Пустош в България! 164 села просто изчезнаха

На още 564 места у нас живеят по-малко от 10 души
2 сеп 2015 09:04,
131
Пустош в България! 164 села просто изчезнаха
Снимка: Facebook

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село. За последните години на прехода заличените села са стотици, а жителите им и техните наследници са се заселили в големите градове.

Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места.

164 села изчезнаха от картата на България. Според статистиката на НСИ пък в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни.

От години големите градове се развиват за сметка на селата, но в последно време тоталният превес на миграцията от селото към града дава трайни резултати, отчитат експертите пред "Стандарт".

Последното село, което с решение на Министерски съвет вече не съществува у нас, е Бързея, община Кирково. Причината е, че селото не отговаря на изискванията в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство за наличие на постоянно живеещо население. Преди него е заличено и село Градинка, община Антоново. Законът е категоричен - за да се води едно място като населено, то трябва да има поне един жител и собствено землище.

В последните години по този начин са закрити стотици села. Според данните едва 23% от жителите на страната ни са регистрирани с адреси в селата. От години най-лошо е положението в областите Габрово, Перник, Русе, Велико Търново и Кърджали. Има изключително силна и трайна тенденция на миграция от селата към столицата, областните и по-малките градове. Младото, работоспособно население, се ориентира към градовете, където има повече перспектива и възможности за образование и работа.

Независимо от различните европейски програми за земеделие и подпомагане на селските райони, младите не искат да се занимават с този род дейност, което и статистически показва, че за момента няма изгледи тази тенденция да се преобърне.

В 1135, или в 21.6 на сто от населените места, живеят от 1 до 49 души. Градовете в България са 257, а селата - 5009, сочат обобщените статистически данни. 7 202 198 души е населението на България в края на 2014 г., според данните на НСИ. Половината от всички българи живеят в 28-те общински центъра, като най-населени са София, Пловдив, Варна и Бургас. Основното население на страната е разпределено в седем града из цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам всички *** *** да дадат светъл пример като отидадат да живеят в махали и паланки ,но вземете и децата,внуците си с вас.и копайте градинката за светлото бъдеще.
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Антиседераст..Абе ***...така беше ,щото хората бяха Крепостни селяни,закрепостени,, със закона за Гражданство.Искаш да отидеш в град преди1990,ама нямаш право ,щото нямаш гражданство....Тове е един от митовете на *** НПОта след 90та. Такова чудо никога не е имало. Само за София имаше ограничения, но и там можеше да се премести човек веднага ако започне определена работа например ватман (Евгени Минчев). И по добре така, защото сега София се е превърнала в пренаселена клоака.
57
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
..........а пък в САЩ няма нито едно село...............не е важно колко са селата, важно е колко са фермите.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По повод на програмите за селата има сбъркана идея в програмите, няма как да се започне бизнес на село с няколко крави и няколко декара земя, всеки с този старт е обречен на провал.Трябва да се погледне от друг ъгъл идеята за развитие на селата, трябва да се осигури доход на земеделеца по- висок от това което му предлага градът и тогава ще си дойде всичко на място.Например, млад земеделец решава да се занимава с земеделие- програмата му осигурява 20 крави 300 дка земя минимум сгради и друго.
55
4
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
До 62Абе ,човек не става само с четене на статистики в гугъла.Отиди в Лондон и виж колко заможни хора живеят там ,не казвам работят.Обикновено живеят на няколко стотин километра от града. Влондо живеят най бедните прослойки. Отиди и виж и тогава коментирай.
54
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото по-малко деца се раждат, толкова по-богата е една държава - Германия и Япония имат отирцателен прираст и населението им намалява, затова са богати. Ако искаме да имаме заплати като немците и японците, да караме коли като тях и да си купуваме яки неща българите трябва да спрат да правят деца.
53
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Антиседераст..Абе ***...така беше ,щото хората бяха Крепостни селяни,закрепостени,, със закона за Гражданство.Искаш да отидеш в град преди1990,ама нямаш право ,щото нямаш гражданство.Плуи си в ТКЗС-то.Така беше.А вашите деца първи уреждахте с гражданство..нали ***.И не обиждсй младите който искат по добър живот и переспектива.Като бях млад исках в града,ама не бях ,,партиен член,,и нямаше гражданство..
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторът на статията що не се засели в някое запустяло село, да даде примера само пише глупави статииСъщо като националиста Болен Сидеров и онази дъртата мома от БАТАКА, които уж много се тревожат, че нямало деца, пък самите те нямат
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 45 години управление комунистите съсипаха и обезлюдиха българското село.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само селото на Одисей не запустява. Там има гей комуна и е оживено. По понятни причини не се страхуват от роми, а дори напротив, канят ги с отворени обятия и други отворени неща. В това село Одисей е зам.кмет по проблемите на третия пол.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес бг, не бързайте да закривате бГ. 2 млн бг един ден ще се върнат защото запада ще преживее силни сътресения в следващите години. Така,че БГ има бъдеще. Сега може да ви звучи странно,но ще се случи.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кукувица-ти пенсионер ли си,защото не каза като си купиш къща на село какво ще работиш там.Искаш само да си живееш спокойно.Ами вземи и Челядта си,че като мърдаш:-) :-) до града ,все някой ще има да ти пази имането:-) :-) :-) Егати трола
47
5
 
