
4
 
18
 
! Отговори
розо преди 8 години
бездомните да бъдат заселени в тези села да обработват градини да копаят по 2 декара царевица да гледат прасе и кокошки и да се изхранват НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА ПОМОЩИТЕ ЗА ТЯХ
16
5
 
12
 
! Отговори
факт преди 8 години
Ако се разходите из Америка и там ще видите хиляди и хиляди изоставени градове и села. България не прави изключение.
15
3
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 8 години
Цело село дойде у София. За това е така!
14
17
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Жал ми е за тази прекрасна българска страна!Как попадна на такива диванета-управляващи!-И управляващите ли са виновни, че матрялът е калпав и има ниска производителност на труда, а оттам и ниски доходи? Казано е - *** народ, ниски заплати.Народът сам си е виновен за положението. Когато БВП на глава от населението достигне до средните за Европа, тогава и доходите ще станат средните за Европа, а оттам ще дойде и просперитетът на прованса.
13
1
 
13
 
! Отговори
!? преди 8 години
Пратете сирииците да пълнят селата , ама и те уж са готови на каквото и да е ,но тичат за помощи в германия , работа- това е *** дума
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравихте само да кажете, че НСИ отчита за 2014 г голям ръст в регистрираните по селата хора. Ще дойде време, когато хората ще започнат да не се натискат така силно по градовете, ама трябва първо да им дойде акъла.
11
1
 
13
 
! Отговори
Биг Гроздова преди 8 години
На всички мечтата ни е да идем на село, но не ни се разделя с удобствата ,които ни предлага града . на скоро мислих по въпроса - чичо ми пътува около час до работа, но не е готов да пътува същото това време от село до София ( където работи и живее сега) , и къщата на село се събори отдавна
10
8
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Пак ли Путин е виновен?!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка година изчезвало по едно село, а за следващите 5 години се очаквало да изчезнат 500... Днеса, кое не е наред в математиката ви?
8
2
 
25
 
! Отговори
. преди 8 години
Преход бе ...дайте малко време , правим преход от държава в пуста пустиня.
7
2
 
35
 
! Отговори
mgs преди 8 години
Аз се връщам от Чехия, където високообразовани хора се местят по селата, за да живеят на природа и да отглеждат на спокойствие децата си и е пълно с ученици по селата и нивото на всякъде е високо.Работят или от вкъщи или пътуват ( но не им е проблем - нямат толкова много магистрали колкото ни се иска ).Миграцията към големите градове е световна тенденция определяна от 2-3 държави Китай, Индия и Индонезия. Все държави, които не се славят с високо качество на живота.
6
2
 
54
 
! Отговори
кк преди 8 години
Аз съм роден в с.Старосел, Пловдивско, общ. Хисаря... Село не в покрайнините, а в центъра, почти идеалния център на България...През последните години закриха лечебницата, училището... Е, без тези двете неща, как ще съществува едно село. Да не говорим за постоянен полицай.Е, поп има. И всеки ден има работа.А това беше едно страхотно село - голямо, с над 4-5000 постоянно живеещи жители.Жал ми е за тази прекрасна българска страна! Как попадна на такива диванета-управляващи!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
представете си Хан Аспарух или който и да е от хановете и царете ни преди турското робство и сегашен наш си депутат или политик ,ами съвременното ни ще се *** от страх пред Онези Които са Създали Управлявали Развивали Увеличавали България.а тези, всичките ,от 25 год насам я разкостиха ...
4
1
 
25
 
! Отговори
София мой малък Л... преди 8 години
"Нормално" държавата е като организъм...България обаче е "инвалид"...Вината е изцяло наша !
3
8
 
19
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 8 години
Може ощеИ още И още
2
11
 
8
 
! Отговори
Нали не очаквате преди 8 години
да се намерят 1135 лекари, учители, аптекари, полицаи и т.н, да се намерят няколко десетки милиона за да им се осигури вода, ток, асфалт, интернет, и накрая да обслужват някакви си от 1 до 49 човека, отишли да живеят на майната си. Нормално е да изчезнат.
1
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в световен мащаб всеки от селото се мести в градът.Това не е фененомен