Фабриката в Карлово... Къде си вярнО ти, любов народна?

Дареното от Евлоги Георгиев на града му - скелет от оголени греди
25 дек 2015 14:33,
66

Снимка: Жоро Хаджиев

Една тъжна истина се превръща в традиция. Българска, може би само наша. Хората, строили университети и фабрики, посявали ценности и добродетели, градили Родината, потъват в забрава.

Изчезват сградите, в които са живели. И други, вдигнати с парите им. От паметници на културата, тези красавици постепенно се превръщат в скелети от оголени греди и срутени тавани. И накрая изчезват, тихо отронили се до последната мазилка.

Още по темата

Dnes.bg вече писа за някои от тях – красивата сграда на бившата Захарна фабрика в София, на някогашната баня в Овча Купел, старата вила на българския Рокфелер в Габрово... В срамната редичка се нарежда още една красавица – бившата текстилна фабрика в Карлово заедно с вилата край нея на един от най-големите българи, родолюбци и дарители Евлоги Георгиев.

Той дарява фабриката на родния си град през 1891 година. Преди да стори това попитал съгражданите си от какво се нуждае най-много Карлово. Преобладаващият отговор бил - фабрика. Евлоги Георгиев дарява 500 000 лева за нея.

Някога приютила един от моторите на българскато предприемачество и бизнес, спонсор на болници и училища, днес сградата е потънала в паяжини и разруха.

Въпреки опитите на местната власт да намери средства за възстановяването й, тя и до днес е руина. Нищо че е обявена за паметник на културата и комплекс от местно значение. Една от причините затова е, че е в частни ръце.

Така фабриката се превръща в криво огледало, където днешното предприемачество се оглежда като пародия на тогавашното.

А за Евлоги Георгиев каквото и да се каже, ще е малко. Той е сред най-големите български предприемачи, смятан за най-богатия български търговец и банкер в края на 19 век. А също и сред най-големите дарители у нас. Дарява за всичко – училища, болници, фабрики.

Венецът на благородното му дело е Софийският университет. Първото Висше училище в Княжеството е създадено през 1988 година, но не е имало сграда. През 1896 година Евлоги Георгиев подарява на държавата 800 000 лева за построяването й и предоставя парцел от над 10 000 квадрата на стойност 200 000 лева в центъра на София.

Паметник на Евлоги Георгиев и на по-малкия му брат, също банкер и дарител, и днес се издига пред централния вход на Университета. Но дали дотам не свършва признанието ни към него?

След смъртта си Евлоги Георгиев дарява много повече на страната си отколкото на роднините си. Те оспорват, но десетки и стотици хиляди левове, по волята на дарителя, отиват за благотворителност -  20 000 лева - за българската черква в Букурещ, 200 000 лева за Букурещкия университет, "за да се издържат бедните, но прилежни студенти", на общината в Галац са завещани 30 000 лева, 6 000 000 лева - за построяване на Висше училище в България, 20 000 за строителството на българска болница в Цариград...

Имало ли е смисъл?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
28
 
47
 
! Отговори
SS преди 8 години
от където е минал червеният ботуш ... само убийства, унижения, лицемериии ... и милиони прекършени съдби и най-вече обезличаване на историята на десетки народи!
17
14
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От по-ясно е защо едно племе е било 700 години под робство.
16
17
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е демокрацията, 26 години разруха и разсипия. Който както си го направи.
15
13
 
53
 
! Отговори
УУУУУпппппсссссссссс преди 8 години
Абе да ви кажа,,,,то народът ни се затрива и го унищожават--та сградите ли ще ги мислят.Със тези безумни "ценности" които ни налагат--с този евро-атлантически геноцид-----даже жилищните квартали ще изглеждат като тази сграда.....само браТЧЕдите ще останат.....
14
9
 
38
 
! Отговори
Doko преди 8 години
*** си ***.
13
25
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бъди толкова сигурен.Преди освобождението е имало много българи близки до местната власт които са били много добре финансово. Същите са били много против освобождението....Евлоги Георгиев е бил труско дьомне, национален предател, българите са ги клали с ятагани той се е подлагал на турците които са клали българите с ятагани и е бил добре финансово! Такива като него са били против освобождението! Трябва да им разрушат паметниците на него и на брат му пред Софийския Университет!
12
10
 
59
 
! Отговори
справедлив преди 8 години
Всички знаем за планът РанЪт ...лошото е,че не само сгради и предприятия се рушът----руши се Българският човек--като личност и морални устои.....
11
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не беше ли собственик онзи мошеник Тадаръков, турската ***?!
10
12
 
58
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 8 години
ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ в действие--за 25 години се разруши много повече отколкото се построи--това е факт.....
9
9
 
54
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Тъжна българска действителнос!Виждаме как труда на всички строили тази държава отиде в сметките на няколко стотици алчни хора. Как държавата се отдръпна от всичко и управлението и стана най-печелившия бизнес! Онези хора са мислели да градят държавата, докато днешният бизнес е втора!чен само в трупане на капитали
8
13
 
35
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Idealna e sgradata za otglejdane na gubi kladnica
7
13
 
44
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Не бъди толкова сигурен.Преди освобождението е имало много българи близки до местната власт които са били много добре финансово. Същите са били много против освобождението.
6
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има ли смисъл от много неща ? Hе само сградите запустяха, а и нищо не съградихме. А и някак си не е демократично да се дарява. 26г демокрация
5
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusто и тогава е било "демокрация" бе ***...
4
29
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А за Евлоги Георгиев каквото и да се каже, ще е малко. Той е сред най-големите български предприемачи"А бе, роден е по турцко! 1819 години, когато са ни клали с ятагани! А той да вземе моля Ви се предприемач да стане! А сега при евроатлантизма кой ни коля, че няма нито производствто, нито предприемачи? Ами как кой бе, аааа, как кой! - ааа, комунистите и агентите на Путин - те са виновни!
3
11
 
61
 
! Отговори
zeus преди 8 години
На това сега му казваме демокрация и евроатлантически ценности. С лека ръка зачеркнахме и унищожихме всичко старо, за съжаление за 26 години не съградихме нищо!
2
8
 
66
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Човека е бил човек.
1
8
 
63
 
! Отговори
Апис преди 8 години
Имало е смисъл!