15
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Унищожаването на селското стопанство и малките предприятия в селата от престъпната и пропаднала седерастия са главната причина за обезлюдяване на селата. Аз много добре зная какво имаше в селата преди 1989 година и какво е сега, за разлика от родените след 89 г. пишещи глупости и не исбърсали от устата си снощното "евроатлантическо мляко".
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСофиийско ражданство не ти трябва...От *** папук НЕ СТАВА !!! Камъка си тежи на мястото за това селяни тежете си на село !!! Не само че в София не "тежите" а София ви тежи...
45
6
 
7
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Преход = смърт
44
2
 
11
 
! Отговори
1_българин преди 8 години
До 49Казваше се жителство , а не гражданство. А относно напускането на селата това е обективна развръзка и естествен процес. Просто на село може да живеят на този етап само пенсионери и малкото заети в механизираното селско стопанство. Няма бизнес, няма пари.....Толкова е просто....
43
3
 
1
 
! Отговори
бг преди 8 години
До 50Червен ти е маймунския ***, а и мозъка ти май е толкова.И какво ми сравняваш с Китай.Погледни развитите западни държави,къде живеят хората от средната класа.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47 стига бе ***.И ние често пътуваме до Румъния.Нещата са същите.В Гърция е същото-2/3от населението на Гърция живее в Атина и Солун.Напиши в гугъл население на Гърция,и население на Атина и Солун-и сам сметни:-) :-) :-) Ей аман от ***.Ми прати си децата на село/махала/ти ...дай пример на другите си другари.Ей вие първи взимахте едно време гражданство и уреждахте децата си в градовете...Лицемери
41
0
 
5
 
! Отговори
гаврил преди 8 години
Аз живея на село с население от 2800 човека.Селото е като квартал на областен град,защото е на 5 километра от центъра на града.И въпреки това населението много намаля-преди 1990г беше с население от 4000 човека.Останалите села пък изобщо се обезлюдиха,а само се увеличиха.След 50 години селата от 5000 ще са не повече от 1000 и то в близост до големите градове.
40
3
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Аз искам да си купя къща на село и да си живея тихичко, сезонно в нея. Добре, ама ако мръдна за една седмица до града ще заваря всичко опоскано от етноса (пък и не само от етноса).Има и друго... Вода- я има, я няма. Ток през зимата има, ама може да го спрат за месец. Канализация- няма. Няма нито лекар, нито училище. Няма дори свестна улица. Е за какво да отида на село? Да дивея по баирите? Не става.