Челен сблъсък на влакове – на косъм край Карнобат

Дежурните на две жп гари погазили правилата
20 окт 2015 13:27,
19
Челен сблъсък на влакове – на косъм край Карнобат
Снимка: архив Булфото

Два товарни влака се разминаха на косъм от челен сблъсък край Карнобат. Тежката катастрофа е била избегната благодарение на влаковия диспечер, който подал сигнал и предизвикал изключване на напрежението. Драмата на релсите се разиграла в събота сутринта между Карнобат и село Церковски.

Още по темата

За нея потвърди главният ревизор по безопасността в Национална компания "Железопътна  инфраструктура" Бисер Минчев пред БНР.

Двата товарни влака тръгнали един срещу друг след като получили  разрешение от ръководителите на двете гари.

"Има ясно разписана нормативна уредба по какъв начин става това осигуряване на движението. В случая и двамата дежурни ръководители са нарушили грубо правилата", категоричен е Минчев. Той обясни, че дежурният в Карнобат изпратил влак към Церковски в същото време, в което дежурният ръководител от Церковски пропуснал транзитна композиция по същия път. И двамата не са си разменили необходимите телефонограми, както е по правилата.

"Абсолютно субективна човешка грешка, но грешка и на двамата дежурни ръководители, които са със сериозен трудов стаж. Благодарение на това, че имат голям опит и добро самочувствие като професионалисти, те са пренебрегнали правилата", смята ревизорът по безопасността.

Влаковият диспечер обаче разбрал грешката, обядил се на енергодиспечера, изключили напрежението и двата влака спрели на разстояние около 2 600 метра един от друг.

"Ще изчакаме разследването да завърши, след което ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност и не само на тях, а и на преките им ръководители", зарече се Минчев.

Той обясни и че отново ще бъде засилена контролната и превантивна дейност и ще има допълнително обучение на целия персонал, който отговаря за гаровата дейност в цялата железопътна мрежа. Тези, които не издържат съответните тестове, ще бъдат освобождавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Originala преди 8 години
Rabotil sam v sistemata 35 god.kato rakovoditel dvijenie i moga da Katja che Mai goliama vina SA tova imat rakovodstvoto na NK JI che dopuskat da SE raboti no tozi nach in v XXI vek,s tia mizerni zaplati.
10
0
 
4
 
! Отговори
една българка преди 8 години
абееее по Живково време как нямаше такива случаш - при БДЖ всичко беше наред, пътувахме спокойно - сега та превозвания с автобуси, та закъснения с часове - егати и демокрацията - вместо да живеем по-спокойно то каква стана тя?????
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви обясня как се разглежда случая. Първо се проверяват виновните диспечери дали са членове на ГЕРБ. Второ - ако по някаква случайност не са, предлагат им да бъдат приети в ГЕРБ. Трето - тъй като няма къде да ходят, те стават членове на ГЕРБ и обвиненията отпадат тутакси. Четвърто - виновни няма, членовете на ГЕРБ са увеличени с двама души. Това е действителността.
8
0
 
2
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Бре, бре-е-е-е..... чудо нечувано ! Два влака останаха в държавата и те да се сблъскат челно, моля Ви се .......
7
0
 
2
 
! Отговори
макето преди 8 години
до днес бг вие за албански реотани чували ли сте що не изчакахте коледата да пишете за влаковете
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
влаковия диспечер ББ спаси вкавете докато с едната ръка ядеше филия с мас, с другата тичаше и с третата режеше лентичката на поредната магистралка
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за опитни професионалисти са тези, които пренебрегват правилата за безопасност? Да бяха новобранци, да ги разбере човек. Недопустимо е за хора с опит и стаж! Хубаво е, че се е разминало без сериозна катастрофа.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И логичният въпрос, който изниква, е: Ще бъдат ли наказани тези, които са погазили правилата и са щели да причинят сериозна катастрофа за малко?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тъмничкия министър е така. За чий за ламба овесена или за цвят!
2
5
 
9
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Българинът знае всичко и нищо не може да му се случи. Той е безсмъртен.Ха правила за какво да ги спазва.
1
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спирачки нямат ли тези влакове, та се налага да се дърпа шалтера за да спрат? Или пък няма никаква връзка с машинистите за ги предупредят диспечерите??