Живот за продан: Пазарът за български бебета в Гърция

Историята на един процъфтяващ пазар, разказана от "Balkan Insight"
22 дек 2015 19:34,
32
Живот за продан: Пазарът за български бебета в Гърция
Снимка: архив Reuters

Бременни българки пътуват до Гърция, за да продават бебетата си на двойки, отчаяни да осиновят дете, пише "Balkan Insight".

"Ах, дори не питайте, в нашето село почти всички са изоставили бебета в Гърция. Аз поне успях да си купя тази малка къща с проклетите пари, така че да има къде да живеем с децата. Не съм пропиляла дори един лев. Но много хора тук си дават бебетата заради лесните пари - те пият, те ядат, те купонясват. Когато парите свършат - продават следващото бебе!".

Станка, жена в 30-те от ромското малцинство, която признава, че е продала своето новородено момче в Гърция преди няколко години за €3 500. Престъпление, за което тя е дадена на съд.

"Съжалявам за това през цялото време и не мога да спра да мисля за това момче, но бях млада и глупава. Не можех да си представя никакъв друг начин да припечеля някакви пари, за да изхраня другите си две деца, нямах никаква надежда", разказва тя с треперещ глас пред изданието "Balkan Insight".

"Трябваше да видите къде живеехме, с майка ми и останалата част от семейството, повече от 10 в една стая, без стъкла по прозорците, без врати, мръсен под, без ток и вода. Дори не бихте подслонили животно там!".

Станка почва да плаче, когато си спомня как хората са идвали до дома ѝ от близкия голям град и са ѝ предлагали да продаде третото си дете, което е било на път. Всички останали са го правили. Рано или късно тя стигнала до извод, че това е отговорът на проблемите ѝ.

Сега тя живее със съпруга си и двете си момчета, на 10 и 12 години, в едноетажна къща в малкия, основно ромски град Екзарх Антимово в Бургаско. Домът им е стар и има само основното, но за нея това е огромна стъпка.

Станка е една от десетките българки, които всяка година продават новородените си деца на двойки в Гърция, които са отчаяни, че не могат да имат собствени рожби. Властите знаят за проблема и подозират, че става въпрос по-скоро за стотици жени.

Майките могат да спечелят до €5 000, но понякога и по-малко от €1 000, според съдебни документи. Посредниците всъщност взимат най-много пари от това, което "осиновителите" реално плащат. Както Станка подчертава, практиката не е стигма сред ромското население.

От полицията и разследващите твърдят, че е рядкост майките, които имат вече и други деца, да съжаляват за действията си или пък да инвестират парите в нещо стабилно... като къща.

Обикновено жените са на едва 18-19 години и рядко над 25-годишни, решават да продадат бебатата си по време на нежелана бременност, но полицията вече отбелязва и случаи, в които майките нарочно забременяват с единствената цел да продадат бебетата си.

Величка е майка на три деца от ромското гето в Сливен и нейният случай е по-типичен. Тя няма собствен дом и никакви пари останали от 1 500-те евро, които е получила за детето си - само половината от парите, които са ѝ били обещани.

Тя е получила двугодишна присъда прз 2009 година, защото е продала бебето си в Солун, но няма угризения, когато разказва историята си, въпреки че се изкарва по-скоро жертва.

Величка казва, че единствената ѝ работа е била като проститутка. Но сега обвинява баща си, който я е принудил да продаде бебето си и казва, че е похарчил парите за златни бижута и телевизор.

Всичко започнало, когато продала бъбрека си в Гърция. Според полицията именно така е завързала и контактите, благодарение на които година по-късно е продала и бебето си.

Полицията в България подозира, че бизнесът с бебета в Гърция може би почва още от 1990-те, когато сриването на комунизма в Източна Европа внезапно отваря границите. Но въпреки това в последните години процъфтява, особено откакто България се присъедини към ЕС.

Трафикантите са основно роми, които дълги години са живели в Гърция и познават много хора от там. Те се фокусират основно върху ромските гета около Бургас и Варна и в по-бедните градове.  А пазарът в Гърция е разработен и доста по-лесен. Тамошната система позволява анонимното осиновяване и прави сделките доста по-лесни.

Според властите гърците са склонни да платят до €30 000 за момиче и €40 000 за момче. Според гръцката полиция "осиновителите" са  готови да дадат между €3 000 и €30 000, а цените плавно падат в последните години, заради икономическата криза.

А трафикантите си живеят добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросните бременни жени, които пътуват до Гърция, за да продават бебетата си НЕ са българки, а български гражданки от *ромски произход!Има разлика между националност и гражданство!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименкаракачанин
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, не мога да разбера какво лошо има в думата ц.И.г.-Ан-и.н, че ми слагате звездички... Като напиша какачанин ще ми сложите ли пак? Баси...
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде по света, където има огромна бедност, нулево образование и нищета във всякакъв смисъл, има такива гнусни срамни практики и обикновено страдат жените и децата.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продала бъбрека си, продала детето си... Жал ми е за тези деца, защото със сигурност не става дума за истински осиновявания, а за донорство. Страда самото човече, което няма вина, че се е родило в гаден коптор
10
2
 
17
 
! Отговори
Начини на мислене преди 8 години
Не се ли намери поне един репортер, който да попита тази Величка от Сливен, кой нормален човек, според нея, ще народи толкова много деца, разполагайки само с една стая без врата и прозорци, та да се наложи 10 човека да живеят там?!А самата Величка защо първо не се хвана да работи и да си осигури нормално жилище, пък след това да си намери мъж и да ражда деца?Омръзна ни този техен метод - първо създават проблемите, а после реват, че никой не им решава тези проблеми даром!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ромите" не са българи , децата им са "ромски" , не български. Истински българи са само и единствено етническите българи , всички останали са български "роми" , турци , арменци и т.н. Българите не продават децата си , "ромите" ги продават , умишлено се създава лошо име на народа ни , това създава страх , омраза и ксенофобия в други народи от Е.С. срещу българите , които не са виновни , че "ромите" крадат , убиват и продават децата си. Време е да пишете за лъжливия филм на Ал Джазира за България!
8
0
 
10
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
давайте! само така! напред да претопим гърците!
7
2
 
22
 
! Отговори
Българска жена преди 8 години
Чувствам се омърсена! Искам обещетение от държавата за нанесени морални щети, за това, че ме поставят на една плоскост с онези (ако им напиша названието,ще ме цензурират)Защото същата тази държава знае какво се случва и удобно пасува!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никоя нормална БяЛа Българка няма да си продаде детето. Оставам на вас сами да се серите кои си продават там децата!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трябваше да видите къде живеехме, с майка ми и останалата част от семейството, повече от 10 в една стая, без стъкла по прозорците, без врати, мръсен под, без ток и вода. Дори не бихте подслонили животно там!".Dobre kazano -- normalen chovek ne bi potslonil zivotno v takiva uslovia, zivotnoto, ot druga strana, ostaveno samo na sebe si, se podsloniava bes problem.
4
2
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Щом пишете, че българите си продават децата нужно е да дадете поне един пример, в който майка от български етнос си е продала детето !Ама, не жена с български паспорт ... Българка по етнос !!!Дори да има единични такива случаи, то те са изключение. Вероятно става въпрос за тотално пропаднали жени, наркоманки или ***.Друг е етносът, който е направил от това бизнес !Всички знаем за нашите римлянски братя ....
3
2
 
18
 
! Отговори
1. Продават деца преди 8 години
не българките. Тези, за които става въпрос са само лица с българско гражданство.2. Съмнявам се, че повечето купувачи са истински осиновители и че купуват децата с цел осиновяване. Целите им са съвсем други.3. Непрекъснато се вдига врява на тема Защо изнасят в чужбина децата на България? Всъщност, ако останат в България, тези деца имат отношение към нея само като ползватели на социални фондове.4. Ако някои забременяват само с цел продажба на детето, защо не им се търси данък печалба?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко добре лъсна двойният стандарт в медиите на заглавната страница на сайта - и от двете страни се използва етикетът "българско", което съотнесено в етнически и социален аспект става дума за съвсем различни хора!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НЕ СА ТЕЗИ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО И ТУРСКО САМОСЪЗНАНИЕ АМИ ЧЕ ТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ САМО СА РОДЕНИ ТУК.